Po treh letih je že najstarejši

Postojna je širše znana pretežno po svoji naravni znamenitosti in človeški ribici, ima pa še eno posebnost - več društev v posameznih športnih zvrsteh. Tako kot v košarki ima tudi v nogometu dva kluba.

Uvod v trening ene od selekcij  Nogometnega kluba Proteus Foto: NK Proteus Postojna
Uvod v trening ene od selekcij Nogometnega kluba Proteus Foto: NK Proteus Postojna

POSTOJNA > Z nogometom naj bi bilo tako ali drugače povezanih 20 do 30 odstotkov postojnskega prebivalstva, mesto pa je nekaj mesecev imelo tudi svojega članskega drugoligaša. NK Postojna je za to Ankaranu posodil mlajše selekcije, potem pa se je kar utopil v združitvi z NK Ankaran. Namesto NK Postojna je zdaj nastal FC Postojna, a to ni(sta) klub(a) iz naše zgodbe. Drugi postojnski klub, po igri naključij zdaj najstarejši mestni klub, je NK Proteus, ki pa je po starosti še malček.

Nastal je pred skoraj tremi leti zaradi nestrinjanja s takratnim delom NK Postojna. V vodstvu Proteusa pravijo, da so novo društvo ustanovili na pobudo staršev otrok, s tem, pa so želeli dokazati, da se da delati bolje, kot je po njihovem mnenju počel prejšnji klub, in predvsem v korist otrok. Klub se opira predvsem na lastno iznajdljivost, počasi je izpopolnil trenersko ekipo, ki se še vedno krepi, v prihodnje pa pričakujejo tudi večji priliv otrok, tudi zaradi slabo končane zgodbe povezovanja njihovega tekmeca z Ankaranom. Klub ima pet starostnih selekcij od U-7 do U-15, vsaka pa šteje med 15 in 20 otrok. Pod okriljem kluba deluje tudi veteranska selekcija. Zastavili so si ambiciozen športni program dela do leta 2022, ki obsega delo z otroki med 7. in 18 letom starosti ter ženski oziroma dekliški nogomet. V to sodi tudi delo s predšolskimi otroki ter šola športa za vse življenje pod imenom Ribice, ki jo izvajajo v sodelovanju s športnim društvom Smukec. Vsako leto pripravijo tudi turnir za mlajše selekcije, ki se ga je letos udeležilo 79 ekip oziroma približno 750 otrok.

Glavni cilji kluba je, da je po delu in uspehih najmočnejši v okolici, želijo organizirati lastno mladinsko šolo, zadnja točka pa je doseči razmere za ustanovitev članske ekipe. “Predvsem je naš cilj transparentno delo In zagotovo ni naš cilj zgolj pobiranje članarine za slabo opravljeno delo, kot je morda primer kje drugje,” pravi predsednik NK Proteus Iztok Veber. Poudarja, da klub živi pretežno od prihodkov iz članarin, medtem ko je težko dobiti kak prispevek iz gospodarstva. Težav kajpak ni malo. Tudi s športnimi površinami - v športnem parku je imel prioriteto starejši klub, tudi pri Športni zvezi Postojna. Vojaško igrišče ni vedno na voljo, zagotovo pa tam ne bo mogoče odigrati uradnih tekem. Stroškov ni malo, nedavno se je precej podražila najemnina igrišča. V kratkem se nadejajo sestanka z županom Igorjem Marentičem.


Najbolj brano