V dvoboju Gorice in Celja v prvih sedmih minutah kar štiri goli

Nogometaši Gorice so po eksplozivnem začetku tekme in vodstvu z 2:0 v Celju vseeno ostali praznih rok. Gostitelji so že v prvem polčasu zasukali izid in uvodni spomladanski dvoboj državnega prvenstva dobili s 4:3.

 Foto: STA
Foto: STA

CELJE > Novogoričani so se pred sicer maloštevilnimi gledalci v celjski Areni predstavili z novim trenerjem in novo igralno podobo, a žal niso prekinili negativnega rezultatskega niza, ki je napočil v drugem delu jeseni. Po uvodnih petih minutah ni sicer nič kazalo na peti zaporedni poraz Gorice, ki je dvoboj odprla sanjsko. Povratnik Etien Velikonja se je po podaji Kristijana Šipka takoj vpisal med strelce. Tudi ob zadetku Semirja Smajlagića je bila poplačana vztrajnost napadalca Gorice, res pa je, da je bil odziv celjske obrambe pri obeh zadetkih gostov milo rečeno pomanjkljiv. Smajlagića, ki je na prvem medsebojnem obračunu v Celju dosegel res spektakularen zadetek, pa je v soboto spremljala tudi zvrhana mera sreče.

Prava škoda je, da so Novogoričani po zelo obetavnem začetku kmalu zatem vrnili uslugo tekmecem na svoji polovici. V 7. minuti je bil izid že izenačen. Tako hitro, kot so Celjani prejeli dva gola, so ju tudi zabili. Vloga osmoljencev pri gostih je pripadla Andreju Kotniku in Vladmirju Oršoliću, ki je zaigral pred obrambno vrsto. Celjani so praktično na pladnju dobili žogi za izenačenje. Najboljšemu celjskemu strelcu Rudiju Požegu Vancašu in Dariu Vizingerju niti ni bilo treba pokazati posebnih nogometnih veščin, da sta žogi spravila za hrbet nemočnega Grege Sorčana.

Celje : Gorica 4:3 (4:2)

Arena Z'dežele, gledalcev 250 sodnik Sagrković (Vrhnika). Strelci - 0:1 Velikonja (1), 0:2 Smajlagić (4), 1:2 Požeg Vancaš (7), 2:2 Vizinger (7), 3:2 Brecl (38), 4:2 Požeg Vancaš (44), 4:3 Velikonja (54, 11 m).

Celje: Jurhar, Stojinović, Vidmajer, Zaletel, Brecl, Cvek, Pišek, D. Štraus (od 70. Pungaršek), Požeg Vancaš, Lotrič, Vizinger (od 90. Štusej). Trener: Dušan Kosić.

Gorica: Sorčan, Celcer, Lipušček, Halilović, Tomiček, Oršolić (od 46. Kolenc), Kotnik (od 46. Filipović), Šipek (od 83. Marinič), Osuji, Smajlagić, Velikonja. Trener: Nermin Bašić.

Rumeni kartoni: Cvek, Zaletel; Smajlagić, Celcer, Lipušček, Osuji.

Rdeči karton: Lipušček (77).

Gledalci so tako že po sedmih minutah videli kar štiri gole, izid je bil izenačen in vse se je začelo znova. Medtem pa se je psihološka prednost nagnila na stran Celjanov, ki so v zimskem premoru pod taktirko Dušana Kosića le še brusili že oblikovano podobo. Goriška je doživela svojevrstno preobrazbo, ki pa je še precej nedorečena. Tako v želeni agresivnosti, avtomatizmih med nogometaši in povezanosti v igri. Tudi zato velja spoznanje, da so prehitro zapravili prednost.

Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo ob agresivnih gostiteljih, ki so menjavali igralne položaje in se vključevali v medprostore, novogoriška obramba spet na preizkušnji. V končnici prvega polčasa so gostje prejeli še en hud udarec. Pravzaprav kar dva. Amedej Brecl in Požeg Vancaš sta gostiteljem ob odmoru priigrala udobno prednost, s katero so lahko v drugi polčas krenili sproščeno. Trener gostov Nermin Bašić pa je v slačilnici pustil tako Kotnika kot Oršolića ter aktiviral Jako Kolenca in Andrijo Filipovića.

Novogoriške upe na ugoden razplet je po dobrih desetih minutah nadaljevanja obudil Velikonja, ki je najprej izsilil in nato tudi izkoristil enajstmetrovko. Za morebitno izenačenje je bilo še dovolj časa, a je v novogoriški vrsti začelo primanjkovati streliva. Gostitelji so stopili na žogo, a bili tudi nevarni, ko so se približali kazenskemu prostoru gostov, ki so zaradi drugega rumenega kartona v končnici tekme ostali brez Žige Lipuščka. Mladi branilec je kapetanski trak predal Velikonji, ki je v izdihljajih tekme še zadnjič ogrozil domača vrata.


Najbolj brano