Tudi z ihto nad poškodbo

Šest medalj je slovenski izkupiček na evropskem prvenstvu v spustu, ki sta ga pretekli teden gostila Bovec in Kobarid. Na Soči je zadnji tekmovalni dan blestel glavni reprezentančni adut, kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je povezal naslova svetovnega in celinskega prvaka v sprintu na divjih vodah.

Kajakaš Nejc Žnidarčič se je na domači Soči razveselil četrtega 
naslova evropskega prvaka v posamičnem sprintu. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Kajakaš Nejc Žnidarčič se je na domači Soči razveselil četrtega naslova evropskega prvaka v posamičnem sprintu. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

TRNOVO OB SOČI > Slabo vreme je na začetku tedna povzročilo nekaj sivih las, stroškov in dodatnega dela gostiteljem oziroma prekaljenim prirediteljem iz Kajakaške zveze Slovenije, ki so v navezi s prav tako že preverjenimi člani in simpatizerji solkanskega kluba ter ostalimi prostovoljci poskrbeli, da je prvenstvo teklo kot švicarska ura. Ne nazadnje jim je bilo tudi vreme precej bolj naklonjeno, prav tako gledalcem, ki so se zlasti v soboto dopoldne v lepem številu zbrali na bregovih Soče.

V slogu slab začetek, dober konec, se je razpletala tudi zgodba Nejca Žnidarčiča, ki mu je tekmovalne načrte krojilo počeno rebro. Naposled se je odločil, da bo izpustil program v klasičnem spustu in vse moči usmeril v sprint, kjer se je v Trnovem ob Soči že leta 2013 ovenčal z naslovom evropskega prvaka. V petkovih kvalifikacijah je kajakaš Soških elektrarn nastopil s pomočjo protibolečinskih tablet, ki so ga spremljale še v sobotnem finalu. Tudi sicer se je nadejal drugačne tekmovalne popotnice. “Po malem je bilo tudi stresno, ker običajno pridem na sprintersko tekmo že s s kakšnim odličjem iz klasike v žepu. Potem je nekoliko lažje tekmovati. Naposled se je vse razpletlo odlično. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, kar sem želel potrditi na domačem prvenstvu. Po zdravstvenih nevšečnostih me je gnala tudi tekmovalna ihta in uspelo mi je izpeljati res natančno vožnjo, v kateri si nisem privoščil praktično nobene napake,” je sanjsko predstavo opisal Žnidarčič, ki je tekmece pustil daleč zadaj. Srebrni reprezentančni kolega Anže Urankar je zaostal skoraj dve sekundi.

5

posamičnih medalj in eno ekipno so na EP v spustu osvojili slovenski reprezentanti

Popolno domačo veselico, s katero so slovenski kajakaši postregli na prejšnjih evropskem in svetovnem prvenstvu, je preprečil Francoz Hugues Moret, ki se je vrinil v slovenski paket. Četrti je bil Tim Novak, peti pa evropski prvak v klasičnem spustu Simon Oven, Glavni trener Srečko Masle je postavo za moštveno tekmo očitno določil na podlagi rezultatov iz posamične tekme. Novaku se je kot novincu na tovrstnih tekmah ognjeni krst ponesrečil. Z Urankarjem sta se zapletla že v zgornjem delu, tik pred ciljem pa je s čolnom nasedel in slovenski kajakaši so ob nenadejanem slavju Italijanov ostali celo brez uvrstitve.

“Tim je plačal davek na pomanjkanje izkušenj. Ker mi ni sledil, ga je že v zgornjem delu vrglo iz idealne linije. Spodaj smo poskušali nekaj na silo popraviti, ko pa je tako, se rade prikradejo nove napake,” je po zaključku moštvenih tekem povedal Žnidarčič, ki je vendarle dosegel glavni cilj med posamezniki. S sprinterskim razpletom pa ni mogel biti zadovoljen aktualni svetovni prvak med kanuisti Blaž Cof, ki je na nehvaležnem četrtem mestu ostal celo brez odličja, Naslov je osvojil Francoz Tony Debray.


Najbolj brano