Monika Hrastnik: “Na kolesu uživam “

Gorska kolesarka ajdovskega Črnega trna Monika Hrastnik je tudi v juliju premikala mejnike najboljših slovenskih uvrstitev na mednarodnih tekmovanjih v spustu. Vrhunec je bilo tretje mesto na tekmi za svetovni pokal v Italiji.

Monika Hrastnik (Črn trn) je državna prvakinja v spustu. Foto: Igor Mušič
Monika Hrastnik (Črn trn) je državna prvakinja v spustu. Foto: Igor Mušič

Monika Hrastnik je letos pri 24 letih in po sedmih letih, odkar jo je pot iz Mozirja zanesla v ajdovski Črn trn, pokazala tekmovalno zrelost. Postala je državna in evropska prvakinja v spustu z gorskimi kolesi. Julija je izvrstno formo potrdila z zmagama na dirkah evropskega pokala v Špičaku in Abetoneju ter s prevzemom vodstva v skupnem seštevku sezone v tej konkurenci. Glavni dosežek minulega meseca pa je bilo tretje mesto na tekmi svetovnega pokala v italijanski dolini Val di Sole, po katerem je članica ajdovskega Črnega trna kot daleč najuspešnejša Slovenka v zgodovini tega športa pri nas že prišla na peto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Hrastnikova je v Italiji za zmagovalko, Britanko Tahnee Seagrave, zaostala le za sekundo in pol. Novica o našem izboru jo je dosegla v Kanadi, kjer je nadaljevala sezono svetovnega pokala.

Kakšni so spomini na dosežek kariere v Italiji?

“Najprej bi se rada zahvalila za izbor. Veseli me, da se spust tudi pri nas vse bolj uveljavlja in postaja prepoznaven. Ob takšni uvrstitvi, kot sem jo dosegla v Italiji, kljub težavam na progi težko najdem besede. Vozila sem na skrajni meji sposobnosti. Bilo je nekaj trenutkov, ko sem komaj ostala na kolesu.”

Padec na treningu, na tekmi pa šesta

Monika Hrastnik ta konec tedna na tekmi svetovnega pokala v kanadskem Mt. St. Anne ni imela sreče, a je pokazala precej poguma. Uradni trening je z na pogled grozljivim padcem s saltom čez krmilo zaključila predčasno z uničenim kolesom in pošteno potolčena. Tako načeta in z izposojenim kolesom je v kvalifikacijah le dosegla soliden osmi čas in gladko prišla v finale, kjer je s kolesom, ki ga ni vajena napredovala na šesto mesto. Za zmagovalko, Britanko Rachel Atherton, ki je progo prevozila v manj kot petih minutah (4,51), je zaostala za 26 sekund.

Kaj vas še čaka v nadaljevanju sezone?

“S skupnimi močmi KZS, MTB Republik in Črnega trna mi je omogočeno avgusta dirkati na tekmah svetovnega pokala v Kanadi in Franciji ter na evropskem pokalu v Avstriji.”

Kje bo vrhunec sezone?

“Najpomembnejša tekma je sicer septembrsko svetovno prvenstvo v Švici, vendar so zame cilji pred vsako dirko enaki. V tem nevarnem športu si najprej želim ostati cela in nato odpeljati proge tako, kot jih najbolje znam. Če se ta dva dejavnika ujameta, lahko računam na hitre vožnje in visoke uvrstitve.”

Kje je skrivnost vašega letošnjega preboja v mednarodno elito?

“Preprosto sem prišla do ravni, ko na zahtevnih progah uživam na kolesu in zato lažje v pravih trenutkih pokažem vse, kar znam. Navadila sem se tudi na vse, kar je treba pred in po velikih dirkah narediti. V mojem športu moram za veliko stvari poskrbeti sama. Nisem v takšnem položaju, da bi se lahko osredotočala samo na dirkanje.”

Ali upate, da se bodo z letošnjimi uspehi za vas v prihodnji sezoni izboljšale tudi materialne razmere ?

“Za zdaj sprememb še ni. V Sloveniji je težko najti sponzorje, v svetu pa je težko najti profesionalno žensko ekipo. Vsekakor bi mi prav prišla pomoč kakšne profesionalne ekipe. Najprej sem ob dirkanju še delala, v minulem študijskem letu pa sem obiskovala prvi letnik fakultete za tehnologijo polimerov, kjer me čakajo še vsaj tri leta študija.”


Najbolj brano