Od Španije do Kitajske

Kajakaš na divjih vodah Nejc Žnidarčič je na Soči potrdil že znano, da je najboljši sprinter zadnjega desetletja. Pot do četrtega naslova evropskega prvaka pa še zdaleč ni bila samoumevna.

Evropskega prvaka v sprintu Nejca Žnidarčiča čaka razvlečena 
sezona.   Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Evropskega prvaka v sprintu Nejca Žnidarčiča čaka razvlečena sezona.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

TRNOVO OB SOČI > Član Soških elektrarn si je približevanje prvemu tekmovalnemu vrhuncu vsekakor zamišljal nekoliko drugače. Težko je tudi reči, da je bila poškodba, ki jo je staknil tik pred začetkom tekmovalnega razporeda evropskega prvenstva (EP), sreča v nesreči, po kateri je izpustil tekme v klasičnem spustu in se osredotočil na svojo paradno disciplino, sprint.

“Priprave v Španiji so bile odlične, forma je bila na visoki ravni, evropsko prvenstvo na domači Soči pa je vselej poseben motiv. Zelo sem si želel nastopiti tudi na uvodni posamični tekmi v klasičnem spustu. Srebro je na koncu osvojil Anže Urankar, ki sem ga redno premagoval na tekmah pred evropskim prvenstvom. Tudi naslednji dan sem poskušal nastopiti v moštveni tekmi, a so bile bolečine prehude. V Šempetru sem opravil podrobnejši pregled, ki je pokazal, da imam počeno rebro. Brez protibolečinskih tablet bi težko nastopil,” je pojasnil 35-letni Nejc Žnidarčič, ki se je sprijaznil, da bo vso moč usmeril v sprint, kjer je lani osvojil že tretji naslov svetovnega prvaka med posamezniki.

Na mirnih in divjih vodah

Tekmovalcem v spustu bodo še ta mesec s prvimi števnimi preizkušnjami najvišje mednarodne ravni sledili še ostali člani kajakaške družine. Konec tedna čaka sprinterje na mirnih vodah prva tekma svetovnega pokala v Poznanju, nekaj dni zatem pa se bodo za odličja na evropskem prvenstvu v Pauju pomerili slalomisti na divjih vodah. Kajakaš Peter Kauzer, ki je v soboto v Trnovem čestital Nejcu Žnidarčiču, bo branil naslov prvaka.

Tako se je izenačil tudi s celinskimi lovorikami, v soboto pa je ozaljšal svojo vitrino s četrtim zlatim odličjem na evropskih prvenstvih. V sprintu je s tem absolutni rekorder. “Ne tajim, da sem si želel kakšno odličje tudi v klasiki. Če bi bil razvoj dogodkov idealen, bi lahko na Soči osvojil štiri odličja. Res pa je, da bi posamično zlato v sprintu takoj zamenjal za morebitne ostale,” je Žnidarčič ovrednotil svojo finalno vožnjo, v kateri je premočno premagal vso kajakaško konkurenco. Slovenija je na EP, ki sta ga gostila Bovec in Kobarid, potrdila status velesile v spustu. Skupno je osvojila šest odličij, od tega pet posamičnih. To je seveda tudi sijajen obet za nadaljevanje sezone s septembrskim svetovnim prvenstvom v Seu d'Urgellu kot vrhuncem.

Konec tedna bo v Španiji svojevrstna generalka s tekmo evropskega pokala. “Najprej moram videti, kako bo s poškodbo. Morda bo potrebnega kaj počitka. Vsekakor pa bi si želel nastopiti vsaj naslednji vikend na prvi tekmi svetovnega pokala v Treignacu,” je povedal Žnidarčič, ki ga čaka kar razvlečena sezona. Decembra bo na Kitajskem še zaključek svetovnega pokala v spustu.


Najbolj brano