Mura bo osvežitev

Komaj se je izteklo svetovno nogometno prvenstvo, že bodo oživele slovenske prvoligaške zelenice. Letos s skromnim primorskim doprinosom, saj je med deseterico prvoligašev ostala le še Gorica. Favoriti v boju za vrh so isti kot lani.

Deset prvoligašev danes začenja 28. slovensko državno prvenstvo.  Foto: STA
Deset prvoligašev danes začenja 28. slovensko državno prvenstvo.  Foto: STA

KOPER > Olimpija v obdobju predsednikovanja Milana Mandarića odlično igra v domačem prvenstvu, prav nasprotno pa je v evropskih pokalih. Tudi letos je izpadla že v prvem predkrogu lige prvakov v Azerbajdžanu, a ima srečo, da lahko zaradi novega sistema tekmovanja podaljša evropsko sezono z nadaljevanjem v predtekmovanju za uvrstitev v evropsko ligo. Z njo se bo za vrh spet boril Maribor, ki je že v pripravljalnem obdobju razkazoval mišice. Domžale že nekaj let kažejo potencial za vrh, a na koncu pristanejo pod obema večnima tekmecema. Vprašanje je, kaj lahko stori Mura, ki bo letela na krilih polne Fazanerije in zanosa, pa tudi, kdo bi se lahko iz ozadja vmešal v boj za vrh. Edini primorski predstavnik, Gorica, se bo najbrž moral zadovoljiti z uvrstitvijo nekje v zlati sredini lestvice.

A pojdimo po vrsti. Olimpija je veliko izgubila z nelogično odstavitvijo trenerja Igorja Bišćana.

Prenosi po novem

Nova sezona prve SNL bo prvo spremembo prinesla za gledalce pred TV sprejemniki, saj se je Pro plus, ki je slovenskemu prvenstvu veliko prinesel (kar se je pokazalo tudi v gledanosti tekem), prenosom odpovedal. Pravice sta si razdelila Planet TV (te so v lasti njenega lastnika in glavnega pokrovitelja lige Telekoma Slovenije) in TV Slovenija. Ta bo prvo tekmo prenašala jutri zvečer iz Nove Gorice, ko se bosta pomerila Gorica in aktualni državni in pokalni prvak Olimpija.

Olimpijine nelogičnosti

Nelogično za vse, razen za Mandarića, saj hrvaški trener očitno ni upošteval menedžerskih želja ožjega kroga ljudi okoli predsednika kluba, ki se sicer zelo hitro spreminja. Novi trener Ilija Stolica ne bo imel lahkega dela, zagotovo bo imel malo kredita pri navijačih, ki so hitro opazili, da ne glede na prikazano igrajo nogometaši, ki jih je pripeljal s sabo (Marko Putinčanin) ali pa tisti, ki jih diktirajo z vrha. Olimpija je doživela veliko sprememb. Zdi se, da je več izgubila (Ricardo Alves, Dario Čanađija ...) kot pridobila.

Maribor je našel notranji mir, potem ko je vodstvo kluba dejansko kapituliralo pred športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem, ki je že tretjič v zadnjih letih napovedoval odhod in se nato še tretjič vrnil v Ljudski vrt, kjer trener ostaja Darko Milanič. Koliko bo mir trden, bo odvisno tudi od rezultatov. Klub je zapustil zadnji dve leti najdražji igralec slovenske lige na tribuni Aleš Mertelj, Damjan Bohar (zamenjal ga je član Ankarana Dos Santos) je odšel na Poljsko. Vratar Kenan Pirić bo rezerva neuničljivemu Jasminu Handanoviću, pripeljali so še enega mladega napadalca.

Kdo za Domžalami?

Domžale niso veliko kadrovale, bolj bo zanimivo videti, kako bo na koncu prestopnega roka. A če ne bo velikih sprememb, ima trener Simon Rožman dobro osnovo za korak naprej in neposreden boj za državni naslov. Ni nezanemarljivo, da Domžale vse več vlagajo tudi v delo z mlajšimi selekcijami.

V Celju je trener ostal Dušan Kosić in ohranil jedro ekipe, ki so ji dodali še nekaj mlajših igralcev. Velenjski Rudar na papirju tudi deluje zelo solidno. Zaslužil je s prodajo Jake Bijola v moskovski CSKA, prišli so trije igralci, med njimi ankaranski “akrobat” Tim Vodeb. Krško pod taktirko Alena Šćulca ni veliko spreminjalo igralske podobe, Aluminij, ki ga še naprej vodi Oliver Bogatinov, je tradicionalno več spreminjal in med novimi imeni predstavili tudi Erika Gliho, Triglav v sezono vstopa z novim trenerjem Dejanom Dončićem, je pa ostal brez najboljšega strelca Mateja Poplatnika, ki se je preselil v Indijo.

Mura, novinka v ligi, ima potencial za dobro sezono. Trener Ante Šimundža je pripeljal štiri igralce, veter v hrbet pa je murašem vselej dajalo številčno in glasno občinstvo.


Najbolj brano