Usoda Argentine v rokah Nigerije in Islandije

Hrvaško je po četrtkovem zmagoslavju njenih nogometašev nad Argentino s 3:0 na svetovnem prvenstvu v Rusiji zajel val evforije, nekateri najbolj optimistični celo napovedujejo preboj na najbolj odločilne tekme letošnjega mundiala. Povsem drugačno razpoloženje je v Argentini, kjer so ogorčeni po bledi predstavi Messija in druščine v Nižni Novgorodu.

ZAGREB > “Največja zmaga sedanjega nogometnega rodu”, “Za vse večne čase”, “Hrvaški tango” ali “To je bila veličastna predstava Hrvaške in večer, ko je bil Luka Modrić Lionel Messi,” so le eni od naslovov, ki so krasili naslovnice hrvaških časnikov ali spletnih strani po velikem zmagoslavju izbrancev hrvaškega selektorja Zlatka Dalića.

Eden od junakov zmage “ognjenih” nad dvakratnimi svetovnimi prvaki iz Argentine je bil zagotovo Luka Modrić, ki je bil že drugo tekmo zaporedoma razglašen za najboljšega igralca tekme po izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Zvezni igralec madridskega Reala je odigral vrhunsko predstavo, bilo ga je povsod na igrišču, ob tem pa je dosegel tudi drugi gol za Hrvaško v 80. minuti, ki je po svoje zapečatil usodo izjemno bledih gavčev.

“Odigrali smo naravnost popolno tekmo, predvsem to velja za drugi polčas, ko smo dosegli tri gole. Na tej tekmi nam je šlo vse od nog, a najbolj pomembno je, da smo izpolnili prvi del naloge in se prebili v osmino finala. Gremo naprej,” je dejal Modrić in dodal: “Naša prva naloga je, da se v naslednjem obdobju izognemo evforiji. Ostati moramo zbrani, že na naslednji tekmi nas čakajo izjemno zahtevni Islandci. Ostati moramo skromni in z nogami trdno na tleh.”

Hrvaška je dosegla svojo prvo zmago nad južnoameriško izbrano vrsto na velikih tekmovanjih. Pred tem je Hrvaška po dvakrat izgubila proti Braziliji in Argentini ter enkrat proti Ekvadorju.

Povsem drugačno razpoloženje je bilo v argentinskem taboru, njihovi privrženci niso mogli skriti svojega razočaranja po bledi predstavi svojih “ljubljenčkov” in številnih neumnostih igralcev, predvsem vratarja Willyja Caballera pri prvem golu. Argentina je v Nižni Novgorodu doživela enega svojih najhujših porazov na svetovnih prvenstvih, najvišji ostaja tisti z zaključnega turnirja leta 1958, ko je proti nekdanji Češkoslovaški klonila z 1:6.

Argentinski selektor Jorge Sampaoli, prvi zvezdnik Lionel Messi in drugi argentinski nogometaši so se znašli na sramotilnem stebru in v nemilosti domače javnosti. Časnik Clarin je zapisal, da je Argentina na robu izpada s svetovnega prvenstva, najbolj zaskrbljujoče pa je, da v zdajšnji nogometni zasedbi ni videti moža, ki bi jo bil sposoben izvleči iz brezna. “Brez ekipnega duha in vodje,” je bil še bolj neposreden časnik La Nacion, medtem ko je Cronica zapisala, da je usoda Argentine v rokah Nigerije in Islandije.


Najbolj brano