Stopiti iz sence velikega brata

Organizatorji UEFA Euro Futsal 2018 veliko pozornosti namenjajo promociji zanimivega dogodka. Znano je že, da so ljubljanske Stožice vsaj za tekme slovenske reprezentance skorajda razprodane.

Slovenski izbranci med enim od promocijskih nastopov v 
prestolnici. Foto: Simon Maljevac
Slovenski izbranci med enim od promocijskih nastopov v prestolnici. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > “V Sloveniji poznamo več vrst dvoranskega nogometa. Futsal je vendarle najbolj razvit in edini brend, ki sta ga Fifa in Uefa registrirali kot brend,” je za uvod v okroglo mizo na temo popularnosti futsala pojasnil Aleks Štolfa, eden izmed glavnih mož organizacijskega odbora evropskega prvenstva, ki ga bo v naslednjih dveh tednih gostila slovenska prestolnica.“Ne moremo reči, da je v pripravah na ta dogodek v organizacijskem smislu vse potekalo idealno, vendar vse skupaj za nas ni predstavljalo težav in smo pripravljeni na začetek prvenstva. Verjamem, da bodo uživali tudi navijači. Skozi promocijske dogodke smo skušali povečati zanimanje. Zavedamo se, da bo to veliko odvisno od rezultatov slovenske reprezentance,” je dodal Sežančan, ki mu je Nogometna zveza Slovenije podelila zahtevno vlogo. Njen predsednik Radenko Mijatović zaupa svojim sodelavcem: “Z organizacijo takšnih tekmovanj želimo privabiti čim več mladih k udejstvovanju z okroglim usnjem, pa naj si bo to nogomet ali futsal. Izkušenj z izvedbo velikih dogodkov nam ne manjka, prepričan sem, da bomo pohval deležni tudi tokrat.”

Direktor slovenske izbrane vrste Stane Kokalj je poudaril, da se slovenski futsal lahko povsem enakovredno postavi po robu bogatejšim tekmecem: “Leta 1995 je NZS sprejela futsal v svojo družino in številne generacije so od takrat pripomogle k dvigu zanimanja za ta šport ter redno nastopale na evropskih prvenstvih. Smo ena redkih evropskih držav, ki ima svoje futsal reprezentance v vseh starostnih skupinah, kar nam mnogi zavidajo. Korak za korakom stopamo proti vrhu in le upamo lahko, da bomo tokrat posegli med najboljše. Skozi odrekanje vseh reprezentantov, ki tudi v zadnjih tednih redno opravljajo svoje delovne obveznosti, držimo korak s profesionalci iz držav, udeleženk letošnjega Eura. Zato si naši fantje zaslužijo vso podporo.”

Član zlate nogometne generacije Milenko Ačimović je poudaril, da je povezava med velikim in malim nogometom očitna: “Nogometaši svojo pot začnemo s futsalom in jo tudi končamo. Po koncu naših aktivnih karier se redno dobivamo v dvoranah. Že med otroki lahko opazimo, da so nekateri talentirani za nogomet, nekateri pa za futsal. Na to morajo biti pozorni trenerji. Tudi z igranjem futsala lahko posežejo po zvezdah, igrajo tekme lige prvakov in nastopajo na evropskih in svetovnih prvenstvih. Če hočeš biti uspešen v tem športu, moraš biti tako tehnično kot fizično izjemno pripravljen.”

Za zdaj so na vrhu evropskega futsala Španija, Portugalska, Italija, Rusija in Ukrajina. V srednji razred ob Kazahstanu in Azerbajdžanu, ki si pomagata z uvozom igralcev iz Brazilije, sodijo tudi Srbija, Hrvaška in Slovenija, na veliko sceno se prebija Francija.


Najbolj brano