Rekordna udeležba na 25. Hitovem mednarodnem šahovskem turnirju

Jutri ob 16.30 se bo z otvoritvijo v veliki kongresni dvorani hotela Perla v Novi Gorici začel že 25. Hitov odprti mednarodni šahovski turnir. Prijavljenih je rekordnih 170 šahistov iz 14 držav. Prvi favorit je srbski velemojster Robert Markuš, domači adut Juri Zamar Kodelja pa bo lovil normo za naziv FIDE mojstra.

25. Hitov turnir so včeraj predstavili Štefan Krapše in Matjaž 
Lovišček iz ŠK Nova Gorica ter podžupan Simon Rosič.  Foto: Igor Mušič
25. Hitov turnir so včeraj predstavili Štefan Krapše in Matjaž Lovišček iz ŠK Nova Gorica ter podžupan Simon Rosič.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Na otvoritvi bo uvodno potezo na prvi deski turnirja, ki jo bo zasedel srbski velemojster Robert Markuš, potegnil predsednik uprave družbe Hit Tomaž Repinc. Uvodne svečanosti jubilejnega 25. turnirja se bodo udeležili novogoriški župan Klemen Miklavič, evropski poslanec in predsednik Šahovske zveze Slovenije Milan Brglez in nekdanji predsednik evropske šahovske zveze Boris Kutin. Ob tej priložnosti bodo nagrade prejeli dolgoletni organizatorji in podporniki turnirja. Mednje sodi tudi Štefan Krapše, ki sodeluje pri pripravah na turnirjev že od začetka. “Nismo si predstavljali, da bo turnir prerasel v največji slovenski odprti turnir s takšno tradicijo. Posebno pohvalo si zaslužijo vsi, ki mu stojijo ob strani in številni šahisti, ki se na turnir že vrsto let vračajo,” je Krapše povedal na včerajšnji predstavitvi.

V konkurenci tudi perspektivni šahisti

Jutri ob 17. uri bo šlo zares. Začel se bo prvi izmed devetih krogov švicarskega pospešenega sistema. Tekmovalci bodo v soboto in nedeljo odigrali po dva kroga. V preostalih dneh bodo za šahovnice sedli po enkrat. Nagradni sklad znaša 5560 evrov. Zmagovalec bo bogatejši za tisočaka.

 11

velemojstrov bo tekmovalo na Hitovem šahovskem turnirju

Direktor turnirja in predsednik ŠK Nova Gorica Matjaž Lovišček je strnil svoja pričakovanja: “Žal lanskega zmagovalca, Kitajca Xuja, nismo uspeli pritegniti, ker je odšel na bogatejši turnir v Gibraltar, kjer bodo igrale še slovenske šahovske reprezentantke Lara Janželj in Teja Vidic. Ne glede na to pa se veselimo vsakega novinca. Čeprav bomo za kakšno prijavo bogatejši še nekaj ur pred začetkom turnirja, smo s 170 udeleženci že v začetku tedna presegli lansko rekordno številko 161 šahistov. Letos bo v konkurenci skupina perspektivnih šahistov iz Norveške in Švedske, skupno pa bomo gostili tekmovalce iz 14 držav. V takšni konkurenci, kjer vrh tvori po enajst velemojstrov in mednarodnih mojstrov, bodo najvišja mesta skoraj gotovo zasedli velemojstri na čelu s prvim nosilcem Robertom Markušem. Zelo bi bili veseli, če bi naš domači igralec Jurij Zamar Kodelja presegel rating 2300 točk in si priboril naziv Fide mojstra.”

Ženska konkurenca na turnirju bo dodatno okrnjena, ker je zaradi študijskih obveznosti udeležbo odpovedala najboljša Slovenka Laura Unuk. Najvišji rating ima Kranjska Fide mojstrica Zala Urh (2199), tesno za njo je Indijska mednarodna mojstrica Dharia Parnali (2183).

Favoriti turnirja

Najvišji rating na Hitovem turnirju imajo velemojstri - Srb Robert Markuš (2599 točk), Hrvat Zdenko Kožul (2595) in Madžar Gergely Kantor (2541) . Med Slovenci se bo za mesta blizu najboljši trojki boril ljubljanski velemojster Matej Šebenik (2502, šesti). Najvišje rangirani primorski šahist je na lestvici na 28. mestu. To je Fide mojster tolminskega Posočja Daniel Beletič (2291). Najkakovostnejši član ŠK Nova Gorica je mojstrski kandidat Jurij Zamar Kodelja (2248) na 35. mestu.


Najbolj brano