(Pre)dolg premor za nov zalet

Slovenski rokometaši imajo v teh dneh še preveč časa za razmislek o preteklem in prihodnjem dogajanju na evropskem prvenstvu. Potem ko so jim Danci v petek priprli vrata polfinala, jih druga tekma skupine II v Varaždinu s Španijo čaka šele jutri.

Blaž Blagotinšek (z žogo) je na evropskem prvenstvu z 
Borutom Mačkovškom drugi strelec slovenske reprezentance. Prvi je Miha Zarabec. Foto: Nebojsa Tejic
Blaž Blagotinšek (z žogo) je na evropskem prvenstvu z Borutom Mačkovškom drugi strelec slovenske reprezentance. Prvi je Miha Zarabec. Foto: Nebojsa Tejic

VARAŽDIN > Za ocene opravljenega na tem evropskem prvenstvu velja seveda še počakati, je pa dvoboj z Danci najbolj nazorno pokazal, koliko je Slovenija pogrešala predvidene, a poškodovane nosilce igre. V prvi vrsti to velja za Jureta Dolenca in Mateja Gabra, ki bi ob veliki energijski porabi in čustveni praznini po prvem skupinskem delu, v katerem je bilo tudi precej nešportnih obremenitev, prišla še kako prav. Nikdar sicer ne bomo izvedeli, kako bi se Slovenija s popolno postavo odrezala v prvem skupinskem delu v Zagrebu ali uvodnem obračunu v Varaždinu, a dejstvo je, da je vselej nekaj zmanjkalo za zmago.

Na visokih obratih

Z Danci so bili izbranci Veselina Vujovića na videz blizu, a hkrati tudi daleč od uspeha. Vsakič, ko se je zdelo, da so ujeli rezultatski priključek, so olimpijski prvaki hladnokrvno vlekli prave poteze, kar si kljub načetosti reprezentančnih nosilcev igre lahko privoščijo. Slovenska izbrana vrsta pa mora vselej igrati na robu svojih zmogljivosti, če želi zmagovati. Praviloma v drugem skupinskem delu (kakovostna) razlika in izkušnje pridejo še bolj do izraza. Za povrh je bila Slovenija v petek domala vso tekmo v zaostanku, kar proti Dancem nikdar ni dobra novica.

“Danci nam zaradi hitre igre ne ustrezajo, zato ne morem reči, da sem razočaran nad našo predstavo. Po drugi strani pa tudi ne morem biti zadovoljen. Besede, da smo se tekmecem dostojno in dobro upirali, me ne zanimajo in v športu ne štejejo. Smo v položaju, ko nam preostane le, da se po dolgem tekmovalnem premoru maksimalno potrudimo in skušamo premagati Španijo in Češko. Evropskega prvenstva še ni konec,” je sporočil Vujović, ki je napovedal tudi osvežitve za preostali tekmi v Varaždinu. V drugem skupinskem delu lahko opravi dve menjavi. Ena bo gotovo na vratarskem položaju, kjer bo priložnost dobil mladi Urh Kastelic. Nad učinkom čuvajev mreže se to pot v slovenski izbrani vrsti sicer ne morejo pritoževati.

Naložba za naprej

Matevž Skok in Urban Lesjak sta izmenično imela boljše dneve, v seštevku pa je bil vratarski prispevek prav spodoben. ”Vse tekme, ki smo jih odigrali na evropskem prvenstvu, so bile zelo napete. Dvoboji v Zagrebu so pustili posledice. Pred tekmo z Danci smo vedeli, da bodo kaznovali vsako našo napako. Tekmecem smo vseskozi dihali za ovratnik, a se niso pustili zmesti. Vsekakor pa je bila tekma dobra šola za naprej,” je povedal Skok, ki je poudaril poučni del poraza.

Nedvomno je evropsko prvenstvo tudi naložba za naprej. Miha Zarabec je na Hrvaškem lokomotiva v slovenskem vlaku, Žigi Mlakarju je ob poškodovanem Dolencu pripadla nosilna vloga na desnem zunanjem položaju, Blaž Blagotinšek pa je napredek pri Veszpremu prenesel tudi v reprezentanco, kjer nadomešča Gabra.

“Premor pred tekmo s Španijo je predolg, a s tem se moramo sprijazniti in ohraniti visoko motivacijo. Ne nazadnje imamo tudi obvezo do naših privržencev, ki nas na Hrvaškem spodbujajo v res lepem številu. Počutimo se, kot bi igrali doma,” je povedal Blagotinšek, potem ko si s soigralci na različne načine krajša dneve do dvoboja s Španijo, ki se je sinoči pomerila z Makedonijo. V prvi sinočni tekmi varaždinske skupine je Danska premagala Nemčijo s 26:25 (8:9).


Najbolj brano