S pridihom izločilnih dvobojev

Podaljšan tekmovalni vikend na svetovnem prvenstvu v nogometu bo postregel s tekmami 2. kroga v skupinah F, G in H, a tudi s končnimi odločitvami v skupinah A in B, po katerih bosta že znana prva para osmine finala.

Toni Kroos (levo) je že vrsto let pomemben člen nemške izbrane 
vrste, ki se bo danes pomerila s Švedsko. Foto: LEONHARD FOEGER
Toni Kroos (levo) je že vrsto let pomemben člen nemške izbrane vrste, ki se bo danes pomerila s Švedsko. Foto: LEONHARD FOEGER

RUSIJA > Od sobote do ponedeljka se bo torej zvrstilo kar deset dvobojev. Po argentinskem polomu bo danes pod drobnogledom drugi finalist iz leta 2014. Nemčija je zaključni turnir v Rusiji odprla še slabše, s porazom proti Mehiki. Če ji spodrsne tudi nocoj proti Švedom, branilci lovorike ne bodo imeli več popravnega izpita. Nova ničla je torej prepovedana, tudi remi oziroma točka pa ne bi bistveno izboljšala nemških izhodišč pred sklepnim 3. krogom skupine F, ki bo na sporedu v sredo. Na dlani je torej, da Nemci potrebujejo zmago, kar pa je proti Švedom laže reči kot storiti.

Prvaki v stiski

Vikingi so se v prvem krogu resda pošteno namučili in strli odpor Južne Koreje šele iz enajstmetrovke, točko proti svetovnim prvakom pa bi gotovo sprejeli z obema rokama. Ne potrebujejo torej zadetka v mreži tekmeca, pomembno je, da ga ne prejmejo. Italijani so v dodatnih kvalifikacijah za SP zaman naskakovali špansko utrdbo in si pri tem polomili zobe. Prav zanimivo bo videti, kako se je bodo lotili Nemci. Igrivost in boljša uravnoteženost verjetno ne bosta dovolj. Dobrodošlo bi bilo, če bi Toni Kroos naravnal merilne naprave pri poskusih z razdalje, kot je to denimo uspelo soigralcu iz madridskega Reala Luki Modriću proti Argentini. Kroosa so od zadetka proti Mehiki ločili centimetri, morda bo Joachim Löw v napadu priložnost ponudil tudi Mariu Gomezu, ki lahko veže nase tekmece in s plenilskim nagonom pospravi kakšen odbitek v švedsko mrežo.

10

dvobojev bodo od sobote do ponedeljka odigrali na SP

Prav veliko rezervnih scenarijev Nemčija nima, je pa res, da je težko menjati nogometni pristop, ki ji je v preteklem desetletju vselej navrgel vsaj polfinale velikega reprezentančnega turnirja. Mehičani so brez pomislekov. Letijo na krilih zmage nad svetovnimi prvaki. Nadgraditi jo želijo še s točkami proti Južni Koreji, je pa res, da je vsaka tekma poglavje zase. Krojijo jo tudi točkovna izhodišča in potrebe. Vsekakor gre na zelenici pričakovati dinamično dogajanje. Če utegne biti v skupini F pred zadnjim krogom še marsikaj odprto, pa obstaja velika verjetnost, da bomo oba udeleženca osmine finala dobili že po 2. krogu skupine G. Po videnem v 1. krogu bi morali Belgijci opraviti s Tunizijo, Angleži pa s Panamo.

Teža preračunljivosti

Da bo šlo vse gladko, je v nogometni dinamiki sicer težko zatrditi, kar še toliko bolj velja za nepredvidljivo skupino H, kjer se lahko zgodi marsikaj. Jasno pa je, da imata zmagoviti popotnici Japonske in Senegala precejšnjo težo. Jutri se bosta pomerila v medsebojnem dvoboju. Nova zmaga skoraj gotovo prinaša uvrstitev v osmino finala, po drugi strani pa se tekmeca ne bi branila niti remija. Sicer pa tudi morebitni poraz ne bi bil usoden. V 3. krogu bi obe reprezentanci imeli še en popravni izpit. Preračunljivost pa je domala izključena na zadnji tekmi jutrišnjega sporeda. Resda bodo Kolumbijci in Poljaki že vedeli za razplet dvoboja med Japonsko in Senegalom, a lov na tri točke se zdi v vsakem primeru skoraj samoumeven.

V ponedeljek pa bosta s predtekmovanjem že končali skupini A in B. Iz skupine A sta že znana udeleženca osmine finala. Rusija, ki z enakim številom točk, a boljšo razliko v golih vodi, in Urugvaj bosta v medsebojnem dvoboju odločala o prvem mestu, ne bosta pa mogla izbirati tekmeca v osmini finala. Skupina B se bo razpletla zvečer. Španija in Portugalska sta na vrhu poravnani s štirimi točkami, Iran, ki je še v igri za napredovanje, jih ima tri in potrebuje zmago nad evropskimi prvaki. Španci se bodo pomerili z Marokom, ki je še brez točke.


Najbolj brano