Hreščakova remizirala s Palcem

Na 13. portoroškem šahovskem opnu, ki poteka v prostorih kongresnega centra hotela Bernardin, sodeluje 89 igralcev, med njimi kar osem velemojstrov. Prvo ime je italijanski velemojster Pier Luigi Basso.

Mladi italijanski velemojster Pier Luigi Basso je prvo ime portoroškega šahovskega opna. Foto: Andrej Žnidarčič
Mladi italijanski velemojster Pier Luigi Basso je prvo ime portoroškega šahovskega opna. Foto: Andrej Žnidarčič

BERNARDIN > Glavna slovenska aduta sta velemojstra Matej Šebenik in Marko Tratar, ne bo pa presenečenje, če se bodo v igro za najvišja mesta vmešali igralci in igralke z nižjimi naslovi. Vsi po vrsti so namreč dobro pripravljeni in bojevito nastrojeni. Primorci stavimo zlasti na Bistričana Danijela Beletiča, sicer člana tolminskega Posočja, ter Postojnčanko Ivano Hreščak, ki naskakuje glavno žensko nagrado.

V sobotnem uvodnem krogu je za pravo senzacijo poskrbel 14-letni Čeh Filip Ružika z remijem proti prvemu favoritu Pier Luigiju Bassu. Nepredviden razplet je takoj na začetku premešal karte na vrhu. Velika večina favoritov, med njimi Primorci Beletič, Hreščakova in Novogoričan Vojko Srebrnič, je bila uspešna.

V drugem krogu je za lepo presenečenje poskrbela Hreščakova, ki je na prvi šahovnici remizirala s štirikratnim hrvaškim prvakom Mladenom Palcem. Beletič je zmagal še v drugo. Niti tretji krog še ni prinesel velemojstrskih spopadov. Na prvi šahovnici sta se pomerila Žalčan Dušan Brinovec in hrvaški velemojster Robert Zelčić. Beletič se je pomeril z Ljubljančanom Blažem Debevcem, Ivana Hreščak pa s prvim nosilcem Bassom. Včeraj so odigrali četrti krog, partije pa se pričenjajo ob 18. uri.


Najbolj brano