Timi Zajc peti za uvod v novo sezono

Prvi vikend sezone smučarskega pokala z alpskim in nordijskim sporedom bo Slovencem ostal v spominu po petem mestu 18 letnega Timija Zajca na tekmi v poljski Wisli.

Timi Zajc, prvo slovensko ime prvega vikenda v svetovnem 
pokalu Foto: Nebojsa Tejic/STA
Timi Zajc, prvo slovensko ime prvega vikenda v svetovnem pokalu Foto: Nebojsa Tejic/STA

Zmagovalec poletne svetovne serije v smučarskih skokih, Rus Jevgenij Klimov, je včeraj zmagal tudi na uvodni posamični tekmi svetovnega pokala v poljski Wisli. Drugi je bil Nemec Stephan Leyhe, tretji pa Japonec Ryoyu Kobayashi. Med slovenskimi izbranci se je najbolje odrezal prav najmlajši finalist, 18-letni član SSK Ljubno Timi Zajc, ki je s petim mestom prišel do uspeha kariere. Solidno 20. mesto je osvojil drugi najboljši Slovenec Anže Lanišek. Klimov je sicer vodil že po prvi seriji, po polovici tekmovanja pa je bil Timi Zajc celo četrti.

Sobotna ekipna tekma za Slovence ni bila tako uspešna. Domač teren so odlično izkoristili Poljaki - na čelu z olimpijskim zmagovalcem Kamilom Stochom. Premagali so vso konkurenco enajstih reprezentanc. Nemci so bili drugi, Avstrijci tretji. Slovenci so z velikim zaostankom zasedli skromno sedmo mesto.

Najboljši skakalci na svetu bodo sezono nadaljevali prihodnji konec tedna v finskem Kuusamu.

Alpinci so bili tokrat slabši del slovenskega smučanja. Visoko oceno si zasluži le najmlajša, 20-letna Kranjskogorčanka Meta Hrovat, ki je kot tokrat naša prva dama na slalomu v finskem Leviju osvojila 12. mesto, kar je njen najboljši dosežek v tej disciplini svetovnega pokala. V nadaljevanju sezone bo pripomogel k izboljšanju njene startne številke. Tokratna je bila 33. Solidno je nalogo opravila še druga Gorenjka, Maruša Ferk, ki je zasedla 20. mesto. Lani na Finskem najboljša Slovenka (deveta), Novogoričanka Ana Bucik, kljub ugodni startni številki 20 na progi ni našla pravega ritma. V zelo izenačeni konkurenci je finale zgrešila za desetinko sekunde.

Američanka Mikaela Shiffrin je bila spet razred zase. Tudi na mestih v prvi deseterici so se zvrstile stare znanke. Drugi čas je postavila Slovakinja Petra Vlhova tretjega pa Avstrijka Bernadette Schild.

Včerajšnji moški slalom je imel standardne junake. Najboljši alpski smučar zadnjih sedmih sezon, Avstrijec Marcel Hirscher, si ni pustil blizu. Njegov pogosti prvi zasledovalec, Norvežan Henrik Kristofferson, je bil tudi tokrat drugi. Solidno je tekmoval član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin. Kot najboljši Slovenec je zasedel je 18. mesto (za dve mesti je izboljšal svoj položaj po prvi vožnji) in napovedal, da je letos sposoben narediti korak naprej in si izboljšati še vedno neugodno startno številko (tokrat 39). Štefan je prvič v karieri prišel do točk tudi na finski postaji svetovnega pokala.

Alpski svetovni pokal se bo prihodnji vikend nadaljeval v Severni Ameriki. Kanadski Lake Louisu bo gostil moške hitre discipline, ženske tehnične ekipe pa bodo tekmovale v ameriškem Killingtonu.


Najbolj brano