Srbi iščejo svojih pet minut

Za koprsko Primorsko prihajajo odločilne tekme. Osrednji cilj sezone je uvrstitev v ligo Aba 1. V rednem delu sezone je koprsko moštvo potrdilo, da je glavni favorit za napredovanje, a s polfinalom lige Aba 2 prihajajo tekme skoraj brez popravnih izpitov. Prva že drevi ob 18. uri v dvorani Bonifika proti Borcu, kjer bo treba v boju na izpadanje primat še potrditi.

 Foto: Žiga Mikeli/KK Sixt Primorska
Foto: Žiga Mikeli/KK Sixt Primorska

KOPER > Slovenija je z izpadom Olimpije v elitni skupini regionalne lige ostala le z enim predstavnikom. Izpad kluba, ki je ustanovitelj tega tekmovanja in je v njem igral brez prekinitve do minulega ponedeljka, seveda predstavlja svojevrsten pretres za slovensko klubsko košarko. Tudi zaradi tega ima Primorska lepo priložnost, da postane ena od gonilnih sil slovenske košarke.

V ligaškem delu Aba 2 je Primorska zaslužila zelo visoko oceno, a tekme na izpadanje so drugačna zgodba, kjer je treba kakovost potrditi in opraviti tudi zrelostni izpit. Koprsko moštvo je uravnoteženo in smiselno sestavljeno, zato je tudi favorit. Najbrž bi si v polfinalu raje želeli beograjski Dynamic, a če želiš biti na vrhu, potem je nepomembno, kdo je tekmec, saj ga je treba premagati.

Kako napredovati

V polfinalu igrajo na dve zmagi. Druga tekma bo v nedeljo v Čačku, morebitna tretja pa 28. marca v Kopru. Zmagovalec bo napredoval v finale - finalni niz se bo začel v ponedeljek, 1. aprila -, kjer se bo na tri dobljene tekme pomeril z zmagovalcem drugega para polfinala med Sparsi iz Sarajeva ter MZT Aerodromom iz Skopja. V ligo Aba 1 bo neposredno napredoval prvak, polfinalista pa čakajo dodatne kvalifikacije z Zadrom.

Borac iz Čačka se je v polfinale prebil prav v zadnjem krogu rednega dela tekmovanja, kar je zanje sicer obliž na pekočo rano, ki jim jo je lani zadala Krka (tako kot Primorski v finalu), ko jih je na finalnem turnirju v Čačku izločila v polfinalu. Lani poleti so v Borcu z večino igralcev prve ekipe podaljšali pogodbo. Jedro igralcev je domače, pripeljali so tri okrepitve, sklepajo pa pretežno dolgoročne pogodbe. Pri Borcu, kjer so kariero začeli številni odlični košarkarji, pravijo, da ni vse v denarju, (imajo morda pol milijona evrov proračuna) ampak lahko na poti do uspeha veliko naredi tudi pravi ekipni duh. “Menim da nismo brez možnosti. Veliko smo garali, da smo prišli do te uvrstitve in zdaj je napočil naš trenutek,” je pred potjo v Koper dejal trener gostov Jovica Arsić.

V rednem delu tekmovanja sta oba medsebojna obračuna pripadla tigrom. V Čačku je bilo 73:65, v Kopru pa 97:71. Najboljši posameznik Borca v rednem delu tekmovanja je bil 23-letni branilec Radovan Djoković. Odigral je vse tekme rednega dela s povprečjem 14 točk na tekmo. Ilija Djoković je občasni srbski reprezentant in je v povprečju 13,2 točke dodajal 5,1 podaje in 2,9 skoka, še posebej v formi je bil v zadnjem delu sezone. Pomembni vlogi imata tudi dva stara znanca. Center Djordje Majstorović, ki je med letoma 2012 in 2014 igral za domžalski Helios (8,7 točke, 4,6 skoka) in bivši organizator igre Olimpije Marko Marinović (8,4 točke, 2,5 podaje).

2:0

je letošnji izid v medsebojnih dvobojih Primorske in Borca

Primorska ima v svojih vrstah najkoristnejšega košarkarja rednega dela lige, krilnega centra Marka Jagodića Kuridžo (13,3 točke, 8,4 skoki, 2,7 podaj). Med najboljšimi podajalci je na drugem mestu Žan Mark Šiško (7,1 podaja), Primorska je igrala najboljšo obrambo in je tekmecem odvzela največ žog (8,4).

“Dolgo časa smo čakali na začetek končnice, saj smo si igranje v njej zagotovili že pred časom. V zadnjem času smo Borac redno spremljali. Tekmeci so igrali pod pritiskom, saj so morali zmagovati. To jim je uspevalo, zato so prvi del tekmovanja zasluženo končali na četrtem mestu. Poznamo njihove glavne nevarnosti. Na dvobojih bo vse odvisno od nas in naše igre,” pravi Marko Jagodić-Kuridža.

Tekmo, ki se bo začela ob 18. uri, bodo sodili sodniki iz Črne gore ter Bosne in Hercegovine.


Najbolj brano