Sixt do krone v treh korakih

Koprski košarkarji so povsem upravičili vlogo favorita v finalu državnega prvenstva in do naslova prišli po treh zaporednih zmagah nad dosedanjim državnim prvakom Olimpijo, ki je sicer danes doživela dva poraza.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Danes približno ob 20.40 je bilo konec letošnjega državnega prvenstva, košarkarji Sixta Primorske pa so štiri sekunde pred koncem tekme že visoko dvignili roke v zrak. Olimpija je zapravila napada, prednost na semaforju precej zapolnjene dvorane Bonifika pa je znašala neulovljivih pet točk. Znova smo spremljali tekmo vzponov in padcev, na kateri so se Ljubljančani sicer trudili, a jim je zmanjkalo moči in izkušenj, da bi finalno serijo morda podaljšali vsaj še za eno tekmo. Olimpija je bila pred tem poražena tudi na skupščini regionalne lige Aba, saj je ta zavrnila možnost širitve lige, s tem pa tudi možnost vabila Olimpiji za prihodnjo sezono. To pomeni, da bodo Ljubljančani lov na regionalno elito začeli v ligi Aba 2.

Izbranci trenerja Jurice Golemca so bili v vseh letošnjih tekmovanjih praktično brez pravih tekmecev. V vsej sezoni so odigrali 67 tekem in jih izgubili le sedem, sezono so zaključili s kar 22 zaporednimi zmagami, zadnji poraz pa so doživeli 7. marca.

Le sedemkrat v zgodovini slovenskih prvenstev je bil prvak znan po treh tekmah. Primorska je na vseh treh tekmah z Olimpijo pod taktirko prekaljenega trenerja Jureta Zdovca precej trpela. Danes je v Bonifiki najbrž odigrala eno slabših tekem v državnem prvenstvu, zato je izid 3:0 v zmagah nekoliko varljiv. Tehtnica se je danes dokončno prevesila na koprsko stran stran po treh zaporednih trojkah, dveh Žana Marka Šiška (trojke 2:3) in eni kapetana Alena Hodžića (trojke 4:4) po treh zaporednih skokih v napadu, s katerimi so štiri minute pred koncem prišli do prednosti 58:44.

Najkoristnejši igralec finala je bil gibljivi center Marjan Čakarun, ki je bil na tretji tekmi s 16 točkami in enajstimi skoki prvi strelec Sixta Primorske. Ob njem so pri domačih do dvomestnih številk prišli še Alen Hodžić (12), Marko Jagodić Kuridža (11), Žan Mark Šiško in Lance Harris (oba po 10). Pri Olimpiji je največ točk dosegel Roko Badžim (16), ki je 26 sekund pred koncem s trojko za 66:63 Olimpiji vrnil varljivo upanje, da bi se morda na tekmi še zgodil preobrat.

Na finalu smo pogrešali vodstvo Košarkarske zveze Slovenije, saj je odličja podelil podpredsednik KZS Igor Gruden, v družbi predstavnika pokrovitelja Nova KBM Jerneja Močnika in koprskega župana Aleša Bržana.

* Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodniki: Majkič (Hrastnik), Nedović (Kranj), Zupančič (Ljubljana).

* Sixt Primorska: Harris 10 (8:8), Čakarun 16 (4:5), Marinković 8, Hodžić 12, Jagodić Kuridža 11 (1:3), Šiško 10, Vončina 1 (1:2).

* Petrol Olimpija: Jones 9 (1:2), Lazić 15 (3:3), Lorbek 5 (1:1), Simonović 3 (1:2), Lapornik 12, Badžim 16 (2:4), Rebec 3.

* Prosti meti: Sixt Primorska 14:18, Petrol Olimpija 8:12.

* Met za tri točke: Sixt Primorska 6:15 (Hodžić 4, Šiško 2), Petrol Olimpija 5:28 (Lazić 2, Badžim 2, Rebec).

* Osebne napake: Sixt Primorska 21, Petrol Olimpija 24.


Najbolj brano