Najhitreje sta tekla Bečan in Makovec

Začela se je glavna sezona primorskih rekreativnih tekov. Konec tedna so se ljubitelji rekreacije potili na Malem kraškem maratonu, kjer je slavil Timotej Bečan, in na Teku za borelo v Vrtojbi, kjer je bil najhitrejši Aljaž Makovec.

Zmagovalec Vrtojbe je bil Aljaž Makovec (215). Foto: Igor Mušič
Zmagovalec Vrtojbe je bil Aljaž Makovec (215). Foto: Igor Mušič

Sežanski zavod ŠTIP je pripravil že 19. Mali kraški maraton. Na številnih progah za vse starosti in različno telesno pripravljene je bilo aktivnih kar 3300 udeležencev. Osrednji dogodek je bil tek na 21 kilometrov, kjer je vso konkurenco ugnal državni prvak v gorskem teku, Kamničan Timotej Bečan, ki je ciljno črto prestopil po uri in enajstih minutah. Drugi najboljši dosežek dneva je prispeval ajdovski triatlonec Tine Lavrenčič, ki je zaostal za dobre tri minute. Žensko konkurenco je ugnala Cerkljanka Jasmina Pitamic Vojska, ki je tek končala v uri in 24 minutah.

Nekdanji stadionski atleti in manj pripravljeni rekreativci so se odločili za desetkilometrski tek, kjer je slavil domžalski atlet Peter Kastelic, najboljši primorski dosežek pa je bilo osmo mesto Jurija Kovačiča iz Komna. Ženski tek je dobila novomeška triatlonka Ana Seliškar, osma pa je bila tekačica vipavske Burje Sindis Čufer.

Minuli vikend je prinesel tudi začetek primorskega tekaškega pokala, ki je tokrat zaradi skoraj sočasnega termina minil v globoki senci sežanske prireditve. Uvodno ravninsko preizkušnjo je Zavod za kulturo, šport, turizem in mladino Šempeter-Vrtojba gostil na Vrtojbenskem polju. Med 58 tekači iz Soške in Vipavske doline je 9500 metrov dolgo progo najhitreje pretekel Šempetrc Aljaž Makovec, ki je nalogo opravil v dobrih 26 minutah. V ženski konkurenci je po 38 minutah slavila veteranka novogoriškega Filipidesa Sergeja Lipušček.

Tekmovali so tudi otroci in mladina. V najstarejši kategoriji do 15 let je bila članica AK Gorica Žana Sovdat hitrejša od najboljšega fanta, Vida Zelenca iz Hotedršice.

Sezona primorskih tekov se bo za odrasle nadaljevala 6. aprila z gorsko preizkušnjo v Vrhpolju pri Kozini, kjer bo domače Športno rekreativno društvo priredilo deveti tek čez Veliko Gradišče. Otroke in mladino naslednja ravninska preizkušnja čaka 20. aprila na teku Sotočja v Tolminu.


Najbolj brano