Osvojena odličja so lepa popotnica za Tacen inSolkan

Po zlatem odličju kanuista Soških elektrarn Nejca Polenčiča med mladinci in srebrni medalji kajakašice Eve Aline Hočevar med mladinkami je komplet posamičnih odličij slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v soboto med mladinci z bronom zaokrožil še kajakaš Vid Oštrbenk. Tine Kancler je bil včeraj bronast v ekstremnem slalomu.

Tine Kancler je včeraj osvojil bron v ekstremnem slalomu. Foto: Nina Jelenc
Tine Kancler je včeraj osvojil bron v ekstremnem slalomu. Foto: Nina Jelenc

KRAKOV > Slovenski mladinci se torej iz Krakova vračajo s tremi posamičnimi odličji, reprezentanca mlajših članov pa se je morala zadovoljiti z moštvenim srebrom kajakašev in bronom Tineta Kanclerja v ekstremnem slalomu, ki (še) ni olimpijska disciplina. Član Soških elektrarn je pred dvema letoma med kajakaši osvojil naslov mladinskega evropskega prvaka, potem pa ga je čakal trnov prehod v kategorijo do 23 let, kjer si ni mogel izboriti mesta v reprezentanci v svoji paradni disciplini. Letos je slovenske barve zastopal v kanuju in v atraktivnem paralelnem slalomu, kjer se je prebil vse do finala četverice. Tam je osvojil bron, kar bo za Kanclerja gotovo motiv tudi za preboj v kajakaško vrsto mlajših članov prihodnje leto, kjer ostaja le njegov klubski kolega Niko Testen.

Sicer pa je v soboto kajakašem pripadla vloga osmoljencev. Dva sta obstala v polfinalu, Testen je sicer progo odveslal brez dotika oziroma kazenskih pribitkov, a njegov čas ni zadostoval za finale. Naposled je zasedel 14, mesto, precej bliže deseterici pa je bil Vid Kuder Marušič, ki se mu je vožnja za medalje izmuznila za štiri stotinke. Edini slovenski predstavnik v sobotnem finalu je bil tako Žan Jakše, ki je prepričljivo opravil s polfinalno vožnjo, v kateri je osvojil tretje mesto. Popotnica v boju za odličja je bila torej spodbudna in sprva je celo kazalo, da bo Jakše svojo tekmovalno pot v kategoriji do 23 let zaokrožil z odličjem.

Nasvidenje v Sloveniji

Mladi slalomisti so letos v kratkem julijskem razmaku imeli najprej evropsko prvenstvo v slovaškem Liptovskem Mikulašu, nato pa še svetovno prvenstvo v poljskem Krakovu. Prihodnje leto bosta obe najpomembnejši tekmovanji za mladince in mlajše člane v Sloveniji. Tacen bo od 7. do 12. julija gostil svetovno prvenstvo, mesec dni kasneje, med 13. in 16. avgustom, pa bo Solkan prizorišče evropskega prvenstva.

Postavil je najboljši čas finalne vožnje, a se je po prihodu v cilj ob njegovem imenu žal pojavila zvezdica. Po napetem čakanju se je izpisala kazen 50 sekund zaradi napačno preveslanih vrat, tako da je slovenski kajakaš zdrsnil na osmo mesto. Pravila predvidevajo, da ekipe v finalu pritožb na sodniško odločitev ne morejo podati, zato je ostalo pri tem izidu. Slovensko zastopstvo je razplet oziroma sodniški kriterij pospremilo z mešanimi občutki, kot ga je ob nastopih Petra Kauzerja v letošnji sezoni že nekajkrat. V soboto dopoldne so odličja razdelili tudi med kanuistkami v kategoriji do 23 let.

Članica Soških elektrarn Alja Kozorog je finale zgrešila za dobro sekundo. Polfinalno vožnjo je sicer izpeljala brez kazenskih pribitkov, a čas je zadostoval le za 14. mesto.

Lepše poglavje je slovensko odpravo čakalo v popoldanskem (mladinskem) delu sobotnega razporeda. Zanj je poskrbel predvsem kajakaš Vid Oštrbenk. Tekmovalec čateškega kluba je na Poljskem priveslal do največjega uspeha, potem ko se je lani veselil medalje na evropskem mladinskem prvenstvu v spustu. V finalu mladincev je bil tudi Lan Tominc in zasedel sedmo mesto. Alina Hočevar je bila po kajakaškem srebru med kanuistkami šesta.


Najbolj brano