Koštomaj: Tudi Ilka je samo človek in napaka se zgodi

Ilka Štuhec je po štirih uvrstitvah na stopničke v tej zimi na tretji tekmi v Cortini d'Ampezzo ostala brez uvrstitve. Odlično je začela vožnjo v superveleslalomu in bila zelo hitro na progi. Na žalost se ji je nato pripetila napaka in sledil je odstop. Trener najboljše slovenske alpske smučarke Grega Koštomaj pravi, da je tudi Ilka samo človek.

Ilka Štuhec je po štirih uvrstitvah na stopničke v tej zimi na tretji 
tekmi v Cortini d
Ilka Štuhec je po štirih uvrstitvah na stopničke v tej zimi na tretji tekmi v Cortini d'Ampezzo ostala brez uvrstitve.  Foto: Ziga Zivulovic jr./ BOBO

CORTINA d'AMPEZZO > "Tekma je bila zelo zanimiva, ravno zato, ker je odstopilo veliko smučark. Na progi je bilo veliko delov, kjer se je razvila velika hitrost, nato pa je bilo treba z odločnim smučanjem taktično drastično spremeniti smer. S koncem tedna smo seveda v celoti zelo zadovoljni. Tudi Ilka je samo človek in napaka se zgodi, danes na žalost taka, da je ni uspela rešiti. Do tam pa je delovala odlična, pristop je bil pravi. Tekma je sedaj že za nami in se že pripravljamo za naprej," je današnjo tekmo povzel trener Koštomaj.

"Tako je, da pri superveleslalomu nimamo preizkusa proge na treningu. Vedela sem za ta pomembna mesta, kjer moram biti nekoliko bolj zgodnja, ampak pač..., tekma je, hočeš tekmovati in če se držiš nazaj nekoliko, se to takoj pozna na času. Danes mislim, da ni šlo na polno od vrha do 'podna', da je bilo treba malo nekje 'potaktizirati', tega ne znam tako dobro, zato tudi odstop. Lahko bi rekli, da sem bila nekoliko prehitra," je za TV Slovenija dejala Štuhčeva.

Ameriška kraljica belih strmin Lindsey Vonn ni bila zadovoljna z nastopi po vrnitvi v tekmovalno karavano. V njeni Cortini d'Ampezzo je bila na smukih na 15. in devetem mestu daleč od zmagovalnih stopničk, superveleslalom pa je končala z odstopom. V ciljno areno je prismučala v solzah. Pod vplivom močnih čustev je omenjala tudi možnost upokojitve. Prve izjave, ki so bile čustvene, saj je vseeno pričakovala več, je 34-letna šampionka za avstrijsko radiotelevizijo ORF omenila tudi možnost takojšnjega konca tekmovalne poti: "Ne želim še končati, vendar pa ne morem več nadaljevati. Zelo težko mi je, bolečina je premočna."

Kljub odstopu ji bo konec tedna v Cortini ostal v lepem spominu: "Tudi današnji začetek tekme, nastop do odstopa, je bil kar v redu. Imam nekaj pozitivnih stvari, s katerimi lahko z veseljem gledam naprej."

Najmanj težav na progi je imela letos izvrstna Američanka Mikaela Shiffrin, ki je dobila še tretji superveleslalom. Zmagala je prav na vseh tekmah v tej disciplini, na katerih je nastopila v tej zimi, nastop v Val Gardeni, kjer s konkurenco pometla Štuhčeva, pa je izpustila.

Najbolj se je Američanki približala Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je zasedla drugo mesto z zaostankom 16 stotink. Izvrsten konec tedna za severne sosede Slovenije pa je dopolnila Tamara Tippler, ki je za Weiratherjevo zaostala samo dve stotinki in osvojila tretje mesto. Oba smuka v Cortini je dobila njena rojakinja Ramona Siebenhofer, ki je tako kot Štuhčeva v superveleslalomu odstopila.


Najbolj brano