Slobodan Kovač pred drevišnjo tekmo: “Italija ni nepremagljiva”

Dvorana Nelson Mandela Forum bo danes ob 21.15 prizorišče zadnjega kroga skupine A svetovnega odbojkarskega prvenstva. Slovence, ki so tretji v skupini, čaka še nepremagana Italija.

Selektor slovenske odbojkarske reprezentance Slobodan Kovač Foto: Igor Mušič
Selektor slovenske odbojkarske reprezentance Slobodan Kovač Foto: Igor Mušič

FIRENCE > Pred zadnjim, petim krogom, v katerem Slovence danes čaka Italija, so glavne odločtve v skupini A že padle.

V vsakem primeru v Bologno

Italije, ki je neporažena z 12 točkami, ne more več ujeti nihče. Drugouvrščeni Belgijci jih imajo deset, a so peti krog že odigrali. Slovenci so na tretjem mestu zbrali devet točk. Če bi Italijanom odvzeli dva niza in s tem dobili točko, bi zaradi boljše razlike v nizih prehiteli Belgijce in sami osvojili drugo mesto, v vsakem primeru pa Slovence v drugem delu svetovnega prvenstva čaka nadaljevanje v skupini F v Bologni. Tja se bosta iz skupine A uvrstila drugo in tretje moštvo. Preostala tekmeca bosta zmagovalec skupine B in četrto moštvo skupine C.

Pred današnjim zadnjim krogom je v skupini B v najboljšem položaju Nizozemska, a jo lahko prehiti Kanada. Slednjo je Slovenija na pripravjalnem turnirju v Stožicah premagala. V C skupini so Avstralci že dokončno četrti. Pripravljalno tekmo z njimi so Slovenci v začetku septembra izgubili.

Argentinci bodo danes za uverturo pred večernim spektaklom (Italija : Slovenija) odigrali revialno tekmo z Japonsko. Ne glede na izid bodo četrti, saj imajo pet točk in jih več kot osem ne morejo osvojiti. Japonci s tremi in Dominikanska republika (0) že pakirajo kovčke. V drugi del SP napredujejo le štiri ekipe iz skupine A.

Jani Kovačič in Mitja Gasparini

“Lahko smo veliko boljši, kot smo bili doslej”

Slovenija glede na povedano ne more skoraj nič izgubiti, lahko pa z dobro igro predvsem v psihološkem smislu veliko pridobi. Naš selektor Slobodan Kovač dobro ve, kaj ga čaka. V italijanski prvi ligi si je kot igralec kruh služil deset let: “Na to tekmo nihče v naši ekipi ne sme gledati kot na tekmo kariere. Jaz sem prepričan, da bo takšna na tem prvenstvu prišla precej kasneje. Mi smo lahko veliko boljši, kot smo bili doslej. Italija ni nepremagljiva. To smo videli na njeni tekmi z Argentino. V zadnjem napadu v tretjem nizu so sodniki Argentince okradli. Moral bi se končati z 2:1 za Argentino. Razplet dogodkov bi bil v takšnem primeru za Italijane lahko precej slabši. Mi smo v ponedeljek imeli Argentince nekaj časa že v rokah. Razlike torej niso velike. Po porazu z Argentino smo si pač izbrali težjo pot ubranitev položaja pod vrhom skupine. Čaka nas 7500 ljudi na tribunah. Motiv ne bi smel biti vprašljiv. Skoraj vsi naši odbojkarji igrajo ali so igrali v Italiji. To tekmo bo gledal ves odbojkarski svet.”

Navijačev je malo, a so glasni

Slovence bo podpiralo okoli 400 navijačev. Kvota, ki so jo prireditelji namenili naši odbojkarski zvezi, je bila dokaj skromna, a bodo navijači, med katerimi so tudi organizirani izolski, skušali z glasnostjo nadomestiti številčni primanjkljaj.

Jani Kovačič

Kanalski reprezentant Jani Kovačič se večernega izziva ne boji: “Italijane je potrebno s servisom potisniti stran od mreže. Tako bomo lažje omejili učinek najnevarnejših odbojkarjev pri tekmecih - Osmanya Juantorene in Ivana Zajceva. Pozabiti moramo na Argentince, saj je že skoraj vsaka velesila na te SP imela kakšen spodrsljaj.”


Najbolj brano