Primorci v ospredju

Šahovski klub Nova Gorica je včeraj s svečano podelitvijo in večerjo uspešno zaključil že 23. mednarodni Hitov turnir. Primorski šah se veseli zmag Jureta Škoberneta in Ivane Hreščak.

Predsednik ŠK Nova Gorica Matjaž Lovišček z najboljšimi na 
turnirju: z leve Jure Škoberne, Andrey Sumets, Oleg Korneev, 
Ivano Ceschia, Daniel Beletič in Evgeny Vorobiov.

 

  Foto: Igor Mušič
Predsednik ŠK Nova Gorica Matjaž Lovišček z najboljšimi na turnirju: z leve Jure Škoberne, Andrey Sumets, Oleg Korneev, Ivano Ceschia, Daniel Beletič in Evgeny Vorobiov.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA >Organizatorska ekipa Šahovskega kluba Nova Gorica si je oddahnila. Na turnirju s 126 udeleženci iz devetih držav je v kongresnem centru Perla vse teklo kot dobro naoljen stroj - od organizacije in tekmovalnih uspehov do zaključne svečanosti, ki jo je rutinirano izpeljal preizkušeni televizijski komentator Ervin Čurlič, ki ni pozabil pohvaliti staroste med tujimi udeleženci, Italijana Giuseppeja Laca, za katerega je bil letošnji turnir že dvajseti, na katerem je za nameček osvojil bron med veterani. V tej konkurenci se je sicer z drugim mestom izkazal nepogrešljivi domači igralec Vojko Srebrnič.

Novi predsednik novogoriškega kluba, Matjaž Lovišček,je z veseljem segal v roko tudi lepemu številu nagrajenih Primorcev, na čelu z absolutnim zmagovalcem turnirja, tolminskim velemojstrom Juretom Škobernetom, ki je po prejemu 1100 evrov vredne prve nagrade povedal: ”Druge zmage na novogoriškem turnirju se posebej veselim, ker je bila dosežena po bolj izenačenih partijah kot prejšnja. V Novo Gorico rad prihajam, ker je organizacija odlična in ker skoraj vsakogar poznam. Turnir je bil dobra priprava pred sezono, katere vrhunec bo šahovska olimpijada.”

6000 evrov je bil skupni nagradni sklad turnirja.

Dodati velja, da je bil med glavnimi šestimi nagrajenci prvič tudi predstavnik šaha iz kraško- istrskega območja, ilirskobistriški FIDE-mojster Daniel Beletič na petem mestu.

V solidni ženski konkurenci je turnir dobila postojnska FIDE-mojstrica Ivana Hreščak (6 točk), ki je le za pol točke zaostala za absolutnim turnirskim bronom. Za sabo je pustila dva velemojstra in tri mednarodne mojstre. V dokaj izenačenem boju je opravila z italijansko FIDE-mojstrico Mario Palma (5,5), obe pa sta presenetljivo prehiteli hrvaško mednarodno mojstrico Ano Berke (5).

Predsednik novogoriških šahistov Matjaž Lovišček se je veselil organizacijskega in tekmovalnega uspeha kluba: ”Veseli me, da sem se prvič na čelu deset- do 15-članske, v glavnem preizkušene organizatorske ekipe dobro znašel pred novim izzivom in smo vse izpeljali po načrtih. Pripravljali smo se skoraj pol leta, pridobili še nekaj pokroviteljev, ohranili smo nagradni sklad in dobro konkurenco, v turnirskih dneh pa so priskočili na pomoč tudi otroci in starši - člani kluba. Verjamem, da bo tudi naslednji turnir podobno kakovosten. Do jubilejnega 25. turnirja leta 2020 bomo skušali številonastopajočih povečati nad 150 in privabiti še več velemojstrov. Domač turnir je priložnost za napredovanjemladih primorskih šahistov.Pri nas se lepo vzpenja Jurij Zamar Kodelja, ki se prebija proti nazivu FIDE-mojstra.”

Kodelja je bil sicer z 20. mestom najboljši novogoriški šahist. S 5,5 točke je le za pol točke zaostal za vstopnico na oder vodilne šesterice, ki si je razdelila glavnino turnirskih nagrad. Primorsko zbirko nagrajencev sta dopolnila še srebrni in bronasta z B-turnirja za mlajše kategorije z nižjim ratingom (pod 1500 točk), Marcus Zlatanović (Posočje Tolmin) in Anika Gregorič (N. Gorica).


Najbolj brano