Špela in Anja v dvojcu

Sprinterji na divjih vodah so sezono odprli z evropskim prvenstvom v Posočju, ta konec tedna pa prva števna tekma čaka sprinterje na mirnih vodah, ki se bodo v poljskem Poznanju pomerili na uvodni tekmi svetovnega pokala.

Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić bosta v letošnji sezoni 
napadali olimpijsko vozovnico v dvojcu.  Foto: Nina Jelenc
Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić bosta v letošnji sezoni napadali olimpijsko vozovnico v dvojcu.  Foto: Nina Jelenc

POZNANJ > Za sprinterje na mirnih vodah bo tekmovalni vrhunec na svetovnem prvenstvu v Szegedu, kjer se bodo avgusta delile tudi olimpijske kvote. S sezono svetovnega pokala pa bodo opravili hitropotezno, v dveh zaporednih koncih tedna. Po uvodni tekmi na Poljskem se bo kajakaška karavana preselila v nemški Duisburg. Čez mesec dni sledijo še evropske igre, ki bodo letos nadomestile evropsko prvenstvo, to pa so tudi vsi bistveni tekmovalni poudarki letošnje sezone.

Za čolne, ki merijo tudi na olimpijske igre leta 2020, pa bo zanimiva tudi septembrska generalka v Tokiu, v kateri se bodo seznanili s posebnostmi prizorišča tekem v sprintu na mirnih vodah. Spotoma si bodo ogledali tudi potencialne trening centre, kjer bodo v dneh pred olimpijsko tekmo ohranjali vadbeni ritem ter se prilagajali japonskemu podnebju in časovni razliki.

Danes prve tekme

Danes bo dejavna že vsa šesterica, ki zastopa slovenske barve na prvi tekmi svetovnega pokala v Poznanju. Popoldne bo Mia Medved veslala v kvalifikacijah na 200 metrov. Roka Šmita in Vida Debeljaka, prav tako čakajo kvalifikacije na 200 metrov. Špela Ponomarenko Janić in Anjo Osterman bosta tekmovali v kvalifikacijah dvojca na 500 metrov. Jošta Zakrajška pa čakajo kvalifikacije na 1000 metrov.

Olimpijsko odštevanje se je torej že začelo. Pred očmi ga ima tudi udarna primorska posadka, ki lahko realno računa na pot v Tokio. Poznanj bo prvi pravi test opravljenega in nenazadnje tudi nadvse dobrodošla primerjava s konkurenco. Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić, ki se vrača po enoletnem tekmovalnem premoru, bosta, kot kaže, vse moči usmerili v kajakaški dvojec. “Program je narejen tako, da ga lahko pokrijejo le velike oziroma številčnejše reprezentance, ker imajo več tekmovalcev. Za nas manjše je to težje. Tudi če prideš do polfinala, se potem določen finale križa z drugim. Za povrh so to edine tekme, na katerih lahko z Anjo pred svetovnim prvenstvom veslava v dvojcu. Ker sta samo dve tekmi, sva se odločili, da bova poleg olimpijske discipline 500 metrov tekmovali tudi na 200 metrov. Tako bova imeli več startov, ki so nama pred dvema letoma povzročali največje težave,” je povedala Janićeva, ki je pred premorom še tekmovala v enojcu in se vselej zavihtela na zmagovalne stopničke.

Lani je v enojcu tekmovala Ostermanova, ki bo zastopala slovenske barve med dekleti na evropskih igrah. Na tekmah svetovnega pokala pa bo svoj ognjeni krst doživela 20-letna Mia Medved. Tudi letos je bila del ženske reprezentančne ekipe, ki je vadila v Avstraliji pod taktirko Stjepana Janića. Iz Zagreba, kjer je vadila, pa se je nato podala kar v Poznanj. Na Poljskem pa ne bo Alana Apollonia. Čeprav si je na izbirnih tekmah priveslal uvrstitev v reprezentanco za svetovni pokal, je bila razlika do prekaljenega Jošta Zakrajška prevelika. Koprski kajakaš se je ob tem odločil, da bo zaključil športno pot in se usmeril v študijske vode. Tako je šel po stopinjah nekdanjega partnerja v dvojcu Simona Blaževića, ki se je od tekmovalnega športa poslovil že pred začetkom nove sezone. Parakajakaš Dejan Fabčič, ki je zastopal slovenske barve v Riu, bo zaradi primanjkljaja treninga ob službenih obveznosti izpustil tekmi svetovnega pokala in se bo poskušal pripraviti na svetovno prvenstvo.


Najbolj brano