Košarkarji, G. Dragić in Štuhčeva

Najboljša športnika Slovenije v letu 2017 sta košarkar Goran Dragić in alpska smučarka Ilka Štuhec, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je košarkarska reprezentanca Slovenije.

Ilka Štuhec Foto: STA
Ilka Štuhec Foto: STA

LJUBLJANA >To je bila petdeseta podelitev nagrad, prvič je potekala leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej.

Košarkarji so pobrali skoraj polovico nagrad, saj je tretje mesto med posamezniki osvojil zvezdnik Real Madrida Luka Dončić, ki je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju in športni plezalki Janji Garnbret kot četrti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočega mladega športnika leta. Dončić si je letos izboril mesto v udarni peterki slovitega Reala Madrida in dobil priznanje za najboljšega mladega igralca.

Rezultati glasovanja za Športnika leta 2017 (glasovalo je 131 članov DŠNS) - moški: 1. Goran Dragić (košarka) 337, 2. Primož Roglič (kolesarstvo) 162, 3. Luka Dončić (košarka) 120, 4. Jan Oblak (nogomet) 57, Benjamin Savšek (kajak kanu) 57 ... Borut Mačkovšek (rokomet) 1; ženske: 1. Ilka Štuhec (alpsko smučanje) 376, 2. Janja Garnbret (športno plezanje) 174, 3. Tina Trstenjak (judo) 172, 4. Špela Ponomarenko Janić (kajak kanu) 46, 5. Ema Kozin (boks) 8, 6. Mina Markovič (športno plezanje) 5 ...; ekipa: moška košarkarska reprezentanca Slovenije 126, moška rokometna reprezentanca 22, namiznoteniška moška ekipa (Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul), jadralki Tina Mrak/Veronika Macarol in nogometni klub Maribor po 1.

Zmaga košarkarjev v izboru DŠNS je bila pričakovana, saj je Slovenija na evropskem prvenstvu s srbskim strokovnjakom Igorjem Kokoškovom tekmovanje končala brez poraza in osvojila prvo zlato odličje za slovenske kolektivne športe na velikih tekmovanjih. Zmagovalec posamičnega izbora, kapetan izbrane vrste Goran Dragić in zvezdnik ekipe lige NBA Miami Heat, je bil izbran tudi za najboljšega igralca eurobasketa. Državno reprezentanco je popeljal do zlate kolajne v takšnem slogu, ki ni mogel ostati neopažen. Vse izkušnje je izkoristil v mojstrskem slogu, ki ponuja navdih za filmski scenarij. Za njim se je uvrstil kolesar in nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič, ki se je vpisal med zvezde s prvo slovensko etapno zmago na dirki po Franciji in srebrno kolajno v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu na Norveškem.

Moška košarkarska reprezentanca Slovenije je prav tako premočno zmagala v razvrstitvi ekip s 126 točkami, 22 pa jih je zbrala moška rokometna reprezentanca, ki je na začetku leta po čudežnem preobratu na tekmi s Hrvaško prišla do brona na svetovnem prvenstvu.

Ilka Štuhec je prepričljivo osvojila prvo mesto po sezoni, v kateri je zasedla pred zimo povsem nenačrtovano skupno drugo mesto v svetovnem pokalu, ob nizu zmag pa je med drugim osvojila zlato v smuku na SP v St. Moritzu. Še 1. decembra 2016 je bila Štuhčeva brez ene same uvrstitve na stopničke za zmagovalke na tekmah svetovnega pokala in brez odličja na velikem tekmovanju, njena najboljša uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bilo 33. mesto. Tri mesece in pol pozneje je Štajerka potegnila črto pod svojo z naskokom najuspešnejšo sezono v karieri. 18-letna športna plezalka Garnbretova je za drugo mesto prejela 174 točk in znova končala na odru Cankarjevega doma. Ta pa tudi tretjeuvrščeni judoistki Tini Trstenjak ni neznan, saj lani je bila na najvišjem mestu. Četrta je bila kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, vendar je bila med njo in Trstenjakovo razlika v točkah že velika. Koprčanka je bila tudi najvišje uvrščena med primorskimi športniki z glasovi. Skupno jih je bilo šest.

Na prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je za izvirno glasbo poskrbela skupina StrojMachine, ki za inštrumente uporablja sode in druge podobne stvari iz vsakdanjega življenja. Sodelovali so tudi harmonikarji, mojstra Miha Debevec in Jernej Hostnik, ter orkester Glasbene šole Škofja Loka. Za plesne točke je poskrbela 60-članska skupina Bolera ter umetnostna kotalkarica Lana Pregelj in ritmičarka Lara Deu.


Najbolj brano