Stara dama ima najdaljši niz državnih naslovov med elito

Resda se lahko Juventus pohvali z najdaljšim nizom zmag, če upoštevamo pet najmočnejših državnih prvenstev v Evropi, a serie A, ki se začne danes, utegne biti v letošnji sezoni posebej privlačna. Tudi zaradi šesterice slovenskih nogometašev, ki branijo barve italijanskih prvoligašev.

Josip Iličić (v ospredju) je z Atalanto  osvojil tretje mesto v serie A, 
prvo tekmo nove sezone pa bo zaradi kazni izpustil. Foto: Profimedia
Josip Iličić (v ospredju) je z Atalanto osvojil tretje mesto v serie A, prvo tekmo nove sezone pa bo zaradi kazni izpustil. Foto: Profimedia

Čeprav je še v pretekli sezoni število slovenskih zdomcev doseglo dvomestno številko, tudi letošnje zastopstvo v serie A debelo prekaša delež Slovencev v prvoligaških tekmovanjih Francije (2), Nemčije (1), Španije (1) in Anglije (0). Morda se bo do konca avgustovskega prestopnega roka v Italiji ta številka še kaj spremenila. Bržkone navzdol. Vprašanje je, kakšen bo status mladega 20-letnega vratarja Roka Vodiška pri Genoi, ki po športni plati doslej ni osrečila slovenskih nogometašev. Tim Matavž je v pol sezone, kolikor ga je nemški Augsburg leta 2016 posodil italijanskemu prvoligašu, imel zgolj stransko vlogo. Še enemu Šempetrcu, Valterju Birsi, se prva italijanska postaja po prihodu iz Francije na začetku sezone 2011/12 ne bo vtisnila v najlepši spomin.

Svojo nogometno vrednost je Birsa nato pokazal pri Torinu, Milanu in najdlje pri Chievu. Na začetku leta pa je pristal na Sardiniji, kamor ga je zvabil nekdanji trener Chieva Rolando Maran. Po obetavnem začetku ga je ustavila poškodba. Zaradi dvojnega zloma roke je sezono pri Cagliariju praktično končal že po mesecu dni, zato bo za Birso vse skupaj kot nov začetek pri sardinskem prvoligašu, s katerim je letos izpeljal celotno pripravljalno obdobje. Z zanimanjem je pospremil tudi dogajanje na poletni tržnici in prestope, ki so krojili moštveno dinamiko.

Slovenska serie B

Italijanska druga liga, ki se začne konec tega tedna, bo iz slovenskega zornega kota prav tako zanimiva. V Chievu tudi po izpadu v serie B ostaja nekdanji kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar, profesionalno pogodbo s klubom iz predmestja Verone pa je podpisal tudi 19-letni bočni branilec Daniel Pavlev, ki se je v Italijo odpravil iz mlajših selekcij Gorice. V še enem donedavnem prvoligašu, Frosinoneju, ostaja Luka Krajnc. Tudi Empoli bo imel po slovesu od serie A slovenski pridih z Juretom Balkovcem (prej Verona) in Leom Štulcem (Parma). Še en Koprčan,Enej Jelenič, ki brani barve Carpija, je pri 27 letih že skoraj staroselec v serie B. Zanimivo bo videti, ali bo tudi pri Cittadelli 20-letni Žan Celar tresel mreže tako kot jih je v primaveri Rome.

Izkušnje za ligo prvakov

Iz Cagliarija v Inter je odšel eden najbolj obetavnih italijanskih nogometašev, Nicolo Barella, nasprotno smer pa je ubral povratnik zvenečega imena Radja Nainggolan. Hrvat Marko Rog, ki je prišel iz Napolija, in z 18 milijoni evrov najdražji nakup, Urugvajec Nahitan Nandez (Boca Juniors), bosta dala dodatno težo zvezni vrsti. Zanimivo bo videti, kakšna in kolikšna bo igralna vloga nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki je pred kratkim dopolnil 33 let. Maran ga je praviloma koristil na položaju ofenzivnega zveznega igralca za napadalcema.

Še trije slovenski nogometaši imajo daljšo kilometrino v serie A. Samir Handanović je praktično že ob koncu najstniškega obdobja prišel na Apeninski polotok. Julija je dopolnil 35 let in začel že svojo osmo sezono pri Interju, prvo kot kapetan. V klubu so po zaključku zadnjega trofejnega obdobja, ki ga je kronal Jose Mourinho, trenerske in igralske rošade že stalnica. Tudi letos je zavel nov veter po prihodu Antonia Conteja, ki je začel novodobno serijo Juventusovih naslovov ter dopolnjeval svoj trenerski opus za krmilom italijanske reprezentance in Chelseaja. Interjev napad je z Romelujem Lukakujem dobil potrebno težo, po drugi strani pa bodo poskušali unovčiti napovedano ločitev od Maura Icardija. Tudi s podaljšanjem strelskega voda.

Bomo videli, ali bodo že opravljene in prihajajoče rošade zadostovale za ogrozitev Juventusovega primata. V pretekli sezoni je Inter v zadnjem hipu ujel četrto mesto in uvrstitev v ligo prvakov na račun mestnega tekmeca Milana. Bolje je šlo modro-črnim iz Bergama. Josip Iličić in soigralci so se zavihteli na tretje mesto in bodo prvič okusili tudi elitno evropsko klubsko tekmovanje. Po svoje je škoda, ker bo Atalanta zaradi prenove domačega stadiona prve dvoboje nove sezone v serie A in ligi prvakov odigrala na milanskem San Siru. Iz tekmovalnega vidika bo zanimivo spremljati, kako bo zasedba Gian Piera Gasperinija, ki goji telesno zahteven nogomet, krmarila na dveh frontah. Motiv bo v ligi prvakov vrhunski, kar pomeni, da bo tudi energijska poraba velika. Morda so tudi zato pripeljali 35-letnega slovaškega branilca Martina Škrtela, ki mu ne manjka evropske kilometrine, pri Liverpoolu in nato Fenerbahčeju pa je okusil domala vse.

Bitke za obstanek

Pestra nogometna pot, pa čeprav v drugačnih okvirih, je za Jasminom Kurtićem. V Italiji je v sedmih letih zamenjal sedem klubov. Navijači, tudi slovenske reprezentance, so imeli večkrat pomisleke o njegovi vlogi na igrišču, a stroka meni drugače. Pri Spalu je 30-letni Belokranjec, ki se je na Apeninski polotok podal iz Gorice, domala nepogrešljiv. Tako bo bržkone tudi v letošnji sezoni, ko ekipo iz Ferrare spet čaka boj za obstanek, ki utegne biti letos posebej krčevit. V serie A se je namreč vrnila Verona, klub s tradicijo, navijači in tudi uspehi. Izstopa seveda naslov državnega prvaka v sezoni 1984/85.

Drugi povratnik v serie A Brescia je že poskrbela za odmeven prihod. Ali bo muhasti Mario Balotelli tudi okrepitev, bo seveda pokazal razvoj dogodkov v sezoni. V Brescii so imeli ponavadi kar dober nos, a Andrea Pirlo, Roberto Baggio in ne nazadnje tudi Pep Guardiola so na igrišču in ob njem delovali s povsem drugačnimi miselnimi vzorci kot “Super Mario”. Po nekajletni odsotnosti bo imela predstavnika v serie A tudi Apulija, ki je bila svoj čas s Foggio, Leccejem in predvsem Barijem močna oporna točka italijanskega nogometnega juga.

V prvo ligo se vrača Lecce, kjer je na začetku tisočletja preigraval tudi “prulski dribler” Sebastjan Cimirotić. Za slovenski pridih bo skrbel nekdanji Domžalčan Žan Majer, zanimivo pa bo videti tudi kakšen pečat bo pustil nekdanji napadalec Gorice iz Parminega obdobja Gianluca Lapadula. V pretekli sezoni se je znašel na obrobju pri Genoi, ki je povlekla zanimivo, a tudi napovedno potezo. Nekdanjemu italijanskemu selektorju Cesareju Prandelliju se je po trenerskem vrtiljaku ob koncu sezone kljub obstanku v serie A zahvalila in vodenje ekipe zaupala Aureliu Andreazzoliju, ki je z Empolijem izpadel. Zato pa je z igrivimi predstavami ovrednotil vrsto nogometašev, ki so se po koncu sezone razkropili po (italijanskih) prvoligaških klubih. Eden od njih je bil tudi Miha Zajc, ki je k Fenerbahčeju prestopil že pozimi.

Trenerske rošade

Sicer pa so bolj odmevale trenerske rošade pri trojici najbolj trofejnih italijanskih klubov. Navijači Interja in Milana, ki je vodenje ekipe zaupal nekdanjemu trenerju Sampdorie Marcu Giampaolu, so se na pogoste trenerske spremembe v zadnjem desetletju že navadili. Bolj odmeva, ko se za tovrstno potezo odloči Juventus, ki se je po petih zaporednih naslovih v serie A in dveh finalih lige prvakov razšel z Massimilianom Allegrijem. Sprememba ima predvsem vsebinske razlage. Maurizia Sarrija, ki bo uvodni dvoboj izpustil zaradi pljučnice, so pri Napoliju oboževali tudi zaradi nogometa za sladokusce. Bomo videli, kako bo povezal zmagovalno kulturo stare dame s privlačno vsebino in, ne nazadnje, tekmovalno slo Cristiana Ronalda. Najbolj vznemirljiv obračun 1. kroga bo med Fiorentino in Napolijem, ki sta v zadnjih dneh pripeljala odmevna novinca. V Firence je prišel Franck Ribery, medtem ko se je Hirving Lozano za klubski rekord 40 milijonov evrov pridružil Napoliju, ki ga še naprej vodi Carlo Ancelotti.

Trenerja so sicer zamenjali tudi pri Romi, ki jo bo vodil nekdanji trener Šahtarja Paulo Fonseca. Portugalec je eden izmed treh tujih trenerjev v serie A. Preostala sta Hrvat Igor Tudor, ki vodi videmski Udinese, in trener Bologne, Srb Siniša Mihajlović, ki je v boju z zahrbtno boleznijo (krvnim rakom) v posebnem položaju.


Najbolj brano