Prijavljenih je že več kot 1500 tekačev

V Jadralnem centru v Portorožu so včeraj predstavili izvedbo Luka Koper 6. Istrskega maratona. Osrednje prizorišče te najbolj množične tekaške prireditve na Primorskem, ki bo potekala 13. in 14. aprila, bo Portorož, saj je letošnja gostiteljica občina Piran.

Organizatorji maratona, na čelu s predsednico Marijano Sikošek (desno), imajo že polne roke dela.  Foto: Jadran Rusjan
Organizatorji maratona, na čelu s predsednico Marijano Sikošek (desno), imajo že polne roke dela.  Foto: Jadran Rusjan

PORTOROŽ > Predstavniki vseh štirih istrskih občin in generalnega pokrovitelja Luke Koper so izrazili zadovoljstvo z odmevnostjo prireditve. Turistične organizacije obalnih občin bodo znova sodelovale, tudi na teku pod skupno blagovno znamko Love Istria.

Organizatorji si vsako leto prizadevajo s potekom vseh treh tras prikazati lepote in zanimivosti Istre, tako teka tik ob morju (več kot polovica vsake proge poteka ob morju) kot teka skozi oljčnike, vinograde, po Parenzani in čez trge in ulice. Z organizacijo spremljevalnega programa želijo poskrbeti za turistično privlačno prireditev.

Spet spremenjena trasa

Predsednica Društva Istrski maraton Marijana Sikošek je izpostavila, da je do konca prvega prijavnega obdobja še teden dni, prijavljenih pa je že več kot 1500 tekačev. Vsem tekačem priporoča, da se prijavijo čim prej in v skupini, saj si s tem zagotovijo nižjo prijavnino. Na kratko je orisala potek tras, ki bodo znova drugačne od prejšnje izvedbe. Start maratona bo v Portorožu, kjer bo tudi cilj, maratonci pa bodo ponovno po dolgem pretekli slovensko Istro. Letos bodo polmaratonci svoj tek začeli v koprskem mestnem jedru, na cilj pa bodo pritekli v Portorožu. Na novo je speljana trasa rekreativnega teka, ki bo razkrila lepote polotoka Seča, tekači ga bodo obkrožili večinoma po ravnem terenu. Rekreativni tek praviloma teče skozi občino, ki gosti maraton.

Letošnje novosti

Novost letošnje izvedbe Istrskega maratona je ločitev rekreativne proge od drugih prog. Za vse udeležence tekov pripravljajo posebno majico Istrskega maratona, še posebej pozorni pa bodo do udeležencev kraljevske razdalje, ki bodo po pretečenih 42 kilometrih dočakali presenečenje v cilju. Maraton bo letos dal še večji poudarek na svojo trajnostno usmerjenost in okoljsko osveščanje, saj se bo v čim večji meri izognil uporabi plastike ter spodbujal skupinske prevoze.

V sodelovanju s Foto klubom Portorož je odprta fotografska razstava, ki je do konca januarja na ogled v Ankaranu, zatem pa se seli v Koper in Izolo, svojo pot pa bo končala v Piranu.


Najbolj brano