Hirscherju še veleslalom, Kranjec četrti

Avstrijec Marcel Hirscher je na olimpijskih igrah v Pyeongchangu zmagal v veleslalomu in si po kombinacijski zmagi priboril še drugo zlato kolajno. Srebro je z zaostankom 1,27 sekunde osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen, bron pa Francoz Alexis Pinturault, ki je zaostal 1,31 sekunde. Žan Kranjec je bil z zaostankom 1,73 sekunde četrti.

Žan Kranjec Foto: STA
Žan Kranjec Foto: STA

PJONGČANG > Presenečenje tekme je bil 23-letni Henrik Kristoffersen, saj je bil po prvi vožnji šele 10., nato pa prišel do srebra. Skoraj enak podvig je uspel tudi najboljšemu slovenskemu veleslalomistu Žanu Kranjcu, ki je bil po prvi vožnji deveti, nato pa pristal tik pod zmagovalnim odrom, štiri desetinke od velikega slavja.

“Z drugo vožnjo, pa tudi s celo tekmo, sem zelo zadovoljen. V prvi je bilo še nekaj možnosti za napredek, a sem morda malo slabo ocenil valove in linijo. Drugi tek je bil res dober. Če bi bil to svetovni pokal, bi bil res vesel. Za najvišja mesta pa se mora vse poklopiti, potreben pa je tudi kanček športne sreče,” pa je vožnjo ocenil Kranjec. “Danes je bilo res težko, saj je Henrik naredil res dobro vožnjo, na vrhu pa sta bila še favorita in medalja je bila daleč, a vseeno sem dokazal, da sem eden najboljših,” je še dodal tekmovalec, ki je s tem dosegel tudi drugo najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini olimpijskih iger v veleslalomu.

Čater in Hrobat odstopila

Četrti na igrah je bil namreč tudi Bojan Križaj leta 1980 v Lake Placidu, kjer je za dve stotinki sekunde izgubil dvoboj za bron z Avstrijcem Hansom Ennom. Najboljši dosežek je še vedno srebro Jureta Franka iz Sarajeva 1984, kar je bila prva slovenska medalja na zimskih olimpijskih igrah v zgodovini. Štefan Hadalin je v finalu z 29. napredoval na 21. mesto, že v prvi sta odstopila Martin Čater in Miha Hrobat.

Razplet tekme je tudi za slovenske ljubitelje smučanja postal prav kriminalka. Glede na prednosti pred tekmeci je bilo jasno, da je Kristoffersen kot 10. po prvem nastopu prikazal odlično drugo vožnjo, zato Kranjec, ki je šel na progo takoj za njim, ni bil zadovoljen, ko je v cilju videl, da na drugem mestu zaostaja 46 stotink. Posebnega navdušenja pa ni bilo niti med številnimi slovenskimi navijači. A Francoz Victor Muffat Jeandet, Šved Matts Olsson ter Francoza Tomas Fanara in Mathieu Favre so vsi zaostali tako za Norvežanom kot za slovenskim reprezentantom iz Vodic.

Ko je padel še četrti po prvem nastopu, Italijan Riccardo Tonetti, so se zbudili tudi prvi apetiti po slovenski kolajni, ki so se še povečali potem, ko je slabo nastopil tudi Leif Kristian Haugen. Ta se je začasno uvrstil na šesto mesto. Vodilna, najhitrejša tudi v alpski kombinaciji, sta imela po prvem nastopu veliko prednost, zato bi 25-letni Kranjec za kolajno potreboval večjo napako tekmeca. Francoz Pinturault ni smučal popolno, a se je vseeno zrinil med Norvežana in Slovenca ter se razveselil druge kolajne na vzhodu Azije.

Na vrhu je bil le še svetovni prvak in šestkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Hirscher, ki pa je še enkrat več smučal skoraj popolno in se z velikim naskokom zasluženo veselil drugega naslova olimpijskega zmagovalca. Kakšna je premoč 28-letnega Hirscherja v tej disciplini, najbolje pove podatek, da je v lanski in letošnji zimi zmagal na devetih od zadnjih desetih veleslalomskih tekem, pa čeprav je bil v pripravljalnem obdobju poškodovan. Zlato kolajno pa Avstrijci zdaj od Hirscherja pričakujejo še v slalomu, s čimer bi se prebil tudi med najboljše olimpijce vseh časov.

Vse ali nič

“Razlika na koncu je velika, a tekma ni bila lahka. V finalu sem na začetku naredil nekaj manjših napak, skrenil tudi z zamišljene linije, a to sem skušal odmisliti. Vedel sem, da gre za zlato, za vse ali nič. Moram pa priznati, da sem počasi tudi že zelo utrujen, zato potrebujem zelo veliko energije, da se sploh primerno zberem za nastop. Prav zanima me, če se mi bo 100-odstotno uspelo pripraviti še za slalom. Danes se je izšlo,” je avstrijska tiskovna agencija APA po tekmi povzela Hirscherja.

“To je verjetno moje najlepše drugo mesto,” pa je ocenil srebrni Kristoffersen in dodal: “Res pa je tudi, da je Marcel tako močan, da vsi ostali smučamo le za srebro in bron. Zdaj se veselim še lepega boja v slalomu in morda bo to najin zadnji olimpijski dvoboj. Sam nameravam nastopiti še na dveh ali treh igrah, za Marcela pa so te verjetno zadnje.”


Najbolj brano