Shaqiri ob koncu tekme porazil Srbijo

Švicarska nogometna reprezentanca je v 2. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Kaliningradu premagala Srbijo z 2:1 (0:1). Že pred tem je na prvi današnji tekmi skupine E Brazilija v St. Peterburgu ugnala Kostariko z 2:0 (0:0).

Xherdan Shaqiri Foto: Fanny Schertzer
Xherdan Shaqiri Foto: Fanny Schertzer

KALININGRAD > Dvoboj med Srbijo in Švico je ponudil zanimiv obračun, ki ga je na koncu dobila slednja. Ta že osem tekem ne pozna poraza, tokrat pa ji je veselje prinesel Xherdan Shaqiri, ki ji je v izdihljajih tekme prinesel prvo zmago v Rusiji. Pred tretjim krogom imata tako Brazilija in Švica po štiri točke, Srbija tri, Kostarika pa je brez točk že odpisana za osmino finala. V odločilnem krogu se bo Srbija pomerila z Brazilijo, Švica pa s Kostariko.

Stadion Kaliningrad, gledalcev 33.167, sodniki: Brych, Borsch in Lupp (vsi Nemčija). Strelci: 1:0 Mitrović (5.), 1:1 Xhaka (52.), 1:2 Shaqiri (90.).Srbija: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Tadić, Matić, Milivojević (od 81. Radonjić), Milinković-Savić, Kostić (od 64. Ljajić), Mitrović. Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Shaqiri, Behrami, Xhaka, Džemaili (od 73. Embolo), Zuber (od 90. Drmić), Seferović (od 46. Gavranović). Rumeni kartoni: Milinković-Savić, Milivojević, Matić, Mitrović, Shaqiri. Rdeči karton: /.

Srbija je odlično začela tekmo in v peti minuti zagrozila prek Aleksandra Mitrovića, ko je streljal z glavo, Yann Sommer pa se je izkazal. Še v isti minuti pa je Mitrović dobil dvoboj s švicarskim vratarjem, potem ko je spet z glavo unovčil podajo Dušana Tadića z desne strani.

V deseti minuti so prvič resneje streljali tudi Švicarji, ko je bil premalo natančen Blerim Džemaili. Na drugi strani je zgrešil tudi Sergej Milinković-Savić. V 30. minuti je bil spet v priložnosti Džemaili, a je Vladimir Stojković njegov poskus iz bližine ustavil. Na drugi strani je v 37. minuti poskusil Tadić, a je bil Sommer na mestu.

V 52. minuti je znova do strela z glavo prišel Mitrović, a je po kotu meril previsoko. Še v isti minuti pa so Švicarji izenačili, ko je Granit Xhaka prišel do strela z 20 metrov po odbiti žogi. V 58. minuti so imeli Švicarji novo priložnost, ko se je Xherdan Shaqiri nenadoma odločil za strel malce z desne strani in oplazil nasprotno vratnico. Nekaj pozneje so Srbi zahtevali najstrožjo kazen, ko sta dva švicarska branilca v kazenskem prostoru v "sendvič" vzela Mitrovića in ga podrla, toda sodniki se niso odločili za strel z bele točke.

V 84. minuti je na drugi strani pri Švicarjih do strela v kazenskem prostoru prišel Mario Gavranović, Stojković pa je dobro posredoval. Dve minuti pred tem je srbski vratar izvrstno posredoval tudi po poskusu Breela Embola.

V 90. minuti pa so Švicarji prišli do zmagovitega zadetka, ko je Shaqiri krenil v protinapad, bil hitrejši od srbskih branilcev in nato premagal še Stojkovića za 2:1.


Najbolj brano