Gorica za uvod s prvaki

Včeraj so na Brdu pri Kranju opravili žreb nove sezone prve in druge slovenske nogometne lige ter slovenskega pokala.

Miran Burgić (desno) je Gorici pri žrebu za uvod prvenstva  namenil 
Olimpijo.  Foto: Leo Caharija
Miran Burgić (desno) je Gorici pri žrebu za uvod prvenstva namenil Olimpijo.  Foto: Leo Caharija

BRDO PRI KRANJU > Poletna shema je včeraj prevladovala tudi pri svečanem žrebu v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Pri plesu kroglic je sodeloval tudi sveže upokojeni nogometaš Gorice Miran Burgić. Bomo videli, ali je imel srečno roko, ki je Novogoričanom za uvod prvoligaškega plesa 21. julija namenila državne prvake. Olimpija bo torej tako kot v pretekli sezoni prvi gost športnega parka. Z Ljubljančani bodo Novogoričani v 19. krogu 8. decembra doma predvidoma tudi sklenili jesenski del. Mariborčani bodo v Novi Gorici gostovali v 13. krogu 24. oktobra, prvi obračun Olimpije in Maribora pa bo 18. avgusta v Stožicah.

V lani razširjeni 16-članski drugi SNL bo igrala peterica primorskih klubov, kar je skoraj tretjinski delež. Prvenstvo se bo pričelo 5. avgusta. V prvem krogu bo doma igral le Vitanest Bilje, ki se bo v dvoboju novincev pomeril z Beltinci. Brici bodo gostovali v Rogaški Slatini, Dekančani na Dobu, Ankaran na Koroškem pri Fužinarju, Sežanci pa v Ljubljani pri Bravu.

Tudi v novi sezoni bo moč vse prvoligaške tekme spremljati v neposrednem prenosu, in sicer na drugem programu Televizije Slovenije in Planeta TV.

Včeraj so izžrebali tudi pare prvega kroga pokalnega tekmovanja, ki ga bodo odigrali 15. avgusta. Primorski pari so Vitanest Bilje : Celje, Plama Podgrad : Gorica, Akumulator : Brda, Nafta : Ankaran Postojna in Jesenice : Koper.

Žreb štirih tretjih lig bodo opravili naknadno. Sprememba tekmovalnega sistema tretjeligaško raven čaka po koncu prihodnje sezone, pred katero so morali na vzhodu, severu in centru izpeljati krčenje na deset moštev. Na zahodu, ki ostaja najmanj številčen, za to ni bilo potrebe. Že ohranitev osemčlanskega tekmovanja je zahtevala precej elastičnosti. Koprčani, prvaki primorske lige, so izrazili željo, da bi preskočili nogometni razred, pri drugouvrščeni ekipi EPNL, Plami iz Podgrada, pa je (bilo) vprašljivo izpolnjevanje licenčnih zahtev. Naposled bosta oba kluba igrala v tretji SNL zahod.

Favorit za prvo mesto in kvalifikacije za napredovanje je Koper, po reorganizaciji pa bosta od sezone 2019/20 v praksi zaživeli dve 14-članski ligi.

Koliko primorskih moštev bo v zahodni skupini tretje lige? Odvisno od razpleta v drugi ligi, kvalifikacij za napredovanje, izpolnjevanja licenčnih zahtev ...


Najbolj brano