Reka solz ponosa

Od tleče evforije po uvodni zmagi proti Nigeriji do včerajšnje eksplozije čustev ob finalni tekmi proti Franciji. Nogometno svetovno prvenstvo v Rusiji je povsem obnorelo Hrvaško in niti Kvarner ni bil izjema. Kljub porazu (Francija je zmagala s 4:2) je zbrana množica svojim ljubljencem namenila ovacije.

Tako je bilo včeraj ob izenačujočem zadetku Hrvaške (1:1) v finalu svetovnega prvenstva v Rusiji. Fotografija je z Reke, podobne prizore pa je ponujalo 
organizirano navijanje po vseh hrvaških krajih. Foto: Leo Caharija
Tako je bilo včeraj ob izenačujočem zadetku Hrvaške (1:1) v finalu svetovnega prvenstva v Rusiji. Fotografija je z Reke, podobne prizore pa je ponujalo organizirano navijanje po vseh hrvaških krajih. Foto: Leo Caharija

REKA > “Osvojite svet,” se je glasilo sporočilo z naslovnice včerajšnje posebne izdaje reškega dnevnika Novi list, ki je jasno pokazalo, s kakšnimi željami se je Hrvaška zbudila v včerajšnje jutro. Domači kopalci so morske užitke podredili urniku finalne tekme, tako da so plaže v bližnji Opatiji in Ičićih popoldne zasedali zgolj redki tuji turisti. Na ulicah je bilo skoraj nemogoče srečati sprehajalce brez rdeče-belih obeležij, ki so si jih na svoje jeklene konjičke nadeli celo policisti.

Na Reki izredne razmere

Za včerajšnji veliki finale so ob večtisočglavi množici v središču Reke veljale izredne razmere, najbolj bučno pa je bilo v neposredni bližini morja, na Gatu Karoline Riječke. Mestna oblast je za promet zaprla celotno območje v bližini rive, izpraznila bližnja parkirišča in mestni prevoz speljala po okoliških ulicah, tako da so imeli privrženci Ognjenih od blizu in daleč dovolj prostora za udobno spremljanje spektakla. “Zmagali bomo! V vsakem primeru bomo bučno proslavili ta zgodovinski uspeh. Lani smo tu slavili naslov prvaka nogometašev Rijeke, sedaj pa bomo še svetovno krono,” so modrovali rahlo opiti fantje iz reške četrti Zamet. “Ljudje so evforični. Odkar je selektorsko vlogo prevzel Zlatko Dalić ekipa funkcionira povsem drugače. Vzdušje je bilo ves čas pozitivno, a so fantje ostali skromni. Dali so vse od sebe, kar Rečani in okoliški prebivalci znamo ceniti. V zadnjih tednih sem na ulicah srečal ogromno ljudi z navijaškimi rekviziti, vsak drugi je v bil v 'kockicah'. Trgovine so skrajšale delovni čas zaradi ogleda polfinala, enako je tudi ob finalu,” je pred zadnjim dejanjem svetovnega prvenstva pojasnil domačin Dino Piljić, dolgoletni član bistriškega nogometnega kluba.

Sprejema v Parizu in Zagrebu

Včerajšnje finaliste svetovnega prvenstva danes pričakujejo v njihovih domovinah. Ob navijaških množicah jih bodo sprejeli tudi najvišji državniki. V Zagrebu pričakujejo številne navijače vse od letališča, kamor naj bi prispeli okoli 14. ure. Od tam se bodo v središče prestolnice pripeljali z odprtim avtobusom. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović za nogometaše in člane strokovnega štaba pripravlja državna odlikovanja.

Hladen tuš z neba in iz Moskve

Po glasbenem ogrevanju s standardnimi domoljubnimi uspešnicami je zbrano občinstvo ob prvih prižganih baklah v en glas zapelo hrvaško himno in svečano prisluhnilo Marseljezi, ki so jo z visoko dvignjeno francosko zastavo počastili tudi redki privrženci galskih petelinov. Po slabih 20 minutah je popolno evforijo ohladil hladen tuš - tako z neba kot s stadiona v Moskvi. “V zaostanku smo bili tudi na prejšnjih tekmah, a smo naredili preobrat. Tudi tokrat bo tako,” optimizem kljub rezultatskemu zaostanku ni zapustil večine zbranih v tretjem največjem hrvaškem mestu. In le nekaj minut kasneje so po zadetku Ivana Perišića za 1:1 po zraku poleteli pivski kozarci, nato pa ponovno šok ob vzklikih “Prekleti VAR!”

Med glavnim odmorom je iz zvočnikov zagrmela glasba, na mobilnih telefonih pa so mnogi mrzlično pregledovali posnetke spornih situacij na zelenici. Spodbuden uvod v drugi polčas varovancev Zlatka Dalića je sprožil nov val optimizma, a je bilo že okolo 18.20 tudi najbolj gorečim jasno, da se sanjski scenarij ne bo izpolnil. “Škoda. Po igri smo si zaslužili naslov. Francozi niso pokazali nič posebnega. Ponosni smo na naše zlate fante,” je s cmokom v grlu in solznimi očmi zadnje trenutke finala pospremila druščina v ozadju. Solz ni manjkalo niti med mlajšim delom občinstva, ki je že koval načrte za današnji sprejem nacionalnih junakov v Zagrebu.

Izbrana vrsta naših južnih sosedov bo naslednjo uradno domačo tekmo odigrala sredi oktobra prav na reški Rujevici, a bo obračun lige nacij med Hrvaško in Anglijo zaradi starih grehov navijačev odigran pred praznimi tribunami.

Preberite tudi: Francozi še drugič na strehi sveta

Hrvaško in Francijo prežema navijaška vročica


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Nič kot nogomet

Mimo je mesec dni čistega športnega užitka. Nogomet je na 21. svetovnem prvenstvu samo potrdil, zakaj je nekaj korakov pred ostalimi športi. Toliko zanimanja, finale naj bi sočasno spremljala milijarda ljudi, ne more požeti noben drug dogodek. Rusi so zahtevno organizacijo izpeljali brezhibno. Svojo veliko moč so svetu pokazali na najlepši način: da so milijoni obiskovalcev od vsepovsod v evropskem delu največje države na svetu lahko zgolj in predvsem uživali. Poskrbeli so za varnost in infrastrukturo,...

Preberi več

Najbolj brano