Prvi ligaški pokal Jadru Koper

Jadralci Jadra Koper so zmagovalci slovenske jadralske lige in prvega klubskega državnega prvenstva. Dvojno krono so si po napetem finalu prijadrali z enakim številom točk kot nasprotniki iz Jadralnega kluba MIPC.

Prva postava Jadra Koper (z leve): Mitja Simčič, Liam Orel, Marko 
Štanta, Jan Orel in Martin Peternelj   Foto: Jana Pines
Prva postava Jadra Koper (z leve): Mitja Simčič, Liam Orel, Marko Štanta, Jan Orel in Martin Peternelj  Foto: Jana Pines

IZOLA > Med oktobrom in majem je premce tipskih jadrnic Fareast na morju pred Izolo poravnalo 12 ekip iz osmih klubov. V šestih srečanjih so - razdeljeni v dve skupini - vsakič najprej odjadrali dva kvalifikacijska plova, nakar so se najhitrejši trije iz vsake skupine med seboj pomerili še v dveh finalnih obračunih.

“Od sezone si nismo veliko obetali, ker jadrnic nismo poznali. Za nas je bilo veliko presenečenje že, ko smo na prvem soočenju osvojili tretje mesto. To nam je vlilo samozavesti in v nas prebudilo tekmovalni duh. Nasprotnike smo začeli preučevati, postali smo previdnejši in ko smo ugotovili, da lahko zmagamo, se je naša borbenost dokončno razplamtela,” je o začetni zadržanosti dejal krmar zmagovalne posadke Liam Orel.

Koprska izbrana vrsta je na poti do naslova zabeležila tri zmage in dve tretji mesti, v zadnjem krogu pa z diskvalifikacijo zaradi prezgodnjega starta poskrbela za izdatno napet vrhunec. “Ekipe so naglo stopnjevale formo, le nam v zaključnih bojih ni šlo. Na krovu nismo bili usklajeni, kar bi nas skoraj stalo lovorike,” je izenačen izid z drugouvrščeno zasedbo Jadralnega kluba MIPC komentiral Orel. Novo priložnost za dokazovanje bo imel v začetku avgusta na mladinskem klubskem svetovnem prvenstvu v St. Petersburgu, medtem ko bosta MIPC in Aurora konec meseca lovili vstopnico za finale evropske lige, ki bo v Porto Cervu.

Končni vrstni red v slovenski jadralski ligi (od šestih regat so pri seštevku najslabšo odbili): 1. JK Jadro Koper Youngsters Jadro 9 točk, 2. JK MIPC Eureka 9, 3. JK Aurora Aurora 11, 4. PD Morska Vidra Sky Mama 22 točk, 5. AJK FPP Team Solaria 23, 6. PD Morska Vidra Sky Sailing Team 30,5, 7. JK MIPC Follow Me 33 točk, 8. ŠD Gibanica Playsail 41,5, 9. JK Jadro Koper Jk Jadro 43,5 točk, 10. JK Odisej Odisej 44,5, 11. JK Optimist Maje 49,5 točk, 12. ŠD Gibanica Vikingi 50,5.


Najbolj brano