Thomas z etapno zmago do rumene majice, Roglič že peti

Kratka, 108,5 kilometra dolga, a zahtevna enajsta etapa kolesarske dirke po Franciji je postregla z izredno zanimivimi dogodki, na koncu pa pripadla kolesarju Skyja Britancu Geraintu Thomasu, ki je tudi prevzel skupno vodstvo.

V boju za najvišja mesta je ostal Primož Roglič. Foto: STA
V boju za najvišja mesta je ostal Primož Roglič. Foto: STA

ALBERTVILLE > TThomas je bil na na cilju, na prelazu La Rosier, za 20 sekund hitrejši od Nizozemca Toma Dumoulina in moštvenega kolega ter rojaka Chrisa Frooma.

Zasavec je brez posebnega napora odgovarjal na napade

Etapa je imela veliko poražencev, med drugimi je po pričakovanju odpadel do zdaj vodilni Belgijec Greg Van Avermaet, v boju za najvišja mesta pa je ostal Primož Roglič. Zasavec je brez posebnega napora odgovarjal na napade, v zadnjih kilometrih predse spustil nekaj tekmovalcev, z zaostankom 59 sekund pa zasedel 11. mesto. V skupni razvrstitvi je pa napredoval na peto, tako visoko slovenski kolesar na Touru še ni bil.

Druga alpska etapa, ki se je začela v olimpijskem Albertvillu, vsebovala pa je štiri kategorizirane gorske cilje, je postregla z vsem, kar ta šport dela lepega. Zaznamovali so jo številni napadi, pobegi, vzponi, padci, veselje in žalost, ki je na koncu že dišala po tragediji. Redko se vidi tudi takšen boj znotraj ekipe, to velja predvsem za Sky, kjer se za najvišja mesta borita Thomas in Froome, kot tudi za LottoNL Jumbo, kjer je bilo dobro videti, da je Roglič močnejši od Nizozemca Stevena Kruijswijka, a je vprašanje, če je to smel izkoristiti. Dolgo časa je najbolje kazalo Basku Mikelu Nieveju, dolgoletnemu pomočniku Frooma pri Skyju, ki pa je v zadnjem kilometru povsem omagal. Ko je že kazalo, da bo postal eden tistih kolesarjev z zmago na vseh treh največjih večdnevnih dirkah, so ga prehiteli štirje kolesarji.

Napade je že kmalu po startu začel trikratni svetovni prvak Peter Sagan, ki je oblikoval ubežno skupino petih kolesarjev. Njegov cilj je bil jasen, dobiti leteči cilj, osvojiti točke za zeleno majico, svoje načrte pa je izpolnil. Za njim se je v beg podal Francoz Julian Alaphilippe, nosilec pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih. Tudi njemu so se želje izpolnile, mogoče nekoliko prej, kot bi si sam želel, saj je iz ubežne skupine odpadel že pred zadnjima gorskima ciljema. Še prej je zadaj omagal dosedanji nosilec rumene majice Belgijec Greg Van Avermaet.

Ubežna skupina, v kateri je bil tragični junak Nieve, je sicer dolgo časa večala prednost, na tretjem hujšem vzponu pa se je za njo pognal Španec Alejandro Valverde, pred skupino favoritov si je s pomočjo Marca Solerja, ki se je k njemu preselil iz ospredja, prikolesaril lepo prednost. Na spustu je skupini favoritov ušel Dumoulin, tudi on je hitro dobil pomoč iz ubežne skupine. Nizozemec je Valverdeja ujel, ga tudi hitro pustil za sabo, Valverde je povsem popustil in si z napadom naredil le medvedjo uslugo.

Poslastica je bil zadnji vzpon na 1855 metrov visoki prelaz La Rosier. Na njem je tekmece napadel Thomas, slediti mu ni mogel nihče, nekateri so tudi začeli odpadati. Tako ritma niso mogli držati Britanec Adam Yates, Norvežan Jakub Fuglsang, Rus Ilnurr Zakarin... Svoje so nato dodali še skoki Frooma, Irca Dana Martina, Francoza Romaina Bardeta. Ti so uhajali, Roglič, Kruijswijk, Kolumbijec Nairo Quintana in Italijan Vincenzo Nibali so se jim nekajkrat uspeli priključiti nazaj, v zadnjih dveh kilometrih pa niso imeli več moči za pravi odgovor. Še najbolj svež je bil Slovenec, pri katerem je vprašanje, ali je moral čakati moštvenega kolega, ki je na papirju še vedno prvi kapetan ekipe LottoNL-Jumbo, ali za lov ni imel moči.

Največ moči je imel Thomas

Zagotovo je imel te tokrat največ Thomas. V zadnjem kilometru sta se mu Froome in Dumoulin začela približevati, a ko je to dojel, je pospešil in v cilj prišel z lepo prednostjo.

"Napad je bil bolj posledica instinkta kot pa načrta. Ponudila se je priložnost, izkoristil sem jo. Nisem sicer veliko razmišljal o rumeni majici, vedel pa sem, da jo lahko osvojim. Na koncu sem jo, že drugo zaporedno leto jo bom nosil, na kar sem lahko ponosen," je dejal Thomas, ki ni spregovoril o internem dvoboju v ekipi, nekaj več na to temo je povedal Froome: "Napad Gerainta ni bil taktičen načrt ekipe, a mu ga ne zamerim. Mislim, da je storil pravilno, dobro je izpadlo, napad je bil smiseln, zdaj smo v odličnem položaju, to pa se je zgodilo nepričakovano. Vsi smo mislili, da bo jutrišnja etapa na Alpe' d'Huez bolj primerna za kaj takega. A tudi jutrišnja etapa bo zelo pomembna, za najbolj nevarnega tekmeca za rumeno majico pa glede na to, kar sem videl danes, smatram Dumoulina."


Najbolj brano