Odbojkarji Salonita bodo lovili tretje mesto in pokal

Odbojkarji Salonita Anhovo iz Kanala so minuli teden začeli priprave za novo sezono. Pod vodstvom novega trenerja Igorja Šimunčića bodo okrepljeni branili tretje mesto iz minulega prvenstva in napadali pokalni vrh.

Salonit v novi sezoni (z leve), zadaj: Rok Knafelc (pomočnik), Matic 
Vrtovec, Jakob Kavčič, Strahinja Kuburović, Aleks Kovačič, Urban 
Česnik, Igor Šimunčić (trener); spredaj  - Maj Nanut, Dejan 
Čabarkapa, Dalibor Tomić, Danijel Šarić, Irenej Karnel, Gregor 
Basaneže.  Foto: Igor Mušič
Salonit v novi sezoni (z leve), zadaj: Rok Knafelc (pomočnik), Matic Vrtovec, Jakob Kavčič, Strahinja Kuburović, Aleks Kovačič, Urban Česnik, Igor Šimunčić (trener); spredaj - Maj Nanut, Dejan Čabarkapa, Dalibor Tomić, Danijel Šarić, Irenej Karnel, Gregor Basaneže.  Foto: Igor Mušič

KANAL > Najuspešnejši primorski odbojkarski prvoligaš je imel med premorom kar živahen trenerski in igralski promet, a je za odhode našel kakovostne zamenjave, v napadu pa bo močnejši za hrvaškega reprezentanta Frana Peterlina, ki se bo moštvu priključil konec meseca. Strokovni štab je okrepljen s statistikom Juretom Trampušem. Novi trener, Zagrebčan Igor Šimunčić, bo imel na voljo 13 odbojkarjev. Iz druge ekipe Salonita je med najboljše napredoval Lan Svit Maretič. Šimunčić je sicer stari znanec Kanala iz zlatih devetdesetih let prejšnjega tisočletja, ko so cementarji - tedaj z njegovo igralsko pomočjo - dvigovali pokalne in državne lovorike in dvakrat igrali v ligi prvakov. Med bivanjem ob Soči se je Šimunčić naučil tudi tekoče slovenščine in jo ohranil do danes. Medtem je zbral 14 trenerskih sezon na Hrvaškem, v Avstriji in (do lani) na čelu hrvaške moške reprezentance.

Svoje občutke ob vrnitvi v Kanal in prevzemu moštva je strnil takole: “Rad bi tudi kot trener v Kanalu osvojil kakšno lovoriko, ne bom pa ničesar obljubljal. Zdaj je konkurenca v slovenski prvi ligi hujša, kot je bila v mojih igralskih časih. V zadnjih desetih letih je slovenska moška odbojka zelo napredovala in prišla do srebra na evropskem prvenstvu. Na območju nekdanje Jugoslavije Slovenija in Srbija po kakovosti izstopata. Po vložku in organiziranosti smo v Kanalu po moji oceni tretji v Sloveniji. To moramo upravičiti v prvenstvu, v pokalu pa najprej upati, da bomo imeli ugoden žreb - brez tekme z ACH Volleyjem ali Calcitom v osmini finala ali četrtfinalu. Če bomo na oba favorita naleteli kasneje, je vse mogoče.”

Spremembe v Salonitu Anhovo

> Odhodi - trener Andrej Urnaut, bloker Djordje Ilić, organizator Matija Jereb, sprejemalec Sergej Drobnič;

> Prihodi - trener Igor Šimunčić (prej Amstetten, Avstrija), bloker Jakob Kavčič, sprejemalec Maj Nanut (oba Gen-I Volley), organizator Strahinja Kuburović (Jedinstvo, ČG), napadalec Fran Peterlin, (Foinikas Syrou, Gr).

Kapetan Dejan Čabarkapa, ki začenja enajsto prvoligaško sezono, je dobro razpoložen: “Zdravje nam služi. Prvi treningi so minili v redu. Čeprav je nekaj novih imen v primerjavi z lansko sezono, gre v glavnem za odbojkarje iz našega širšega območja ali za takšne, ki so pred leti na Primorskem že bili. Vsi so se povsem vživeli v ekipo. Popoln novinec je le Fran Peterlin. Če bi ponovili lanske dosežke, bi bil zadovoljen, če bo kaj več, bom pa srečen.”

V Kanalu so si v minuli sezoni priborili pravico nastopanja v evropskem pokalu challenge, vendar so se tekmovanjem na tujem odpovedali. Dve tretjini ekipe namreč sestavljajo redno zaposleni, študentje in dijaki. V klubu so ocenili, da s takšno zasedbo in z za Evropo še vedno skromnim proračunom ne bi bili konkurenčni, pa še denarna stabilnost kluba bi bila ogrožena.

Igor Šimunčić

trener

“Po vložku in organiziranosti smo v Kanalu po moji oceni tretji v Sloveniji. To moramo upravičiti v prvenstvu.”

Prioriteta ostaja državno prvenstvo, razmerja moči v njem pa trener Šimunčić ocenjuje z besedami: “ACH Volley ostaja razred zase, s Calcitom se lahko kosamo in ga lahko enkrat ali dvakrat presenetimo. Mi smo na vrhu srednjega razreda, ki ga sestavljajo še Maribor, Panvita Pomgrad, Hoče in Triglav. Dvoboji med naštetimi tekmeci bodo precej izenačeni. Te tekme bodo za nas ključne, seveda pa bo treba zavzeto igrati tudi s Krko, Črnučami in Šoštanjem, ki se bodo borili za obstanek.”

Prvenstvo se bo začelo 13. oktobra. Avgust bodo Kanalci porabili za telesne priprave, septembra pa se bodo začele prijateljske tekme. Ta čas je že znano, da bosta v Kanal prišli najboljši slovenski ekipi - ACH Volley in Calcit ter peta ekipa avstrijske lige, Weiz.


Najbolj brano