Roglič in prijatelji

Včeraj se je predstavila kolesarska reprezentanca, ki bo branila slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Vrhunec bo cestna dirka elitne kategorije, 30. septembra. Pod posebnim drobnogledom bo seveda Primož Roglič.

Primož Roglič (desno) in selektor Andrej Hauptman v pogovoru na 
predstavitvi reprezentance za svetovno prvenstvo v Avstriji. Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Primož Roglič (desno) in selektor Andrej Hauptman v pogovoru na predstavitvi reprezentance za svetovno prvenstvo v Avstriji. Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Eden od slovenskih športnih junakov v letu 2018 pa ne bo edini adut v doslej najštevilčnejšem slovenskem zastopstvu, ki bo na zahtevno cestno dirko elitne kategorije šlo kar z osmerico kolesarjev, največ doslej na svetovnih prvenstvih (SP). Številčnost je tudi odraz kakovosti oziroma vrhunskih rezultatov slovenskih kolesarjev v letošnji sezoni, med katerimi ne izstopajo zgolj dosežki Primoža Rogliča. Poimenska zasedba je trasi primerna.

“Nestrpno pričakujemo sklepno preizkušnjo SP v Innsbrucku, ki je res težka. Zadnji krog je posebej zahteven. En kilometer je ekstremnega vzpona, z naklonom do 28 odstotkov,” je povedal selektor elitne kategorije Andrej Hauptman, ki je na reprezentančni seznam uvrstil tudi dva specialista za vožnjo v klanec. Čeprav letos ni imel izstopajočih rezultatov, je Jan Polanc v bližnji preteklosti že dobil etapi dirke po Italiji s ciljnima vzponoma. Simon Špilak je zmagoval na gorsko obarvanih dirkah po Romandiji in Švici. Sveže tirolsko ozračje pa naj bi bilo zanj kljub rezultatsko ne posebej izstopajoči sezoni kot naročeno.

24

kolesarjev bo zastopalo slovenske barve na SP v vseh kategorijah

Vsestranski Matej Mohorič bo s formo, ki jo je kazal vse leto, gotovo izvrsten pomočnik. Podobna ugotovitev velja za Idrijčana Jana Tratnika, ki bo viden posamični rezultat lovil na kronometru 26. septembra. V vlogi pomočnikov bodo na cestni dirki še Domen Novak, Grega Bole in Luka Pibernik, ki je kot edini od slovenskih reprezentantov nabiral kilometrino na Vuelti. Španski krog velja kot dobra osnova za pravo formo na SP. Ni pa pravilo, kar dokazujejo trije zaporedni naslovi Slovaka Petra Sagana v preteklih letih.

Kot Hauptmanov pomočnik bo šel v Avstrijo tudi Idrijčan Borut Božič, ki se pripravlja na (kolesarsko) življenje po letošnjem zaključku športne poti. S svojimi izkušnjami bo gotovo dragoceno dopolnilo slovenskemu trenerskemu štabu, v katerem sta že prekaljena Martin Hvastija in Andrej Cimprič. Oba selektorja bosta, kot je že običaj, zraven tudi pri dirkah elitne kategorije. Sicer pa bo Hvastija v kategoriji do 23 let seveda največ stavil na slovenskega kolesarskega upa prihodnosti za etapne dirke Tadeja Pogačarja, ki mu gorati teren v Avstriji nadvse ustreza.

V Cimpričevi mladinski zasedbi bo na cestni dirki vrtel pedala tudi obetavni Idrijčan Anže Skok. Pri ženskah bo v elitni kategoriji obetavno formo poskušala unovčiti Polona Batagelj. Po spomladanski smoli z zlomljeno ključnico se je Ajdovka izkazala na zadnjih dirkah, izkušenj z velikih tekmovanj pa ji ne manjka.


Najbolj brano