Jutri 65 let kluba

Ob izteku sezone prve B državne rokometne lige za moške sta se oba primorska predstavnika znašla na različnih koncih. Butan plin Izola se veseli napredovanja med elito, Ajdovščina pa je v drugem kakovostnem razredu slovenskega rokometa zdržala le eno sezono in se vrača stopničko nižje. Jutri bodo Ajdovci kljub temu cel dan praznovali 65 let moškega rokometa v mestu burje.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Takšnega rezultatskega uvoda v jutrišnje praznovanje 65-letnice kluba si v RK Aj dovščina niso želeli. Po prvem delu sezone, v kateri so se Ajdovci pod vodstvom Branka Lebana po sedmih letih spet vrnili v prvo B ligo, je še kazalo, da bi ekipa lahko obstala, saj je zasedala 12. mesto med 14 ligaši.

Uprava je pozimi skušala dodatno energijo vnesti z novim trenerjem Petrom Beširjem, ki je pred 23 leti igralsko še doživel zadnjo ajdovsko sezono v prvi A ligi. Že pozimi je bilo jasno, da bo boj za ohranitev 12. mesta, ki še prinaša za obstanek, tekel s Črnomljem. Belokranjci so bili spomladi uspešnejši, zadnji vlak za ligaško preživetje pa je mimo Ajdovcev odpeljal v aprilskem 24. krogu, ko so doma tesno (29:30) izgubili prav s Črnomaljci. Ti so dokončni zasedli dvanajsto mesto, Primorce pa obsodili na trinajsto ter odhod v drugo ligo.

65 let kluba

Jutri bo RK Ajdovščina v ŠC Police praznoval 65-letnico ajdovskega moškega rokometa. Program se bo začel ob 9. uri s turnirjem mlajših dečkov in z mini rokometom, ki bo končano do 18. ure. Ob 19.30 bo tekma ajdovskih veteranskih rokometnih legend, od 20.30 dalje pa sledi druženje generacij in zaključek dobrodelne akcije Žoga upanja. Ves dan bo v ŠC Police potekala licitacija dresov znanih športnikov - predvsem ajdovskih rokometašev kot so Pa trik Leban (Nexe, Hr vaška), Januš Lapajne (Tatran, Slovaška), Luka Groff (Nancy, Francija) in Andraž Kete (Gorenje). Naprodaj bo tudi dres domače kolesarske olimpijke Polone Batagelj (BTC).

Zadnji krog v ajdovski dvorani Police z na koncu šesto ptujsko Dravo ni več odločal o ničemer. Borbeni, a napak (pre)polni domačini so v prvem polčasu predvsem po zaslugi Marka Peljhana in Matije Velikonje prišli na gol zaostanka, v drugem pa na dva, a so z 21:27 zmagali Ptujčani.

“Mi smo pravo priložnost, da bi obstali v ligi, izgubili že v začetku pomladi. V zadnjem krogu smo želeli le, da se od zvestih navijačev dostojno poslovimo, kar nam je ob pomoči nekaterih starejših rokometašev, ki so se po dveh letih spet aktivirali, uspelo. V zadnjih tednih smo imeli hude težave s sestavo ekipe. Poškodbam so se pridružile obveznosti v službah, nekateri mlajši pa so ob bližajoči se maturi morali dati prednost učenju. Nikomur ničesar ne zamerim, posebej pa sem hvaležen fantom, ki so nam na koncu prišli pomagat. To, kar smo dosegli, je realnost za razmere, v katerih smo delali, ” je po zadnji tekmi povedal ajdovski trener Peter Bešir, ki je še pripravljen nadaljevati z delom, če bo v pogovorih z upravo videti, da klub v celoti lahko naredi korak naprej.

Le z delavci in dijaki ne gre

Letošnja kombinacija ekipe delavcev in dijakov ni bila kos naporom in obveznostim prehoda v zahtevnejše tekmovanje. Različne obveznosti in poškodbe so zdesetkale udeležbo na treningih, brez polnoštevilne redne vadbe pa ni napredka. Ajdovščini za konkurenčnost v prvi B ligi manjka vsaj glavni pokrovitelj, delna profesionalizacija ekipe (fantje so prejemali le povrnitev potnih stroškov) in sprotna zdravstvena (vsaj fizioterapevtska) oskrba moštva.

Jutrišnje praznovanje 65-letnice kluba je ena od priložnosti, da se delovno in finančno mobilizira ajdovsko rokometno okolje in da pomoč klubu morebiti okrepijo nekdanji rokometaši - danes uspešni pod jetniki in strokovni delavci. Upravo čaka pred novo sezono veliko skrbi s sestavo članske ekipe. Čas bo pokazal, kdo od sedanje zasedbe bo še pripravljen vztrajati, možnosti kakovostnega dopolnjevanja iz domače šole pa so skromne, saj so tako mladinci kot kadeti na repu lestvic državnih tekmovanj, na rokometno rast perspektivnih dečkov pa bo treba počakati.

-- Okvir

-- Slika

Ajdovski rokometaši so se kljub izpadu iz prve B lige dostojno poslovili od stotih zvestih navijačev.

-- Slika

Med najboljšimi v ajdovskih vrstah je bil Matija


Najbolj brano