Tudi Roglič v pričakovanju ognjemeta

Prva alpska etapa kolesarske dirke po Franciji, v kateri je dobro vrtel pedala tudi Primož Roglič, ni premešala vrstnega reda pri vrhu.

Primoža Rogliča zahtevni vzponi na francoski pentlji še čakajo.
Primoža Rogliča zahtevni vzponi na francoski pentlji še čakajo. 

LE GRAND BORNAND > Če je v kolesarskih krogih veljalo, da bi se lahko Greg van Avermaet (BMC) že včeraj poslovil od rumene majice najboljšega, pa se je zgodilo prav nasprotno. Vodilni v skupnem seštevku Toura je še povečal svojo prednost. Belgijec je bil del ubežne skupine, ki si je že zgodaj nabrala občutno prednost. Kandidati za skupno zmago pa so na čelu z ekipo Sky in Britancem Chrisom Froomom v ozadju nadzorovali etapo in predvsem na zadnjem vzponu narekovali ritem, ki je v vročem popoldnevu razredčil skupino kandidatov za visoka mesta v skupnem seštevku.

Rus Ilnur Zakarin (Katjuša), Luksemburžan Bob Jungels (Quick Step), Poljak Rafal Majka (Bora) in predvsem lani drugi v skupnem seštevku, Kolumbijec Rigoberto Uran, so izgubili minuto ali dve in nekaj mest.

Tudi na račun Primoža Rogliča (Lotto Jumbo), ki je držal tempo Frooma in druščine na zadnjem prelazu Colombiere, zanesljiv pa je bil tudi v spustu proti cilju desete etape, v kateri je naposled zasedel osmo mesto. Za zmagovalcem, domačinom Julianom Alaphilippom, je zaostal tri minute in 23 sekund. Kolesar Quick stepa se je spremstva ubežnikov v značilnem poskočnem slogu otresel na predzadnjem vzponu in upravičil vlogo enega od favoritov za etapno zmago. Z razpletom je bil lahko več kot zadovoljen tudi včeraj četrti van Avermaet. Še en dan bo nosil čislan simbol primata na dirki po Franciji. Pred Froomovim moštvenim kolegom in rojakom Geraintom Thomasom ima dve minuti in 22 sekund naskoka. Froome na šestem mestu zaostaja še minuto več, deseterico pa zaključuje Roglič z zaostankom treh minuti in 36 sekund.

Pričakovati gre, da se bo boj med kandidati za skupno zmago razvnel v preostalih alpskih etapah. Danes kolesarje čaka kratka 108-kilometrska etapa, z dvema prelazoma ekstra kategorije in prvim ciljnim vzponom na letošnjem Touru. Vrhunec alpske trilogije pa bo vsekakor jutri s kraljevsko etapo, ki se bo končala na od gledalcev najbolj obleganem ciljnem vzponu na Alpe d' Huez. Drugi slovenski predstavnik na Touru Kristijan Koren (Bahrain Merida), ki je včeraj ciljno črto prečkal v družbi sprinterjev, si po stresnem prvem tednu Toura v gorskih etapah vendarle lahko nekoliko oddahne. V vlogi glavnih pomočnikov Italijana Vincenza Nibalija bodo danes in jutri hribolazci.


Najbolj brano