Napeto v skupini C

Le še štiri prosta mesta so v osmini finala nogometne lige prvakov. Po drevišnjih dvobojih skupinskega dela si bodo spomladansko nadaljevanje v izločilnih bojih priigrala še tri moštva, jutri pa bo znan celovit seznam šestnajsterice, ki bo ostala v igri za lovoriko.

Damirja Skomino (v sredini) čaka drevi vroč obračun lige prvakov med Liverpoolom in Napolijem. Foto: Foto Lado/ND Gorica
Damirja Skomino (v sredini) čaka drevi vroč obračun lige prvakov med Liverpoolom in Napolijem. Foto: Foto Lado/ND Gorica

EVROPA > Največ oči bo uprtih v skupino C, kjer si še nobena ekipa ni priigrala napredovanja v izločilni del lige prvakov (LP). Brez možnosti je Crvena zvezda (4 točke), ki bi lahko ob idealnem scenariju še ujela tretje mesto in spomladansko nadaljevanje v evropski ligi. V ospredju pa bo troboj ekip, ki se potegujejo za spomladanski vozovnici v elitnem klubskem tekmovanju. Napoli (9), Paris Saint-Germain (8), Liverpool (6) gredo v zadnji krog po napredovanje z otipljivimi upi. Vsak ima svoje izračune, pri čemer se zdi, da še najbolje kotirajo delnice PSG. Francozi bodo v vlogi favorita na Marakani, a pozor! V Beogradu gostom ni uspelo zmagati, niti doseči gola.

Liverpool, vodilna in edina neporažena ekipa angleškega prvenstva, je v srbski prestolnici celo izgubila, tako kot tudi v Neaplju. Pod Vezuvom so v končnici tekme rdeči izgubili z 0:1. Zmaga z enakim izidom bi letošnjim finalistom že odprla vrata izločilnih dvobojev. Najbolj vznemirljiv dvoboj na Anfieldu bo sodila slovenska ekipa na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino, s katerim ima Liverpool porazno bilanco. Rdeči so vse štiri tekme evropskih pokalov, na katerih je pravico delil Skomina, izgubili, nazadnje prav v pretekli sezoni proti italijanskim tekmecem. Po porazu na povratnem polfinalnem dvoboju v gosteh z Romo pa ni bilo prav nič grenkega priokusa. Liverpool je namreč napredoval.

River se je pridružil Realu

V nedeljo pa smo dobili še zadnjega udeleženca svetovnega klubskega prvenstva, ki se v Združenih arabskih emiratih začenja jutri s tekmo med gostitelji Al Ainom in novozelandskim Wellingtonom. Južnoameriški prvak in predstavnik bo argentinski River Plate. Klub iz Buenos Airesa je neposredno uvrščen v polfinale, ki bo prihodnji torek. Dan kasneje si bodo uvrstitev v finale, ki bo 22. decembra, poskusili priigrati še branilci lovorike iz madridskega Reala.

Tudi v skupini B sta za preostalo prosto vozovnico v igri italijanski in angleški klub, ki pa sta se že pomerila pred dvema tednoma. Tottenham je z minimalno zmago 1:0 proti Interju Milančane ujel na lestvici in si priigral boljše izhodišče v medsebojnih dvobojih. Samir Handanović in soigralci se bodo drevi doma pomerili z odpisanim PSV Eindhovnom, Tottenham pa čaka gostovanje pri zmagovalki skupine Barceloni. Italijanski in angleški klubi lahko še vedno računajo na poln izkupiček po skupinskem delu LP. Anglija je že v pretekli sezoni imela vse štiri klube v osmini finala, Italija nazadnje pred poldrugim desetletjem. Pred zadnjim krogom so odprte še vse možnosti, tudi da bodo Italijani (ali Angleži) imeli le dva predstavnika v spomladanskem nadaljevanju elitnega tekmovanja.

Zadnjega udeleženca osmine finala LP bo dal jutrišnji obračun Šahtarja in Lyona, ki mu za osvojitev drugega mesta v skupini F zadostuje že remi.


Najbolj brano