Italijani s 3:1 premagali slovenske odbojkarje

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila tekmo zadnjega petega kroga skupine A nasvetovnem prvenstvu.

FIRENCE > S 3:1 je bila boljša Italija - sicer že pred tekmo zmagovalka skupine. Slovenija bo kot tretja napredovala v drugi del prvenstva - v skupino G v Bologni, kjer bodo tekmeci še Belgija, Avstralija in Brazilija. Tekmovanje se bo nadaljevalo v petek.

Dvorana Nelson Mandela Forum, gledalcev 7500, sodnika: Gerardo (Mehika), Nasr (Egipt). Italija: Candellaro, Randazzo, Beranowicz, Juantorena 13, Giannelli 2, Rossini, Mazzone 11, Zajcev 18, Lanza 3, Cester, Colaci, Maruotti 6, Anzani 11, Nelli. Slovenija: Štern, Pajenk 6, Kozamernik 5, Šket 3, Gasparini 14, Pavlović, Vinčić, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret 1, Urnaut 11, Čebulj 10.

"Če hočemo računati na ugoden rezultat, moramo odlično servirati," so pred tekmo zatrjevali slovenski odbojkarji, kako resno se tega zavedajo, pa so pokazali tudi v praksi. Njihovi servisi so bili v prvem nizu, ki ga je na mestu podajalca začel Gregor Ropret (Dejan Vinčić ima težave z gležnjem) fenomenalni, tekmo je z asom odprl Klemen Čebulj, nato pa so se bombe Slovencev kar vrstile. Če bi jim šlo tako tudi v drugih elementih, bi lahko že prej prišli do odločilne prednosti, tako pa je morala počakati do končnice. Na srečo se je še pred njo v napadu razigral Mitja Gasparini, s štirimi zaporednimi točkami, tudi z eno v bloku, ki je bila nasploh prva slovenska s tem elementom, je ekipo povedel v vodstvo z 21:19, ta prednost pa je bila dovolj za vodstvo z 1:0, drugo zaključno žogo je izkoristil Čebulj.

Tudi drugi niz se je za Slovence začel sanjsko. Po servisih Jana Kozamernika so povedli s 4:1 in italijanski selektor je moral hitro vzeti odmor. Po njem so gostitelji vzpostavili ravnotežje, povsem se je razigral Ivan Zajcev, na osmi točki Slovenijo ujeli, pri izidu 12:11 pa jo tudi prehiteli. Slovenski servis je nekoliko popustil, italijanski organizator Simone Giannelli je lahko pokazal svoje razkošno znanje, njegove žoge, ki so jih izkoriščali napadalci, so bile za slovenski blok prehitre, posledica tega in tudi boljših servisov domačih igralcev je bilo italijansko vodstvo 20:16. Nato so Slovenci sicer dosegli dve zaporedni točki, upanje za preobrat pa jim je z asom za 22:18 razblinil Osmany Juantorena.

Italijani so po izenačenju povsem prevzeli kontrolo na igrišču, videti so bili bolj sveži od tekmecev, kar ni bilo nič čudnega, glede na to, kako so jim organizatorji pripravili razpored. Ob prvem tehničnem odmoru so že vodili z 8:3. Slovenci so se se nekaj časa poskušali izkopati z brezna, potem pa je njihova igra povsem razpadla, v tretjem nizu so osvojil vsega 13 točk.

Nekaj bolje je kazalo na začetku četrtega niza, domači so sicer ves čas vodili, a prvo nekoliko bolj otipljivo prednost so si priigrali šele pri izidu 11:8. Kovačevi izbranci se sicer niso predali, a so bili premalo razpoloženi, da bi Italijanom lahko grozili do konca, še posebej, ker so jim poleg tekmečevega bloka voljo jemale tudi sodniške odločitve.

Zdaj Slovence čakata dva dneva odmora, ki jim bosta prišla še kako prav. Potrebujejo počitek, da zdravniki in fizioterapevti poskušajo rešiti zdravniške težave, ki jih je precej.


Najbolj brano