Popraviti vtis iz Latvije

Slovenski rokometaši imajo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo med 10. in 26. januarjem prihodnje leto v Avstriji, na Švedskem in Norveškem, še vedno vse v svojih rokah. Čeprav se je zdelo, da zadnja tekma z Estonijo, ki bo jutri ob 18. uri v koprski Bonifiki, ne bo odločala o ničemer, je poraz v Latviji stvari vendarle nekoliko obrnil.

Aleks Vlah (z žogo) se  uveljavlja tudi v reprezentančnem dresu. Foto: STA
Aleks Vlah (z žogo) se uveljavlja tudi v reprezentančnem dresu. Foto: STA

KOPER > Ozbranci selektorja (tudi nekdanjega trenerja Kopra) Veselina Vujovića sedaj za osvojitev prvega mesta potrebujejo zmago proti Estoncem, ki pa ne bi smeli biti previsoka ovira. Do tekme z Latvijci v Valmieri je bila slovenska reprezentanca stoodstotna. Na štirih tekmah pred tem je štirikrat zmagala. Kljub sredinemu porazu (Latvija je bila boljša s 25:24) živčnosti v slovenskih vrstah ni čutiti, saj si je Slovenija nastop na evropskem prvenstvu v vsakem primeru zagotovila že pred zaključnima tekmama. “V Latviji nam nikakor ni steklo, drži pa tudi, da so Latvijci dobra ekipa. Poleg tega imajo v svojih vrstah najboljšega desnega zunanjega igralca na svetu Dainisa Krištopansa, za katerega v obrambi nismo našli rešitve,” je o razlogih za sredin poraz govoril Aleks Vlah, ki bo jutri na tekmi proti Estoncem ponovno zaigral v domači dvorani v Kopru: “Igranje v Bonifiki zagotovo predstavlja dodaten motiv. Tu sem rokometno zrasel in odigral nešteto tekem. Užitek bo spet stopiti na parket domače dvorane. Verjamem, da bodo tudi gledalci pripravili odlično vzdušje.”

Slovenci bodo jutri sklenili kvalifikacije s tekmo proti odpisanim Estoncem. Slednji na dosedanjih petih obračunih niso osvojili niti ene same točke. Tudi sicer so slovenski rokometaši Estonijo lanskega oktobra že visoko premagali (31:20). Vse drugo kot visoka domača zmaga bi bila senzacija. “Vsako ekipo je treba spoštovati. Kljub temu pa od vloge velikega favorita ne smemo bežati. Želja je, da popravimo vtis iz Latvije, kjer smo prepoceni izgubili. Na Estonce smo se dobro pripravili, naša edina želja je zmaga,” optimistično v nedeljski večerni obračun zre Vlah. Seveda je zadovoljen, da ga je selektor Vujović, kljub krajši sezoni (zaradi poškodbe je bil večji del sezone odsoten), vpoklical v reprezentanco. “To, da me je selektor po letošnji krajši sezoni vpoklical v reprezentanco, veliko pove o tem, koliko mi zaupa. Prav zato se bom na vsaki tekmi potrudil dati svoj maksimum,” je še zaključil Vlah, ki je med letošnjo sezono koprski dres zamenjal za dres zagrebškega kluba.

Slovenija in Latvija že na EP

Po petih odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini 4 sta Slovenija in Latvija zbrali po osem točk, Nizozemska jih ima štiri, Estonija pa nobene. Poleg gostiteljev evropskega prvenstva Avstrije, Švedske in Norveške so si nastop na zaključnem turnirju še pred zadnjim krogom že izborili Slovenija, Latvija, Španija, Francija, Nemčija, Hrvaška, Severna Makedonija, Danska, Madžarska, Portugalska, Rusija in Češka. Prostih je še devet mest.


Najbolj brano