Lesk kolajne mu ni več tako pomemben

Deskarja Žana Koširja, ki je z osvojeno bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Pjongčangu postal najuspešnejši slovenski zimski olimpijec, so ob prihodu v domovino na brniškem letališču pričakali najbolj zvesti navijači. Kljub temu, da je za las zgrešil finale, pravi, da mu lesk kolajne več ni toliko pomemben. "Več kot zadovoljen sem," je dejal.

Žan Košir v Pjongčangu Foto: STA
Žan Košir v Pjongčangu Foto: STA

LJUBLJANA > Košir je ob prihodu na Brnik stopil pred medije in dejal, da se mu je glava malo ohladila in se je začel zavedati, da je medalja vendarle medalja. "Upam, da je s tem tudi mlajši del ekipe ob meni dobil malo motivacije," je dejal.

Lesk kolajne mu tako več ni toliko pomemben, kljub temu da je za las zgrešil finale in s tem zlato ali srebrno odličje. "Dosegel sem več, kot so mnogi mislili, da lahko. Tudi sam sem dvomil vase, ampak sem imel kanček upanja, da lahko z delom in svojimi izkušnjami ter znanjem vseeno ponovim dosežke iz Sočija," je dejal deskar, ki je na zimskih olimpijskih igrah pred štirimi leti osvojil dve kolajni.

Med Sočijem in Pjongčangom se je 33-letni Tržičan boril s poškodbami. Kot je dejal, ga je v najtežjih trenutkih k temu, da se je osredotočil na trening in okrevanje, gnala v prvi vrsti ljubezen do življenja, pa tudi ljubezen do njegove panoge. "Deskanje je zelo lepa disciplina. Večino časa smo zunaj, nekje, kjer je zasneženo, in upamo, da na čim več sonca."

"Sem kot mango. 50 sončnih dni pomeni, da sem tam, kjer moram biti," se je pošalil. "Ta medalja ni tako sladka ali okusna kot mango, je pa vsaj enako lepa," je dejal in v smehu dodal, da je kolajna tudi veliko vredna, a manj kot bitcoin.

Povedal je tudi, da je do sedaj uspel sestaviti svoje misli in čustva. "Vem, da je to veliko bolj pozitivno vplivalo name, kot sem na začetku mislil, da bo. Na začetku je bila vseeno močna jeza oz. mi je veliko ležalo na duši. Zdaj sem tisto dal iz sebe. Nazaj smo v Sloveniji in sem se odločil, naj bo čim prej spet sonce, da bo ta mango dobil 100 ali 1000 sončnih dni," je povedal.

Košir je namreč v polfinalu za las izgubil kljub temu, da je z roko prej segel v cilj, kar je bilo razvidno tudi iz posnetkov. A ker fotofiniša v tej disciplini ni, je merodajen le čas in zmaga tisti, ki prej preseka laserski snop merilne naprave. Ker je ta precej nizko, je Koširjev tekmec to naredil pred njim z nižje držečo roko.

"V tistem trenutku sem imel občutek, ki sem ga tudi pokazal v cilju," je dejal Košir, ki se je ob prihodu v cilj že veselil finala z vzdignjenimi rokami.

Ko se je izkazalo drugače, torej da se ni uvrstil v finale, ga je nekaj tekmovalcev bodrilo, naj se zbere, saj ima še vedno možnost za kolajno. Kot je danes dejal Košir, si niti ne želi predstavljati, kako bi bilo, če se takrat ne bi zbral in bi ob čustvih izpustil možnost za bron.

Glede načrtov za prihodnje je dejal, da je treba malo še počakati, kako se bo počutil in kaj mu bo telo dovoljevalo. "Še vedno bom pa to počel. Na kakšnem nivoju, ali bo to dovolj za svetovne pokale ali za olimpijade, pa ne vem. Definitivno pa deske ne bom postavil v kot. Če bom čutil v nogah, da sem na nivoju, bom šel na tekmo," je povedal.

Ima pa bolj konkretne kratkoročne cilje. "Za začetek bi šel malo pod tuš. Nekaj bom pojedel, da bom začutil, da sem doma," je dejal. Sicer pa si želi, da bi lahko užival v uspehu in da se v tempu obveznosti ne bi izgubil v svojih mislih.

Košir je bron osvojil v deskarskem paralelnem veleslalomu predzadnji dan olimpijskih iger v Južni Koreji. To je zanj tretja in za Slovenijo 21. zimska olimpijska kolajna. Na tokratnih zimskih olimpijskih igrah je za Slovenijo poleg Koširja osvojil kolajno še Jakov Fak, ki se je v Slovenijo vrnil v nedeljo zvečer.


Najbolj brano