Neposrednost ali nadzor?

Real trinajstič ali Liverpool šestič? To je glavno vprašanje pred nocojšnjim zadnjim dejanjem nogometne lige prvakov, v katerem se bosta soočili dve izmed najbolj trofejnih ekip v Evropi.

Liverpoolov Mohamed Salah je z zadetki najbolj zaznamoval 
letošnjo sezono.  Foto: Anze Malovrh/STA
Liverpoolov Mohamed Salah je z zadetki najbolj zaznamoval letošnjo sezono.  Foto: Anze Malovrh/STA

KIJEV > Če bi upoštevali zgolj trende v pretekli petletki, potem ni dvoma: madridski Real bo nocoj v Kijevu še tretjič zapored in četrtič v zadnjih petih letih osvojil lovoriko v elitnem klubskem tekmovanju. Od 16 odigranih finalnih tekem v svoji bogati zgodovini je kraljevi klub izgubil vsega tri. Španska prevlada v evropskih pokalih je očitna. Prekinil jo je le Manchester United, ki je lani slavil v evropski ligi. Z zmago Reala bi se prvič primerilo, da bi kluboma iz istega mesta pripadli obe evropski lovoriki, potem ko je Atletico Jana Oblaka pred desetimi dnevi osvojil evropsko ligo.

Real je dobil zadnjih šest finalnih dvobojev lige prvakov, v katerih je igral. Nazadnje je klonil v tedanjem pokalu državnih prvakov daljnega leta 1981, tekmec na pariškem Parku princev pa je bil prav Liverpool. Seveda bi si rdeča armada navijačev želela, da bi tudi ukrajinska prestolnica ostala zapisana z zlatimi črkami v pestri zgodovini slovitega kluba z Anfielda. Nepristranski ljubitelji nogometa razmišljajo povsem v drugo smer in nemara se jim bodo želje uresničile. Če je finale Liverpoola in Reala pred 27 leti postregel z monotono predstavo na igrišču, ki jo je prelomil šampionski zadetek Raya Kennedyja sedem minut pred koncem tekme, bi moralo biti zaključno dejanje sezone 2017/18 bolj vznemirljivo, privlačno in - nenazadnje - tudi učinkovito.

17

lovorik v elitnem klubskem tekmovanju sta skupno osvojila Real in Liverpool.

Na lanskem zaključku v Cardiffu so gledalci videli pet golov in zmago Reala s 4:1 nad Juventusom. Popotnica finalistov letošnje lige prvakov pa je še bistveno obetavnejša. Štirje polfinalni obračuni so postregli z 20 goli, od tega jih je več kot tretjino (7) dosegel Liverpool. Rdeči so letos postavili tudi rekordni strelski učinek lige prvakov s 46 zadetki. Kar 29 jih je prispeval napadalni trojček Roberto Firmino, Sadio Mane, Mohamed Salah. Egipčan je strah in trepet obramb, navijači Liverpoola pa se nadejajo da ramazanov post ne bo okrnil njegove strelske udarnosti. Na drugi strani je dovolj omeniti le Cristiana Ronalda, ki pravi, da se počuti vedno mlajšega in utegne kariero podaljšati prek 40. leta. Motiva in hrepenenja po posamičnih in moštvenih priznanjih mu zlepa ne bo zmanjkalo.

Lovorike pa se lepijo tudi na trenerja kraljevega kluba Zinedina Zidana, ki stavi na moštveno širino in (samo)nadzor. Vodilo Liverpoolovega Jürgna Kloppa pa je neposrednost - na igrišču in zunaj njega. Sodniška ekipa prihaja iz Srbije, vodil jo bo Milorad Mažić.


Najbolj brano