Ogrevanje pred vrhuncem

Po sinočnji slavnostni otvoritvi bodo danes v Riu že podelili prve komplete odličij na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Na sporedu bodo ekipne vožnje, tekmovalni vrhunec pa seveda sledi konec tedna s sklepnimi odločitvami v posamičnih konkurencah.

Urša Kragelj (desno) je z reprezentančnima kolegicama Evo Terčelj 
(levo) in Ajdo Novak na ekipni tekmi osvojila bronasto medaljo že 
na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Pragi. Foto: Nina Jelenc
Urša Kragelj (desno) je z reprezentančnima kolegicama Evo Terčelj (levo) in Ajdo Novak na ekipni tekmi osvojila bronasto medaljo že na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Pragi. Foto: Nina Jelenc

RIO DE JANEIRO > V slovenski reprezentančni odpravi bi se seveda takoj podpisali pod ponovitev scenarija s svetovnega prvenstva (SP) pred letom dni v francoskem Pauju. Benjamin Savšek se je med kanuisti okitil z zlato medaljo, kakajakaš Peter Kauzer pa je bil bronast. Oba bosta tudi v Braziliji med glavnimi slovenskimi aduti za odličje, ki je na nepredvidljivih slalomskih brzicah hitro izmuzljivo. Kauzer in Savšek sta to že večkrat izkusila.

Ne nazadnje tudi na olimpijskih igrah v Riu, ki sta ga zapuščala različno razpoložena. Kauzer je osvojil medaljo, ki mu je še manjkala, Savšek pa je ostal med osmoljenci, potem ko je z neznatnima dotikoma ostal brez odličja. Šesta mesta na olimpijskih igrah (OI) pa gredo kmalu v pozabo.

SP v slalomu na divjih vodah

Program prvenstva (slovenski čas):

> danes - ekipne tekme K1Ž (16.15) C1M (17), C1Ž (17.43), K1M (18.11);

> jutri - kvalifikacije C1M (15.15, 18.30) in K1Ž (16.35, 19.30);

> četrtek - kvalifikacije C1Ž (14 in 17.45); K1M (14.59 in 18.24); ekstremni slalom (20.45 in 21.18);

> petek - polfinale C1M (19.48) in K1Ž (20.50);

> sobota - finale C1M (14.03) in K1Ž (14.38); polfinale C1Ž (19.03) in K1M (20.05);

> nedelja - finale C1Ž (15.03), K1M (15.38) in ekstremni slalom (20.33).

Podobno olimpijsko izkušnjo ima tudi kanuist Soških elektrarn Luka Božič. V Riu je resda tekmoval v dvojcih, cilji pa so bili prav tako ambiciozni in so segali na zmagovalne stopničke. S Sašem Taljatom sta olimpijski krst doživela že v Londonu, v Riu naj bi kronala skupno pot z odličjem, ki pa je ostalo neuresničena želja. Razočaranje Mostarjev po sedmem mestu je bilo razumljivo. Po umiku dvojcev z olimpijskega sporeda na slalomsko obrobje se je Taljat usmeril v trenerske vode, Božič pa na samostojno pot.

Ekipni aduti

Med enojci je sicer že v preteklosti znal poskrbeti za posamične prebliske, tako je bilo tudi lani, ko pa ni naredil želenega rezultatskega preskoka. Zato pa se je Božič letos izstrelil v vrh in bil v seštevku svetovnega pokala najboljši slovenski kanuist. Dvakrat se je zavihtel na zmagovalne stopničke in dobil generalko v Seu d'Urgellu pred odhodom v Rio. Savšek je po drugi strani na tekmah zaman lovil potrditev vrhunskosti. Tudi zato bo v Riu še toliko bolj željan vrnitve na položaje, ki jih je zasedal v zadnjih štirih, petih letih. V vsakem primeru bodo slovenski kanuisti z Anžetom Berčičem danes v najožjem krogu kandidatov za osvojitev odličja.

Že uglašene kajakašice, ki so bile lani v Tacnu evropske prvakinje, bi lahko prav tako imele vidno vlogo. Vprašanje je, kako konkurenčna bo tretja slovenska predstavnica Ajda Novak. Eva Terčelj in Urša Kragelj sta tudi letos v širšem svetovnem vrhu. Kragljeva, ki je po menjavi trenerja na začetku sezone še lovila tekmovalne občutke, je bila v nadaljevanju s prikazanimi vožnjami precej bolj zadovoljna. Članica solkanskega kluba se nadeja, da ji bo ob pravi dnevni formi uspel tudi rezultatski preboj v Riu, kjer je že zastopala slovenske barve na OI.

Brazilski ritmi

Olimpijska proga se pred dvema letoma ni kdove kako prikupila slovenski odpravi, ki je v Braziliji že dober teden dni. Medtem se je prilagodila na časovne in podnebne razlike ter na južnoameriški ritem. Bistvenih novosti praktično ni, za brazilske prireditelje je uspeh že to, da so sploh pripravili SP, ki je bilo nekaj časa celo vprašljivo. Na varovane avtobusne konvoje, ki spremljajo udeležence prvenstva do prizorišča, so se tekmovalci že privadili.

Kauzer je mlajšima reprezentančnima kolegoma Martinu Srabotniku in Žanu Jakšetu, ki je s (kvalifikacijsko) zmago v Tacnu prevzel mesto v kajakaški izbrani vrsti članu Soških elektrarn Niku Testenu, lahko podal brazilske izkušnje iz prve roke. Med kanuistkami, ki niso izpolnile zahtevanih norm, tokrat ne bo slovenskega zastopstva, zato pa se bo v ekstremnem slalomu ob Novakovi predstavil član solkanskega kluba Tine Kancler.


Najbolj brano