Po Svindalu na vrhu še Kilde, Čater poskrbel za slovenske točke, grozljiv padec Gisina

Norvežani so se najbolje pripravili na letošnjo 51. Saslong klasiko. Po Akslu Lund Svindalu, ki je dobil petkov superveleslalom, je Norvežan zmagovalec tudi smuka v Val Gardeni. Najhitrejšo smukaško linijo na progi Saslong je ubral Aleksander Aamodt Kilde. Od štirih Slovencev je edine slovenske točke osvojil Martin Čater s 25. mestom.

Martin Čater
Martin Čater 

VAL GARDENA > Pred nastopom Aksla Lund Svindala so bili na vrhu razpredelnice Aleksander Aamodt Kilde, Avstrijec Max Franz in Švicar Beat Feuz. In tak končni vrstni red na vrhu je obveljal do konca.

Kilde je odpeljal fantastičen smuk, njegov končni čas 1:56,13 minute pa je bil nedosegljiv. Zaostanek Franza na drugem mestu je znašal 86 stotink sekunde, švicarski as Feuz je na tretjem mestu zaostal 92 stotink sekunde.

Tako Franz kot Feuz sta že zmagala letos na smukih, Feuz je dobil Beaver Creek, Franz je slavil v Lake Louisu. Avstrijec je postal novi vodilni v smukaškem in skupnem seštevku.

Tik pod stopničkami se je v manj kot desetinki zvrstil ameriški trio. Američan Bryce Bennet (+0,98) je zaostal manj kot sekundo za Kildejem za četrto mesto. Drugi Američan Steven Nymann je na petem mestu zaostal 1,01 sekunde, Travis Ganong je na šestem mestu, na tega se je pognal s številko 31, zaostal 1,08 sekunde.

Svindal, ki je v petek osvojil superveleslalom, ostaja pri sedmih zmagah v Val Gardeni, kar je rekord sam po sebi. Svindal ni bil tako prepričljiv, zašel je iz idealne smeri, zaostanek sekunde in osmih stotink pa je zadoščal za končno sedmo mesto.

Kilde je bil letos na stopničkah že v Beaver Creeku, na superveleslalomu si je tretje mesto razdelil s Svindalom. V Val Gardeni pa je šestindvajsetletnik naredil še en korak naprej. To so njegove skupno devete stopničke in tretja zmaga v svetovnem pokalu, obe prejšnji je osvojil v sezoni 2015/16, superveleslalomsko (Hinterstoder) in smukaško (Garmisch-Partenkirchen). Takrat je poskrbel za manjšo jezo slovenskih navijačev, saj je s številko 30 s prvega mesta potisnil Boštjana Klineta.

Slovenci so bili pred posebno misijo. Lovili so prve smukaške točke v Val Gardeni po letu 2013. Po štirih ničlah (2014, 2015, 2016, 2017) je Slovenec znova med dobitniki točk na smukih na progi Saslong. Kot edini od slovenske četverice je nalogo opravil Celjan Martin Čater, ki je boj za mesta v prvi petnajsterici zgrešil že v zgornjem delu, a je njegov zaostanek 2,14 sekunde še zadoščal za 25. mesto in prvih šest točk na teh smukih. Miha Hrobat je tekmo končal na 36. mestu (+2,69), Klemen Kosi (+3,05) in Boštjan Kline (+3,07) sta se uvrstila na 45. in 47. mesto.

Grozljiv padec Gisina

Letošnji smuk v Dolomitih je zaznamoval grozljiv padec Švicarja Marca Gisina, ki je startal kot 19., pred Svindalom, na Kameljih grbinah je prekrižal smučke, smučarja je vrglo v zrak ob pristanku je padel na bok in z desno stranjo glave udaril v trdo snežno površino.

Videlo se je, da je izgubil zavest, saj je negiben obležal na snegu. Poškodovanega so v dolino po 20 minutah prepeljali s helikopterjem. Prekinitev je trajala pol ure. Njegovi sestri sta olimpijski šampionki Dominique in Michelle Gisin, ki je sporočila, da je bratovo stanje stabilno.


Najbolj brano