Nogometni ples se vrača na staro celino

Nogometna sezona praktično ne pozna predaha, stalno se vrti kot Zemlja okoli Sonca. Po reprezentančnih vznemirjenih na zahodni polobli se ob zaključku afriškega pokala narodov težišče dogajanja spet seli na staro celino. Danes se začenjajo kvalifikacije v evropskih klubskih tekmovanjih, konec tedna pa prvoligaški ples v Sloveniji.

Domžalski napadalec Shamar Nicholson (z žogo) se je izkazal v 
jamajškem dresu.  Foto: Leo Caharija
Domžalski napadalec Shamar Nicholson (z žogo) se je izkazal v jamajškem dresu.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Brazilija je po ducatu let dočakala reprezentančno lovoriko kljub odsotnosti prvega zvezdnika Neymarja. V finalu južnoameriškega prvenstva je s 3:1 ugnala Peru, ki se je nenadejano prebil do zaključnega dvoboja. Argentinec na klopi Peruja Ricardo Gareca si je še posebej želel, da bi pokvaril brazilsko veselicov Riu. Perujci so v skupinskem delu pred gostitelji klonili z 0:5, v finalu so bili po pričakovanjih zahtevnejši tekmec. Še tik pred odmorom so po izenačenju na 1:1 držali rezultatsko ravnotežje, ki ga je prelomil Gabriel Jesus. Napadalec Manchester Cityja je bil v drugem polčasu celo izključen, a gostje številčne premoči niso znali oziroma zmogli unovčiti.

Ameriške sanje

Vseeno so bili Perujci s srebrom precej bolj zadovoljni kot bronasti Argentinci. Za večne brazilske tekmece je bila zmaga v dvoboju za tretje mesto z branilci naslova iz Čila slaba tolažba, kar je podkrepil tudi Lionel Messi, ki se je po polfinalnem porazu z Brazilijo spet obregnil ob sodnike, potem ko je bil na sobotnem dvoboju celo izključen. Edini Argentinec, ki je pretekli vikend resnično dobil nogometno zadoščenje, je bil Gerardo Martino. Svoj čas je vodil Messija pri Barceloni in argentinski reprezentanci, v zadnjem klubskem obdobju pa je bil na klopi Atlante, s katero je lani tudi osvojil ameriško poklicno ligo MLS. “Tata” je včeraj prišel še do reprezentančne lovorike v Chicagu. Mehika je v finalu prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov v Chicagu z 1:0 premagala Združene države Amerike.

Nov primorski začetek

Konec tedna se začenja tudi novo državno prvenstvo, ki bo nekaj posebnega. Primorske barve bodo zastopali le Sežanci, ki bodo odprli 29. sezono prve SNL v soboto doma z Aluminijem. Za primerjavo, ko je Tabor v sezoni 2000/01 sprejel prvoligaški izziv, je Primorska v tedaj 12-članskem tekmovanju imela kar tretjinski delež. Uvodni krog pa je postregel kar z dvema derbijema - Tabor : Gorica (2:2) in Primorje : Koper (2:0).

Morda pa bo Messi kljub zagroženi kazni do manjkajočega reprezentančnega naslova prišel na domačih tleh prihodnje leto, ko se že vrača Copa America. Ob Argentini jo bo gostila Kolumbija. Vprašanje pa je, kaj bo prinesla nova klubska sezona. Večina nogometnih asov, ki so pretekli teden igrali v (Južni) Ameriki, se bo po krajšem oddihu priključila svojim evropskim klubom, ki v teh dneh začenjajo priprave na novo sezono in sklepajo kupčije na živahni nogometni tržnici. Nekoliko pa bodo morali še počakati na afriške okrepitve. Vsaj na nekatere.

Iz Afrike v Evropo

Na afriškem pokalu narodov so odigrali dvoboje osmine finala, ki je bila usodna za finalista zadnje izvedbe. Poslovila sta se tako branilec naslova Kamerun kot tudi gostitelj Egipt na čelu z Mohamedom Salahom, kar bo razveselilo privržence Liverpoola. Nasploh je prvo afriško prvenstvo v poletnem terminu nedvomno v interesu močnejših klubov s stare celine. V preteklosti so se morali vsaki dve leti sredi sezone vsaj za mesec dni med evropsko zimo odreči uslugam izbrancev na razširjenem zaključnem turnirju s 24 reprezentancami.

Slovenski klubi nimajo tovrstnih (sladkih) skrbi. Izjema so bili to poletje Domžalčani. Shamar Nicholson je z zadetki v dresu Jamajke, ki je na zlatem pokalu prišla do polfinala, še močneje opozoril nase, a tudi brez njegovega napadalnega prispevka bi morali okrepljeni Domžalčani preskočiti prvo evropsko oviro. Na Malti pri Balzanu bodo gostovali v četrtek, ko bosta prvo tekmo uvodnega kroga kvalifikacij za evropsko ligo odigrali še Olimpija in Mura. Težje delo čaka Sobočane v Haifi pri Maccabiju, Ljubljančani pa si bodo v Stožicah proti Rigasu poskušali priigrati brezskrbno popotnico pred povratnim dvobojem v Latviji.

Zaradi okoliščin pa kočljiva preizkušnja čaka slovenske prvake. V kvalifikacijah za elitno klubsko tekmovanje Mariborčane za uvod jutri čaka gostovanje na Islandiji pri Valurju. V Reykjaviku goste čakajo igranje na umetni travi, muhasto vreme in nasprotnik, ki je že v tekmovalni formi. Ta sicer ni blesteča, a za gostitelji je približno polovica sezone državnega prvenstva, ki ga igrajo v enem koledarskem letu. Mariborčani so se na tekmeca pripravljali z vrsto preglednih dvobojev, kjer sta na svoj račun že prišla novinca Rok Kronaveter in Koprčan Andrej Kotnik, ki lahko z eno potezo odločita tekmo. Vprašanje pa je, če bo ena žoga dovolj za vse mojstre v vijoličasti zasedbi.


Najbolj brano