Francozi še drugič na strehi sveta

Francoski nogometaši so po letu 1998 še drugič osvojili naslov svetovnih prvakov. V finalu so s 4:2 ugnali Hrvaško, ki pa je z dvignjeno glavo sklenila svoje enomesečno popotovanje po Rusiji.

Francoski nogometaši so se tako veselili  naslova svetovnih 
prvakov. Foto: Xinhua/STA
Francoski nogometaši so se tako veselili naslova svetovnih prvakov. Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Potem ko je pred štirimi oziroma osmimi leti zmagovalca v finalu odločil le en gol in sta bila v novem tisočletju v rednem delu in podaljških zadnjega dejanja svetovnih prvenstev (SP) dosežena kvečjemu dva zadetka, smo jih na moskovskih Lužnikih videli kar šest. Več jih je padlo le pred šestimi desetletji v finalu SP v Stockholmu. Gostitelji Švedi so morali priznati premoč Brazilcem na čelu z nadebudnim in še ne polnoletnim Pelejem, ki je z imenitnimi potezami popeljal Garrincho, Vavo, Didija in soigralce do zgodovinskega prvega naslova.

V Rusiji je imel še en najstnik posebej vidno vlogo. Kylian Mbappe verjetno nikdar ne bo dosegel nogometnih višav Peleja, a potencial 19-letnega napadalca Paris Saint-Germaina, ki je prejel priznanje za najboljšega mladega nogometaša na prvenstvu, je nesporen. Tudi Francija, ki se je na seznamu osmih reprezentanc svetovnih prvakinj z dvema naslovoma pridružila Urugvaju in Argentini, ni plenila pozornosti s spektakularnimi predstavami, a težko bi rekli, da je prišla do naslova nezasluženo. Bila je pragmatična in konkretna. Po potrebi je bila učinkovita tako v obrambi kot v napadu. V osmini finala in finalu proti Argentini in Hrvaški je dosegla po štiri gole, v četrtfinalu in polfinalu proti Urugvaju in Belgiji pa je ohranila mrežo nedotaknjeno.

Dejavniki (ne)sreče, (ne)spretnosti oziroma spleta (ne)ugodnih okoliščin so seveda vselej prisotni. Tako je bilo tudi na Lužnikih, kjer so bili sprva precej bolj glasni hrvaški navijači. Utišal jih je avtogol Maria Mandžukića, ki je po spornem prekršku nad Antoinom Griezmannom in prostem strelu dobil zračni dvoboj v svojem kazenskem prostoru, žoga pa je končala za hrbtom Danijela Subašića. Hrvaških upov na zmagoslavje zaostanek ni zamajal. Ne nazadnje so se trikrat v izločilnih dvobojih 21. SP vrnili iz rezultatskega zaostanka. Tokrat so se še četrtič.

Hrvatom vsaj v prvem polčasu ni bilo videti, da so do finala imeli 90 minut igre več v nogah. Ivan Perišić je pokazal, da je v končnici velikega turnirja stopnjeval formo. Ofenzivni nogometaš Interja pa je bil po svoje tudi osmoljenec finalnega dvoboja. Z roko je po še eni prekinitvi posredoval v svojem kazenskem prostoru. Na sceno je stopil VAR in argentinski sodnik Nestor Pitana je po ogledu video posnetka pokazal na enajstmetrovko. Upravičeno. Griezmann je bil natančen izvajalec najstrožje kazni za francosko vodstvo ob odmoru.

Tudi drugi polčas so Hrvati začeli poletno in podjetno, res pa je da so v lovu na izenačenje pustili več prostora na svoji polovici. To pa je bila voda na mlin Francozom, zlasti Mbappeja, ki je povzročal nered na hrvaški polovici. Bil je sprožilec tretjega francoskega gola, ki ga je zabil Paul Pogba, za četrtega pa je poskrbel kar sam napadalec PSG. Hrvaških sanj o naslovu je bilo s tem konec, pa čeprav je francoski vratar Hugo Lloris nenadejano obdaril Mandžukića, ki je znižal izid na 2:4. S Perišićem sta zadela v polfinalu proti Angliji, danes pa sta imela tudi vlogi osmoljencev.

Lahko se je začel zmagoviti francoski ples v dežju. “To je nekaj najlepšega za te igralce in mlado generacijo. Zmaga je zaslužena in dosegli smo dovolj golov. V finalu kar štiri. Pokazali smo, da smo bili mentalno močnejši. Veliko smo prestali. Poraz v finalu evropskega prvenstva pred dvema letoma je zelo bolel, bil je lekcija zame in za igralce,” je povedal francoski selektor Didier Deschamps, ki je ob koncu objel in tolažil vse hrvaške igralce. Zanimivo bo videti, ali bo še vztrajal na francoski klopi. Naposled je lahko dvignil najbolj čislano lovoriko v špalirju, ki so ga ustvarili voditelji Rusije, Francije in Hrvaške, ter predsednika Fife in Uefe, Gianni Infantino in Aleksander Čeferin.

Spolzela je tudi kakšna solza sreče pri zmagovalcih in solza žalosti pri poražencih. “Seveda smo žalostni, a hkrati tudi ponosni na prikazano v Rusiji, vključno s finalom. Začeli smo ga dobro, a prejeli avtogol. Po izenačenju, ko smo igrali najboljši nogomet, pa se nam je primerila še enajstmetrovka. Težko se je bilo nato še enkrat vrniti kljub naši pobudi,” je povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić. V tolažbo finalnim poražencem je Luka Modrič prejel priznanje za najboljšega nogometaša 21. svetovnega prvenstva.

Preostali posamični lovoriki sta pripadli članoma reprezentanc, ki sta se pomerili za tretje mesto. Harry Kane je bil s šestimi goli najboljši strelec, a svojega izkupička šestih golov v soboto ni povečal. Najboljši vratar prvenstva v Rusiji Thibaut Courtois je ohranil mrežo nedotaknjeno, Belgija pa je z 2:0 ugnala Anglijo.

Preberite tudi:

Reka solz ponosa

Hrvaško in Francijo prežema navijaška vročica


Najbolj brano