NZS uvedla disciplinski postopek zoper Zahoviča

Nogometna zveza Slovenije je uvedla disciplinski postopek zoper športnega direktorja NK Maribor, Zlatka Zahoviča. Razlog za uvedbo postopka je dogajanje na uradni novinarski konferenci po tekmi Prve lige Telekom Slovenije med Mariborom in Krškim, ki je bila odigrana v soboto v Mariboru.

Nogometna zveza Slovenije je uvedla disciplinski postopek zoper 
športnega direktorja NK Maribor, Zlatka Zahoviča.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Nogometna zveza Slovenije je uvedla disciplinski postopek zoper športnega direktorja NK Maribor, Zlatka Zahoviča.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Na njej je Zahovič obračunaval z novinarjem športnega dnevnika Ekipa SN Dejanom Mitrovićem.

Med hujše disciplinske prekrške uradnih oseb disciplinski pravilnik NZS uvršča nešportno in neetično vedenje (1. alineja 24. člena) in kakršnokoli spodbujanje ali razpihovanje rasnega, narodnostnega, etičnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega ali drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva posameznika in skupine (26a. člen DP NZS), je obrazložila NZS.

Strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič meni, da ni nujno, da bi sporne izjave, ki jih je športni direktor nogometnega prvoligaša Maribora Zlatko Zahovič namenil enemu od novinarjev, vplivale na tržno podobo kluba. Kot je dejal, je ključno predvsem, kako se bodo na to odzvali navijači. Direktor športno-marketinške agencije SportMediaFocus dodatno meni, da Zahovič ne predstavlja celega NK Maribora. Kot poudarja, se je klub od njegovih besed že odzval in povedal, da jih obsoja, ker niso del vrednot, ki jih predstavlja. "To je očitno stališče kluba," pravi. Čeprav je javno mnenje lahko kritično do tega, ocenjuje, da bi samo na podlagi tega sponzorji težko očitali klubu, da se ni pravilno odzval. "Klub je bil natančen, izrecen, da ne podpira in obsoja izjave." Ambrožič še ocenjuje, da tudi morebitni umik katerega od pokroviteljev zaradi neodobravanja zadnjih dogodkov ne more ogroziti poslovanja kluba, ki je v slovenskem nogometnem prostoru edinstven. Prihodki Maribora namreč primarno prihajajo od nastopanj v mednarodnih tekmovanjih in od prestopov igralcev.

Z uvedbo disciplinskega postopka NZS sledi načelu ničelne tolerance do rasnega, narodnostnega, etičnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega in drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva posameznika in skupine, obenem pa se bo NZS še naprej zavzemala za spoštovanje v medsebojnih odnosih, ter obsojala vsakršen napad na človeško dostojanstvo, je še sporočila NZS.

V skladu s svojimi pristojnostmi bo na podlagi prijave organov NZS o zadevi Zahovič odločal disciplinski sodnik NZS.


Najbolj brano