Gostje rešene, domačinke še upajo

Drugi krog skupine za obstanek prve ženske odbojkarske lige danes v dvorani koprske OŠ A. Ukmarja prinaša sosedski derbi med Ankaranom Hrvatini in Luko Koper. Koprčanke so glede obstanka že skoraj rešene skrbi, še vedno pa si ga lahko priborijo tudi hitro napredujoče novinke iz Ankarana.

Najučinkovitejša igralka zadnjega sosedskega derbija je bila 
članica Luke Koper Dajana Lucas (levo). Foto: Zdravko Primožič/FPA
Najučinkovitejša igralka zadnjega sosedskega derbija je bila članica Luke Koper Dajana Lucas (levo). Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V dvorani na Markovcu, kjer so se v zlatih časih koprske odbojke pred dvema desetletjema bili boji za naslov prvaka, bo zanimivo tudi danes, čeprav je v igri le obstanek. Sosedska tekmeca sta namreč vse bolj izenačena. Izkušnje in rezultati so na strani vodilne ekipe skupine za obstanek, Luke Koper, kjer se lahko zanesejo na prekaljeni trio Dajana Lucas - Tina Kaker - Jelena Pešić ter na letošnjo okrepitev Iman Isanović. Novinke v ligi iz Ankarana, ki imajo zaradi neustrezne dvorane v Hrvatinih svoj prvoligaški dom na OŠ A. Ukmarja, izkušnje in kakovost nabirajo iz kroga v krog. Veliko kilometrine ima le poveljnica obrambe Katja Medved, ob njej pa se je letos uveljavila kopica mladih igralk.

Na prvem medsebojnem derbiju so Ankarančanke osvojile niz, na naslednjem dva, v minulem krogu pa so na gostovanju že premagali prve zasledovalke Koprčank, Zgornjo Gorenjsko. S tem so pet krogov pred koncem prvenstva prišle v položaj, da si lahko same zagotovijo obstanek, saj za drugim mestom v skupini, ki ga zasedajo Gorenjke in pomeni pobeg od prvoligaških kvalifikacij, zaostajajo le še eno zmago.

Kako do obstanka

Četverica v skupini za obstanek ima v preostalih petih krogih na voljo še 15 točk. Teoretično je možnih še veliko kombinacij, praktično pa precej manj. Zadnja Ljubljana ima namreč le točko, zadnje mesto pa pomeni neposreden izpad v drugo ligo. Predzadnje mesto, ki vodi v kvalifikacije, zasedajo Ankarančanke z enajstimi točkami. Do Zgornje Gorenjske, ki je mesto pred njimi in s tem (začasno) na varnem, loči Primorke le ena zmaga z vsaj 3:1 (ta prinaša tri točke, 3:2 pa prinaša le dve). Luka Koper je dokaj varna, saj ima na vrhu 18 točk. Kvalifikacije bi bile zahtevne. V drugi ligi trenutno najbolje kaže Grosupeljčankam, Ptujčankam (obe ekipi že imata prvoligaške izkušnje) in podmladkoma najboljših slovenskih ekip, NKBM in Calcita.

Zato je ankaranski trener Sebastjan Mikša optimist: “Smo zdravi in po zmagi nad Zgornjo Gorenjsko še dodatno motivirani. Trdo delo in nabiranje izkušenj se začenja kazati tudi pri rezultatih. Iz tekme v tekmo napredujemo in smo prišli v položaj, ko lahko še sami odločamo o obstanku. Verjamem v svoja dekleta in možnost, da lahko presenetimo.”

Trener Luke Koper Zdravko Jović tekmo pričakuje mirno: “Ekipa, na katero računamo, se je ustalila. V skupini vodimo in smo se precej odlepili od območja, kjer bi bil obstanek v ligi ogrožen. Želimo si, da bi derbi dobili, ker bi si s tem dokončno zagotovili obstanek. Zmagala bo ekipa, ki bo na dan derbija v boljši formi. Upam, da bo to naša, kakovostna razlika med nami in Ankarančankami pa ni velika.”


Najbolj brano