Hirscherju 60. jubilejna zmaga, Kranjec v Val d'Iseru deveti

Avstrijec Marcel Hirscher je po vrnitvi karavane nazaj v Evropo že na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v francoskem Val d'Iseru pokazal svojo premoč. Jubilejno 60. zmago v svetovnem pokalu je osvojil z veliko razliko, s kar 1,18 sekunde prednosti pred Norvežanom Henrikom Kristoffersenom. Najboljši Slovenec Žan Kranjec je bil deveti.

Žan Kranjec Foto: Stanko Gruden/STA
Žan Kranjec Foto: Stanko Gruden/STA

VAL D'ISERE > Kristoffersen je na prvi progi vpisal četrti čas. Šved Matts Olsson (+1,31) je v finalu ubranil tretje mesto.

Žan Kranjec je bil po prvi vožnji hitrejši od Kristoffersena in Olssona. Držal je odličen drugi čas, ko je zaostal le za vodilnim Hirscherjem. V finalu pa se napad na druge stopničke v svetovnem pokalu za slovenskega veleslalomista ni izšel po načrtih.

Z zaostankom 2,10 sekunde se je uvrstil na deveto mesto, kar je za Kranjca še vedno odličen dosežek, drugi najboljši na veleslalomih na tem zahtevnem prizorišču v Savojskih Alpah, potem ko je bil pred enim letom sedmi. Kranjec se je še osmič na veleslalomih za svetovni pokal uvrstil v najhitrejšo deveterico.

Stpničke ostajajo v lasti Bojana Križaja

Val d'Isere je za Kranjca predstavljal popravni izpit po spodletelem nastopu na uvodnem moškem veleslalomu sezone v Beaver Creeku, ki ga je po napaki v finalu končal na 26. mestu. Tega je opravil skoraj z odliko. Po odlični Kranjčevi prvi vožnji so se pogledi že ozirali proti drugim stopničkam v svetovnem pokalu, potem ko je bil decembra lani tretji na veleslalomu v Alta Badii.

Po finalu edine slovenske stopničke v Val d'Iseru ostajajo še vedno v lasti legendarnega Bojana Križaja, ki je bil decembra 1979, torej takrat, ko se Kranjec sploh še ni rodil, na veleslalomu v Val d'Iseru drugi. Edino slovensko moško veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu je vpisal Boris Strel (Cortina d'Ampezzo, 1982).

V Val d'Iseru je Marcel Hirscher poskrbel, da je znova vse po starem. V Beaver Creeku ga je prehitel Nemec Stefan Luitz, ki je sicer pod drobnogledom mednarodne federacije zaradi domnevne nedovoljene pomoči med vožnjama z vdihavanjem kisika. Luitz je bil tokrat 30.

Peta veleslalomska zmaga za Hurscherja

Še na petem veleslalomu v Val d'Iseru je na vrhu Hirscher, osmič na zmagovalnem odru tukaj. Več veleslalomskih zmag ima na enem prizorišču le Američan Ted Ligety, šest v Kranjski Gori.

Avstrijec, ki lovi svoj že rekordni osmi veliki globus za skupno zmago, je le dve zmagi oddaljen od dosežka rojakinje Annemarie Moser-Pröll (62). Lindsey Vonn ima 82 zmag, Ingemark Stenmark pa 86. To je še 29. veleslalomska zmaga v svetovnem pokalu za Hirscherja. Več, 46, jih ima le Stenmark.

Super srečen, da je zdrav

"Zame je to najtežji veleslalom na svetu, kjer moraš ves čas držati višino in znati pravilno spuščati smuči, kompromis pa nikdar ne dopušča dobrega občutka in gladkega, tekočega smučanja. Tu sem pred devetimi leti osvojil prvo zmago, Val d'Isere je bil vedno dober zame," je bil zelo zadovoljen 29-letni Hirscher. "Nikoli si nisem mislil, da bom imel toliko zmag, sem super srečen, da mi je bilo dovoljeno, da sem bil ves ta čas zdrav," je še dodal avstrijski as.

V Val d'Iseru bo v nedeljo na sporedu še slalom, kjer bo od Slovencev največ obetal Štefan Hadalin, ki je na današnjem veleslalomu zaostal za trideseterico.


Najbolj brano