Slovenski domet je velika uganka

S prvimi kvalifikacijami se je včeraj začela nova sezona v smučarskih skokih. Bržkone ta na vrhu ne bo prinesla velikih sprememb, kolikor je pač v tako nepredvidljivi panogi to mogoče napovedovati. Nepredvidljiv je tudi domet slovenskih skakalcev. V sezono vstopajo brez Petra Prevca, ki zdravi dve zaporedni operaciji gležnja.

Tako Nemec Severin Freund (levo) kot Slovenec Peter Prevc bosta 
izpustila začetek nove zimske sezone.
Tako Nemec Severin Freund (levo) kot Slovenec Peter Prevc bosta izpustila začetek nove zimske sezone. 

Na koledarju 40. svetovnega pokala je to zimo 33 tekem, saj letalnica v Vikersundu, kjer bi morali biti marca dve tekmi v poletih, ni dobila ustreznega certifikata. Tako bo to sezono na sporedu le pet tekem na letalnicah: dve v Oberstdorfu in tri v Planici na finalu sezone, kar pomeni, da so na svetu od petih letalnic danes uporabne zgolj tri. Med 33 preizkušnjami je šest ekipnih, za vrhunec sezone pa v slovenskem taboru izpostavljajo svetovno prvenstvo, kjer bo cilj kolajna.

Prve tekme za novega trenerja

Včeraj so med slovenskimi skakalci sezono na najvišji ravni začeli Jernej Damjan, Anže Semenič, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žak Mogel, Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič, medtem ko je Jaka Hvala v B reprezentanci. Po sedmih sezonah vodenja Gorana Janusa imajo skakalci novega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja. Slabi rezultati v minuli sezoni so po koncu finala v Planici odnesli tvorca največjih slovenskih uspehov Gorana Janusa. Najboljši v svetovnem pokalu je bil Peter Prevc na 15. mestu, na olimpijskih igrah v Pjongčangu pa so Slovenci ostali daleč od boja za odličja. Svetla točka minule sezone je bilo le SP v poletih, kjer so osvojili ekipno srebro.

Skakalci so pod njegovim vodstvom osvojili več kot polovico vseh slovenskih zmag v svetovnem pokalu, podpisan pa je tudi pod veliki kristalni globus Petra Prevca, obe njegovi olimpijski kolajni ter skupno zmago na novoletni turneji. V zbirko so poleg 46 zmag v svetovnem pokalu, od tega devet ekipnih, slovenski smučarski skakalci dodali še številne male globuse v poletih ter po dve posamični medalji na SP in SP v poletih.

Bertoncelj je v času priprav uvedel spremembe v načinu dela. Na poletnih tekmah je priložnost namenil kar 17 skakalcem, med njimi je izstopal le Timi Zajc, za nameček pa je zaradi poškodb izgubil še lani najboljšega Petra Prevca ter Tilna Bartola. Sam poudarja, da je v novi vlogi stopil v velike čevlje, a je vseeno pomlajeni ekipi zastavil visoke cilje za prihajajočo sezono. “V svetovnem pokalu je cilj ena skupna uvrstitev do šestega mesta in osvojenih 4000 točk v pokalu narodov. Na novoletni turneji načrtuje tudi eno skupno uvrstitev do šestega mesta, kar pa bo izjemno težko. Najvišji cilj je medalja na SP v Seefeldu, za konec sezone pa seveda še uvrstitev na zmagovalne stopničke na finalu v Planici,” je cilje nanizal novi glavni trener reprezentance. Kakšna je trenutna forma ni povsem jasno, saj pravih primerjav s tekmeci nima, je pa Visla zahtevna skakalnica, ki po pravilu našim ne ustreza preveč.

Bo Stoch potrdil prevlado?

Lanska sezona je sicer minila v znamenju PoljakaKamila Stocha, ki si je že pred finalom v Planici priboril drugo skupno zmago v karieri. A kljub skupno trem zlatim olimpijskim kolajnam in 31 zmagam v svetovnem pokalu Stoch še ni rekel zadnje besede; na uvodu v poletno sezono je nanizal tri zmage zapored, visoke cilje je napovedal tudi za poolimpijsko zimo. Poleti je sicer največ pokazal Rus Jevgenij Klimov, skupni zmagovalec velike nagrade, najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na 13. mestu, a pozimi so se karte potem še vedno dodobra premešale. Pred novo sezono je skakalni karavani dokončno v slovo pomahal legendarni Finec Janne Ahonen, v Kuusamo se vrača Nemec Severin Freund, skupni zmagovalec sezone 2015, ki je moral olimpijsko sezono zaradi hude poškodbe v celoti izpustiti.


Najbolj brano