V Brdih je (bil) gost promet

V Nogometnem klubu Brda se soočajo še z enim negotovim drugoligaškim poletjem. Letošnje pa je, kar zadeva sestavo članske ekipe, nekaj izjemnega. Na prste ene roke bi lahko prešteli igralce, ki so ostali od pretekle sezone. Dopolnjevanje zasedbe pa bi se lahko nadaljevalo tudi po prvem krogu, 28. julija, ko bo v Vipolžah gostoval Dravograd.

Denis Jazbar (levo) je eden redkih, ki bodo tudi v novi sezoni 
branili barve Brd. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Denis Jazbar (levo) je eden redkih, ki bodo tudi v novi sezoni branili barve Brd. Foto: Zdravko Primožič/FPA

VIPOLŽE > Koroški novinec naj bi bil v običajnih okoliščinah za Brice, ki vendarle že imajo triletne izkušnje v drugoligaški konkurenci, tekmec po meri. Je pa res, da so se vsakič otepali nemirnih voda boja za obstanek. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov trener, ki je v zadnjih treh letih popeljal Brice v novo sezono, ni dočakal (uspešnega) zaključka, kar ni najboljša popotnica za Davida Peršiča. Bolj kot zavoljo rotacij na klopi si lahko novi trener Brd beli glavo zaradi korenitih igralskih sprememb v ekipi. Tudi če bi zasedbo dopolnili s posamezniki višje nogometne vrednosti, bi vse skupaj težko v kratkem času povezali v prepričljivo celoto.

Denis Jazbar, David Frelih, Rok in Jure Bužinel predstavljajo igralsko vez s preteklo sezono. Če odštejemo pet mladincev, ki so jih priključili članski ekipi, je torej jasno, da je v Brdih tako gost promet kot ob turističnih konicah v Istri. Za zdaj je bilo največ gneče pri izstopu iz Vipolž. Ekipa je že med preteklo sezono doživela precejšen osip domačih oziroma severnoprimorskih nogometašev, to poletje se je trend nadaljeval. V ekipi ni več vratarjev Matije Radikona in Mateja Mavriča, ki bo nogometno pot predvidoma nadaljeval v Tolminu, Maxija Leona Žižka, Jana Štruklja (Bilje) in Matije Kompare (Adria).

4

nogometaši Brd iz pretekle sezone so ostali v ekipi, ki bo začela tudi novo sezono

Briške vrste so zapustili tudi vsi prišleki, ki so branili barve drugoligaša iz Vipolž in so imeli kratkoročne pogodbe. Najboljši klubski strelec v pretekli sezoni Matic Marcius bo, kot kaže, igral na nasprotnem bregu. V pripravljalnem obdobju namreč trese mreže za ptujsko Dravo, ki v Vipolžah gostuje v tretjem krogu. Najboljši vtis je pustil Nemec Darius Jalinous, ki je očitno prepričal športnega direktorja velenjskega Rudarja Marjana Pušnika, ko si je v drugem delu pretekle sezone ogledoval tekme v Vipolžah. Ostali so se razpršili po svetu v boju za nomadski nogometni kruh.

Kdo jih bo nadomestil? Nekaj jih dobro poznajo spremljevalci nogometnega utripa v Brdih oziroma na Goriškem. Denis Pintol, ki je zaključil mladinski staž pri Gorici, ima vratarske gene. Oče Ismir Pintol je nogometno pot sklenil prav v Brdih. Z domačinom Kristijanom Petrovčičem, ki se je vrnil iz Adrie, naj bi tvorila (mlad) vratarski dvojec. V Brda so se preselili še trije nekdanji člani Gorice Uroš Celcer, Jani Curk in Jan Humar, ki so zbrali lepo število minut v prvi ligi, kar upoštevajoč izkušnje in poznavanje slovenske scene ni zanemarljivo. V Brda se predvidoma vrača tudi Kris Jogan.

Davut Jalinous je brat Dariusa, kar bi lahko bilo dobro priporočilo. Ofenzivni nogometaš je v pretekli sezoni branil B ekipe Osijeka. Raznovrstni Anel Topuzović je nazadnje igral pri zagrebški Lokomotivi. Peršič se nadeja, da bi še s četverico okrepitev do domače generalke konec tedna s Šenčurjem zaokrožili zasedbo. “Osnovni cilj je obstanek v ligi. Zaradi dopolnjevanja ekipe seveda ne bomo optimalno pripravljeni oziroma uigrani za začetek sezone. V danih okoliščinah bi bilo zaželeno, da bi pred gostovanjem v Kopru prvenstvo doma odprli z zmago,” je povedal Peršič.


Najbolj brano