Ponesrečen uvod za slovenski judo v Tokiu

Nastopi na svetovnem prvenstvu v judu v Tokiu se niso začeli po slovenskih željah. Maruša Štangar, bronasta na letošnjem evropskem prvenstvu v Minsku, je v svoji kategoriji do 48 kilogramov izgubila uvodni dvoboj.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

TOKIO > Enaindvajsetletno Ljubljančanko je v sloviti dvorani Nippon Budokan v podaljšku ugnala 24-letna Mongolka Narantsetseg Ganbaatar, nosilka dveh odličij z azijskega prvenstva.

V izenačeni borbi je bila Mongolka proti še vedno poškodovani Štangarjevi nevarnejša v uvodnih sekundah, v zlati točki pa ji je nato uspel odločilni met za napredovanje.

"Razočarana sem. Pripravili smo se, kot je bilo mogoče, saj mi zaradi poškodbe manjka nekaj treninga. Glavo gor in naprej. Sledijo nove tekme in nabiranje točk za olimpijske kvalifikacije," je ob prvem stiku z novinarji po tekmi povedala tekmovalka, ki si je maja huje poškodovala koleno na tekmi v Bakuju.

Kot je povedala, ji koleno še vedno oteka, zato je trenirala po zelo omejenem programu. "Seveda je drugače, če si zdrav in veliko zadev smo morali prilagoditi. Ampak samo koleno ni krivo za današnji poraz. Bila sem dobro pripravljena, a se ni izšlo," je bila samokritična tekmovalka ljubljanske Olimpije.

Slednja se je s trenerko Olgo Štirbo dogovorila, da v prvih treh minutah poskusi utruditi sicer fizično močnejšo tekmico, nato pa skuša z odločilnim metom. "V prvem delu sem z dobrim gibanjem nekako uresničila načrt. Za met se ni izšlo. Ko sem v podaljšku dobila dve kazni, pa sem bila prisiljena iti v napad. Ta je bi malce prešibak in tekmica je uspešno izvedla protinapad. A morala sem napadati, saj bi v primeru tretje kazni prav tako izgubila," je še dodala mlada tekmovalka, ena slovenskih junakinj evropskih iger v Minsku.

V ponedeljek bo v ženski kategoriji do 52 kg nastopila Anja Štangar in se proti Mongolki Sosorbaram Lkhagvasuren, azijski podprvakinji, skušala oddolžiti za poraz mlajše sestre.

V moški kategoriji do 66 kilogramov pa bo imela Slovenija dva predstavnika. Lanskega evropskega prvaka Adriana Gomboca v uvodu čaka 19-letni Ka Yau Leon Taylor Chow iz Hongkonga, nato tekmec iz Macaa, v boju za četrtfinale pa v primeru uvodnih zmag bržkone tretji nosilec Japonec Hoshiro Maruyama.

Nekaj srečnejši je bil pri žrebu Andraž Jereb, ki bo v uvodu prost, nato pa se bo pomeril z boljšim iz dvoboja med Belgijcem Kennethom van Gansbekejem in Belorusom Dmitrijem Minkovom, ki ju je v preteklosti že premagal.


Najbolj brano