Lani z etapo, letos s favoriti

Druga alpska etapa je v režiji najmočnejše ekipe Sky prinesla pričakovani potres v skupnem seštevku Toura, Primož Roglič pa je dobil potrdilo, da lahko v gorskih etapah drži tempo glavnine kandidatov za vrh.

Rumena majica je trdno v rokah ekipe Sky: včeraj jo je oblekel Geraint Thomas (desno). Jo bo danes 
spet Chris Froome (levo)?
Rumena majica je trdno v rokah ekipe Sky: včeraj jo je oblekel Geraint Thomas (desno). Jo bo danes spet Chris Froome (levo)? 

LA ROSIERE Lani smo Primoža Rogliča na dirki po Franciji pospremili v begu in zmagoviti akciji na Galibier, s katero se je vpisal v zgodovino kot prvi slovenski kolesar z etapno zmago na Touru, še bistveno večjo razsežnost pa ima boj z ramo ob rami s kandidati za rumeno majico, ki jo je včeraj oblekel Britanec. Ne Chris Froome, pač pa njegov moštveni kolega Geraint Thomas, ki je imel dvojni razlog za zadovoljstvo. Dobil je tudi enajsto etapo od Albertvilla do Rosierja, ki jo je prevozil že na kriteriju Dauphine. Na eni od generalk za dirko po Franciji je tudi slavil, izvrstno formo pa je potrdil na prvem ciljnem vzponu 105. Toura.

V samem zaključku etape je Thomas pokvaril dan donedavnemu moštvenemu kolegu Mikelu Nieveju. Španec je bil najbolj vztrajen med trideseterico ubežnikov, specialist za tovrstne podvige, ki je že trikrat slavil na Giru, pa je v zadnjih 300 metrih ostal brez prve etapne zmage na dirki po Franciji. Mimo izmučenega in poklapanega Nieveja sta nato švignila še Nizozemec Tom Dumoulin (Sunweb) in Froome, ki sta za Thomasom zaostala 20 sekund.

Roglič, ki je etapo končal na enajstem mestu, je bil v imenitni družbi. Z Nairom Quintano (Movistar), Romainom Bardetom (AG2R) in Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida) je zaostal 59 sekund. Rogličev moštveni kolega in papirnati kapetan Lotta Jumba, Nizozemec Steven Kruijswijk, je v cilj prišel osem sekund za omenjeno četverico. Še precej občutnejše zaostanke pa so si v ciljnem vzponu kratke, a jedrnate gorske etape, privozili številni kolesarji, ki so jih prištevali med najresnejše kandidate za prvo deseterico, če ne še višje.

Prva moža Astane in Mitcheltona, Danec Jakob Fuglsang in Britanec Adam Yates, sta v zadnjem vzponu močno popustila, še prej je omagal tudi adut Bore za skupni seštevek, Poljak Rafal Majka. Pravo kalvarijo pa je preživljal prvi Rogličev izzivalec na dirki po Sloveniji Rigoberto Uran. Kolumbijec je zaostal 26 minut, le dobro minuto za njim pa je v cilj z glavnino sprinterjev prišel njegov lanski moštveni kolega Kristijan Koren (Bahrain Merida). Časovne zapore včeraj nista ujela (nekdanja) sprinterska kralja Toura, Britanec Mark Cavendish in Nemec Marcel Kittel (Katjuša).

Danes čaka kolesarje vrhunec alpskega triptiha. Pravi spektakel na največji kolesarski tribuni na svetu se obeta na serpentinah, ki vodijo proti Alpe d'Huezu. Še prej pa karavano čakata dva klasična vzpona čez 2000 metrov, na prelaza Madeleine in Croix de Fer. Od 175 kilometrov jih bo kar 71 kolesarjev vodilo navkreber. Utrujenost po dveh gorskih in vročih etapah ter stresnem prvem tednu Toura, ki so ga obeležili padci, bo bržkone spet imela svojo težo. Zanimivo bo videti, ali je kdo od tekmecev sposoben načeti trden Skyev oklep, kako si bosta vlogi razdelila Thomas in Froome, ali bo Roglič dobil potrdilo, da lahko že letos kroji širši vrh skupnega seštevka Toura ...

Včeraj je bil 29-letni Zasavec močan, osredotočen in taktično moder v prelomnih trenutkih etape. Če bo takšen tudi v nadaljevanju, bo uvrstitev vrhunska. Res pa je, da smo komaj na polovici Toura.


Najbolj brano